Jacek Jaroslav HORÁK: Pedofilní kněz, který útočil v Praze (YouTube, Jakub Jahl - Světová náboženství a sekty)

VIDEA slouží ke sdílení odkazů na volně dostupná videa, která vyhovují pravidlům komunity. Odkazy na videa zobrazující reálné osoby mohou obsahovat jedině osoby veřejně známé či na veřejnosti se prezentující, které jsou v současnosti starší 18 let (tedy narozené do roku 2007 včetně).
Pravidla fóra
  1. Je povoleno vkládání odkazů na videa osob, které jsou veřejně známé či na veřejnosti se prezentující a které jsou v současnosti starší 18 let, viz Pravidla webu.
  2. Je zakázáno vkládání odkazů na videa osob, které nejsou veřejně známé či na veřejnosti se prezentující (tedy např. na videa z rodinných a školních alb aj.) a které jsou v současnosti mladší 18 let (narozené od r. 2007 do současnosti). Do názvu vlákna je nutné uvést rok narození daných osob, případně rok vydání zdroje videa, není-li bez pochybností zjevné, že se jedná o osoby starší 18 let.
  3. Videa je možné vkládat jen formou odkazů (za využití tagu VIDEO).
  4. Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 364 poděkování
Dostal: 2924 poděkování

Re: Jacek Jaroslav HORÁK: Pedofilní kněz, který útočil v Praze (YouTube, Jakub Jahl - Světová náboženství a sekty)

Nový příspěvek od Cykle02 »

...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Cykle02
Mediální analytik

Re: Jacek Jaroslav HORÁK: Pedofilní kněz, který útočil v Praze (YouTube, Jakub Jahl - Světová náboženství a sekty)

Cykle02
Mediální analytik

A přitom v 9:36 cituje z nějakého článku "Pedofile je u něj zjištěná nebyla".
Cykle02
Mediální analytik

Přečtěte si i můj blog: https://medium.seznam.cz/autor/ceske-...

Jsem zpět! Sekty mi napadly kanál, ale podařilo se mi ho získat zpět! Podpořte mě prosím na Kofi, kde jsou NEVEŘEJNÁ VIDEA: https://ko-fi.com/jakubjahl . Pokud máte zájem mě podpořit, můžete to udělat na IBAN: BG71INTF40012093916712. Podpořte mě na Kofi nebo přes Paypal: https://www.paypal.me/jakubjahl či Revolut: https://revolut.me/jakubi1di

Mou připravovanou knihu si můžete objednat na Kofi: https://ko-fi.com/s/d19fdb38f8
Cykle02
Mediální analytik

301
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 6
ve věku do: 14
Výkřik do tmy: Nechceme aby nás všichni litovali. Bolest patří k životu. Učí nás, chrání nás a ukazuje nám správný směr. Ačkoliv se nám děti líbí :'( , tak ten kdo dává naším rtům úsměv tak dává našemu srdci život :) . V tomto světě existuje silné štěstí: milovat a být milován.

Každý život je těžký a každý z nás dostal lekce přesně na míru. Proto neodsuzuj druhé, protože nikdy nevíš s čím si prošli.

Jsem člověk, který když dělá něco pro děti nebo se s nima kamarádí tak jim dává i svůj čas. Největší dárek, který můžeš někomu dát, je tvůj čas, protože když někomu daruješ svůj čas, daruješ mu kousek svého života, který už nikdy nevrátíš.

At už člověk potká skvělou partnerku... nebo dítě či někoho kdo se nám líbí, tak v životě nepotkáváme lidi jen tak náhodou. Naše cesty se protínají z nějakého důvodu.

Mám rád lidi, kteří nepotřebují nikomu nic dokazovat. Kráčí tiše a směle životem a zvedají ty kteří jsou se svojí orientací na dně svých sil.
Dal: 68 poděkování
Dostal: 194 poděkování

Nový příspěvek od 301 »

Pochopil bych kdyby třeba kněz selhal a pak by toho litoval a třeba by se té práce s dětmi vzdal... ale když to dělá stále dokola, tak se mi ani nechce věřit že je pravý pedofil. Když má člověk děti opravdu rád, tak jim nechce ublížit a chce pro ně to nejlepší.

