Tak Haggy to pojal tak, že se vlastně lidem s úchylkami vysmívá.
https://www.youtube.com/watch?v=mlaT0Zg348I, co vidím, že někdo natáčí video, kde se směje "podivným úchylkám". Zajímalo by mě, jestli by takový úspěch mělo třeba video, kde se někdo směje třeba autistům.
Pan Cicero řekl hezky, že si pedofilii nikdo nevybral.
Napsala jsem Haggymu:
► Ukázat spoiler
Obecně existuje mnoho úchylek, včetně těch, které připadají ostatním lidem divné. To že má někdo nějakou úchylku/parafilii neznamená, že jí bude i praktikovat. Příkladem je třeba ten zoosadi*mus. Dotyčný nemusí ubližovat zvířatům. Většinou takové úchylky zůstávají jen ve fantaziích, protože si dotyční uvědomují, že kdyby to praktikovali, ubližovali by nevinným. Nikdo není o nic horším člověkem kvůli nějaké parafílii, a to platí jak u zoosadi*mu, tak třeba u pe*ofilie. Parafilie neurčuje charakter člověka. Nemůžeme za své myšlenky, můžeme za své činy. Parafilii si člověk nevybere, nemůže za to. Dokud takové myšlenky zůstávají jen myšlenkami, je to OK. Mimochodem ta fráze "běžte se léčit" ještě nikdy nikomu nepomohla. Je to jen prázdná fráze.
Napsala jsem Cicerovi:
► Ukázat spoiler
Tu část o tom, že si parafilici nevybrali, co je bude přitahovat, jste řekl moc hezky. Jen tedy moc nemusím to slovo "léčit" v souvislosti s parafíliemi, protože ty léčit nejdou. Jde se s nimi pouze naučit žít, a to tak, že dotyční nebudou nebezpeční pro okolí a zároveň budou v rámci možností spokojeni sami se sebou a se svým životem (pokud nejde o parafilii, která jde praktikovat se souhlasem dospělé osoby jako různé druhy fetišů apod.). Kromě odborné pomoci (terapeuti, psychologové, sexuologové), tito parafilici často vyhledávají i jiná místa, která jim pomáhají sami sebe přijmout. Třeba u ped*filů jsou hodně populární svépomocné komunity, kde si lidé navzájem pomáhají, sdílí svoje pocity s ostatními a hledají informace o své parafilii. U nás v Česku je to například komunita ČEPEK, která má svůj web (stačí zadat do vyhledavače). Ta má také za cíl šířit osvětu a vzdělávat společnost o tomto tématu.