Třeba v té sprše nebo na tom záchodě jak ho nadávkami nutil at mu udělá orál.... to podle mě není láska, ale pedofílie spojená se sexuálním sadismem nebo nějakou poruchou osobnosti. Takže za mě to je delikvent a ne deviant co má děti rád. Nepřijde mi to jako projev skutečné lásky. Já když jsem v přítomnosti dětí, emočně mě to naplní a nemám nutkání jim dělat věci co se jim nelíbí.... stačí mi jejich přítomnost a to že pro ně mohu dělat dobré skutky třeba je rozvíjet a kamarádit se s nimi. Nevěřím že to je láska takovéto ubližování.

Také mi přijde nefér že mají ty tresty tak nízké.... kdybych já sahl nevhodně na jedno dítě, hrozil by mi soud kdežto oni po tolika zneužití mají trest jak kdyby vykradli obchod :'( :( :(
Je fakt smutné, že člověk co by pro ty děti něco dělal, byl jim na blízku, učil je novým věcem má málo možností být s dětmi ve styku kdežto takový knězi jsou s dětmi v kontaktu nadále s podmínkou i když se to o nich ví.

OPRAVDU SMUTNÉ :(
Cykle02
Mediální analytik

Cykle02
Mediální analytik

Cykle02
Mediální analytik

Jednorozec
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 9
ve věku do: 30
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 22 poděkování
Dostal: 656 poděkování

Nový příspěvek od Jednorozec »

Nechť je každý člověk který zneužije bezbranného, natož bezbranné dítě po zásluze potrestán.
To co tady ovšem předvádí pan Bc. Jahl mi přijde spíš jako jeho zviditelňování se na neštěstí druhých. Pustlil jsem si asi 5 těch videí a v podstatě tam jen selektivně předčítá ničím neověřené internetové informace, bere je jako fakta, případně je doplňuje o vlastní spekulace a rozohňuje se nad "pedofilními sektami" a kněžími.
S alespoň trochu seriozní investigativní prací (třeba jako třeba odhalení paní "pouze 95%") to za mně nemá nic společného.
Cykle02
Mediální analytik

Cykle02
Mediální analytik

Cykle02
Mediální analytik

Cykle02
Mediální analytik

🚨 O zvěrstvech Jakuba Jahla. Kdo jsou jeho protektoři? 🚨 | #16 (YouTube, Dušan Valeček)
V dnešním videu strhávám masku tzv. „ochráncům veřejných zájmů“, kteří podle dostupných informací a analýzy jejich postupů vykazují znaky organizované zločinecké skupiny dle Úmluvy OSN.

Tato síť působí v různých zemích, ale vždy s jedním cílem: získat moc, vliv a prosadit nehumánní ideologii založenou na nenávisti a rozkladu základů demokracie.

➡️ Jejich „uniformou“ je jednotný jazyk nenávisti, lží a zastrašování.
➡️ Mají ideologii, která rozděluje lidi na „své“ a „cizí“, „vyšší“ a „nižší“.
➡️ Používají manipulační techniky, které podněcují násilí a radikalizaci.

Jejich metody? Falšování odborných posudků, lobbování represivních zákonů, šíření nenávistné propagandy a podle četných svědectví také závažné trestné činy.

📌 Tento systém není jen zlem jednotlivců, je to struktura, která si klade za cíl prosadit ideologii, jež není ničím jiným než nacismem v moderním hávu. Historie nás učí, kam vede legalizace takové ideologie — končí to tragédiemi, které nesmíme zopakovat.

Připojte se k odhalování pravdy, sdílejte a informujte!

#AntikultovníSpiknutí #Pravda #OrganizovanýZločin #Demokracie #StopNenávisti

Nenechme si vzít svobodu myšlení a bezpečnost! Sdílejte, ať to vědí všichni!

"Dušan Valeček je výraznou postavou náboženského hnutí AllatRa. Natáčí videa, na kterých varuje před blížící se apokalypsou." (Seznam Zprávy)

A pro kontext
Allatra a Tvořivá společnost: Budoucnost nebo podvod? - Spiknutí #50 (YouTube, Spiknutí)
HROMADNÉ ORGIE ZACHRÁNÍ SVĚT 😳 | SEKTA ALLATRA (YouTube, Mikýřova úžasná pouť internetem)

Inu propracovaná diskreditační akce.
Cykle02
Mediální analytik

Náboženské hnutí AllatRa vystupňovalo kampaň proti lidem, kteří upozorňují na jeho činnost. Například o youtuberovi Jakubu Jahlovi natočili video tvářící se jako investigativní dokument. Dotyčný podle něj při humanitární cestě v Tanzanii znásilňoval děti či vraždil psy. Skuteční účastníci cesty pro iROZHLAS.cz nařčení označili za „fantasmagorii“. Soud v předběžném opatření nařídil video stáhnout. Hnutí jej ale šíří na dalších kanálech.

„Řekl, že má nějaké léky, které dal na cestu. A ráno tam bylo 10 nebo 20 mrtvých psů. Tak nevím, co to bylo za léky,“ říká o českém youtuberovi jeden z respondentů ve videu z Tanzanie. Nařčení se stupňují od šíření satanské víry a praktikování nespecifikovaných „LGBTQ věcí“ až po systematické znásilňování dětí, od kterých si prý Čech nechal kálet do úst.

Podle svědků Jahlova působení v Tanzanii, které server iROZHLAS.cz oslovil, jsou tvrzení sekty smyšlená.

Kratší verze má asi 25 minut, dlouhá verze reportážního „dokumentu“ má přes dvě hodiny. Místní v něm mluví anglicky, někteří pak tlumeně jiným jazykem, přes který zní anglický dabing, patrně svahilštinou. Čeští autoři videa a následovníci AllatRy Markéta Vacková a David Bail ve videu mluví češtinou, přes kterou rovněž zní anglický dabing.

Jakub Jahl, youtuber a student religionistiky na Univerzitě Karlově, sleduje činnost AllatRy od jara 2023. Webu iROZHLAS.cz popsal, že v listopadu toho roku s kamarádem na Slovensku vypátrali místo, kde bydlí takzvaní nebeští ptáčci – podle Jahla orgiastické jádro AllatRy a skupina polygamních partnerek Igora Danilova, vůdce hnutí.

Na místě později natáčela reportáž novinářka Seznam Zpráv Kristina Ciroková. Kauza loni vrcholila jejím trestním stíháním na Slovensku a rezignací slovenské státní zástupkyně, která novinářku vyšetřovala. Ukázalo se totiž, že prokurátorka Lucia Pavlaninová podporovala projekt Tvořivá společnost hnutí AllatRa.

• AllatRa je mladé náboženské hnutí s kořeny na Ukrajině, silně aktivní na Slovensku i v Česku. U nás především skrze projekt Tvořivá společnost. Na internetu šíří množství obsahu s často pseudovědeckým obsahem.
  • AllatRa je často označována jako proruská kvůli postavě takzvaného Noma, která se vyskytuje v jedné ze základních knih hnutí. Nom má nezpochybnitelné rysy ruského prezidenta Vladimira Putina.
  • Ideologie hnutí podle religionisty Zdeňka Vojtíška nesměřuje přímo proti Západu, ale proti lidem, kteří jsou ovládáni tajemným spiknutím takzvaných archontů. Tucet archontů vede jeden velký archont a společně ovládají svět prostřednictvím mocných lidí, členů vlád, židovských bankéřů a bohatých rodin, přibližuje Vojtíšek konspirační teorii.

Právě Vacková a Bail jsou jedněmi z předních tváří Tvořivé společnosti, potažmo AllatRy v Česku. Videa o Jahlovi mají napříč platformami desítky tisíc zhlédnutí.

Jahl uvedl, že je ze situace „zoufalý“, jelikož mu chodí desítky až stovky zpráv v češtině i angličtině a ruštině, ve kterých mu lidé vyhrožují zabitím a mučením a nazývají ho „satanem“, „ďáblem“ nebo „pedofilem“.

Dobrovolnické cesty

Jahl podnikl mezi lety 2020 a 2022 pět dobrovolnických cest do tanzanského Moshi na východě Afriky.

„Pomáhal jsem tam na řadě projektů, a kromě první cesty jsem tam vždy jezdil s přáteli a partou dobrovolníků. Nikdy tam během našeho pobytu nepadlo jakékoliv obvinění z týrání nebo sexuálního zneužívání dětí,“ uvedl youtuber.

Nařčení jako nesmyslná označili dva dobrovolníci, kteří s Jahlem absolvovali cesty do Afriky. Redakce jejich jména zná, ale na jejich přání je nezveřejňuje.

„Byl jsem na misi v Tanzanii v roce 2021. Budovali jsme sirotčinec, učili děti anglicky. Byla to taková velice naivní dobrovolnická mise. Ta obvinění jsou naprosto smyšlená. Celou dobu jsme tam byli všichni tři pohromadě, takže pokud by se cokoliv stalo, tak bychom o tom museli jednoznačně vědět,“ popsal jeden z nich.

V podobném duchu se vyjádřil i druhý oslovený dobrovolník. S Jahlem v Tanzanii strávil dva měsíce a zná ho tři roky.

„Co se týče nějakého znásilnění a vraždy psa, to je čistá fantasmagorie. Sami jsme tam měli na starosti jednu fenu a jejích pět štěňat. O děti jsme se starali – vaření, oblékání, škola a hry,“ uvedl a pokračoval: „Osobně se do toho sporu vůbec nechci montovat. Nepotřebuju být očerňovaný na internetu nějakými náboženskými fanatiky.“

iROZHLAS.cz se skrz WhastApp spojil rovněž s ředitelkou sirotčince, kde Jahl a další dobrovolníci pracovali. Ta rázně odmítla, že by se v sirotčinci v Moshi děly věci, které respondenti ve videu AllatRy zmiňují.

„O těchhle nařčeních jsem poprvé slyšela až od Jakuba,“ napsala ředitelka s křestním jménem Stella. Popřela rovněž, že by se po Jahlovi v jejím sirotčinci ptala tanzanská policie.

‚Nezakládá se na pravdě‘

Obvodní soud pro Prahu 2 v červenci v předběžném opatření nařídil Davidu Bailovi, jednomu ze dvou protagonistů videa AllatRy, stáhnout ze svého facebooku a platformy Rumble. Podle soudu video narušovalo právo na ochranu osobnosti. AllatRa jej však mezitím rozšířila na dalších kanálech a nařčení proti Jahlovi se stala základem pro množství dalšího obsahu.

Jeden z následovníků Tvořivé společnosti Michal Woska adresoval otevřený dopis Univerzitě Karlově, kde Jahl studuje pedagogiku, a požaduje, aby se univerzita od Jahla distancovala a začala se věcí zabývat.

Mluvčí Univerzity Karlovy Jan Bumba potvrdil, že univerzitní ombudsmanka o dopise ví a komunikuje ohledně něj s krajským ředitelstvím policie. „Nemáme nástroje, jimiž bychom mohli ověřovat obsah videí nebo dalších sdělení, která se objevují,“ uvedl mluvčí.

Policie případ zatím neuzavřela, univerzitu už ale neformálně informovala, že „videomateriál (AllatRy) se nezakládá na pravdě“ a že případ bude s tímto závěrem s největší pravděpodobností brzy uzavřen.

„Kriminalisté se oznámením velmi intenzivně zabývali,“ potvrdila pro web iROZHLAS.cz mluvčí krajského ředitelství policie Eva Kropáčová. Dodala, že případ policie v nejbližší době odloží, jelikož „v dané věci nebyla naplněna skutková podstata trestného činu“.

Jahl na tvůrce videa podal žalobu i trestní oznámení. Trestním oznámením se zabývají policisté v Domažlicích. I pro ně je však podle Jahla obtížné vyvrátit nařčení, které AllatRa šíří. Mluvčí domažlické policie Barbora Šmaterová uvedla, že mezi českými úřady a Tanzanií neexistuje žádná úmluva o přeshraniční výměně informací.

„Kolegové z Oddělení obecné kriminality Domažlice šetřili možné spáchání přečinu pomluva… nebyly ale shledány důvody pro zahájení trestného řízení. Skutkovou podstatu tohoto trestného činu se objasnit nepodařilo,“ uvedla policie.

Antikult

Sám Jahl povahu nařčení jako pedofilie, vraždění zvířat či koprofilie (sexuální úchylka, se kterou má dotyčný zálibu ve výkalech – pozn. redakce) spojuje s širší vnitřní proměnou náboženského hnutí AllatRa.

„Už několik dní po zveřejnění reportáže Cirokové tvrdil Bail, že pomluva o orgiích v Allatře je stejná, jako kdyby o mně říkali, že jsem v Africe zneužíval děti,“ popsal youtuber Jahl.

AllatRa podle něj v letošním roce zahájila širší kampaň proti „antikultistům“, kteří jsou ovládání takzvanou Dvorkinovou sektou – údajnou sektou ruského aktivisty a badatele o sektách Alexandra Dvorkina.

„Univerzitní učitel psychologie z Itálie Luigi Corvaglio byl obviněn z jedení výkalů a nucení svých studentů do toho, aby jedli výkaly. AllatRa začala šířit jeho fotky a videa vytvořená umělou inteligencí s výkaly u úst. Zhruba ve stejnou dobu začali tvrdit, že ukrajinská novinářka Irina Kremenovská týrá a zabíjí psy. Pak jsem na řadu přišel já,“ říká Jahl.

Výpovědi Tanzanců

Bail pro iROZHLAS.cz řekl, že si „stojí za výpověďmi, které natáčel, a že jsou autentické“. „Nejsem ani soudce, ani vyšetřovatel,“ uvedl Bail, mimo jiné autor knihy Milionář, který našel cestu z matrixu, jež propaguje učení AllatRa.

Na dotaz, proč v youtubovém videu není více důkazů nad rámec výpovědí lidí specifikovaných pouze křestními jmény a lidí, kteří s Jahlem měli v minulosti spory, Bail odvětil, že „své vlastní šetření dělal pečlivě, jak nejlépe umí.“

„Žádný investigativní novinář není dobrý investigativní novinář, pokud na sobě nemá žádné žaloby,“ poznamenal Bail.

Youtuber Jahl v reakci uvedl, že prohlášení Afričanů na kameru, které zcela odmítá, nevnímá jako zradu, ačkoliv s některými z respondentů v Tanzanii spolupracoval.

„Ti lidé tam řeknou cokoliv. I nám dobrovolníkům několikrát lhali. Třeba říkali, že potřebují kolo pro své dítě, a my později zjistili, že ho prodali. Ta chudoba a finanční stránka je asi první důvod,“ řekl Jahl a pokračoval:

„My v Evropě chápeme koncept právního státu a dopady toho, co říkáme. V Tanzanii nic takového není. Tam je riziko pouze tehdy, pokud pomluvíte vládce země. Ti lidé nechápou důsledky svých slov. Ne proto, že by byli hloupí, jde o nastavení sociálního systému.“
Jednorozec
Registrovaný uživatel

Označovat veřejně lidi v médiích jako "pedofilní kněz" či "pedofilní učitel" by mělo být stejně postihováno a potíráno jako když někdo označuje lidi jako "homosexuální kněz či učitel" to si dnes kupodivu nikdo nedovolí, přitom už ti zdaleka není tak dehonestující...
Tady je hezky vidět jak snadno se to dá zneužít, ti lidé co tam s tím člověkem byli se mají sami strach i veřejně ozvat, jen aby je s tím náhodou taky nespojovali..
Kasz
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1883 poděkování
Dostal: 3825 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

301 píše: čtvrtek 17. 10. 2024, 16:30:50 Pochopil bych kdyby třeba kněz selhal a pak by toho litoval a třeba by se té práce s dětmi vzdal... ale když to dělá stále dokola, tak se mi ani nechce věřit že je pravý pedofil. Když má člověk děti opravdu rád, tak jim nechce ublížit a chce pro ně to nejlepší.
Tohle je velké klišé. Že pedofil = ten, kdo miluje děti, takže by jim neublížil. Není to tak. Pedofilie je přitažlivost k dětem. Láska je už o něco složitější koncept a mít pod kontrolou svou sexualitu a ventilovat ji směrem k dětem nějakým prospěšným způsobem už taková samozřemost není. I "pravý pedofil" může dětem ubližovat. Plyšáček taky říkal, že tu svou asistentku miloval... celé soudní stání pořád dokolečka říkal, jak ji miloval.
Československá pedofilní komunita – již 15 let s Vámi! ❤️💙
Jednorozec
Registrovaný uživatel

No nevím jak ty ale já si pod pojmem "miluje" představuji lásku a ne sex. Spíš je to tak že mezi podofily stejně jako mezi všemi ostatními lidmi je prostě i spousta těch co jsou od přírody sobečtí či zlí..
Cykle02
Mediální analytik

Policie odložila vyšetřování kauzy náboženského hnutí AllatRa a youtubera Jakuba Jahla. Ten ve videích dlouhodobě pokrývá činnost sekt a hnutí. AllatRa v reakci v internetové kampani začala tvrdit, že Jahl v Tanzanii při dobrovolnické misi znásilňoval a týral děti, dával jim drogy, zabíjel psy či si od dětí nechal kálet do úst. Policie to označila za účelové očerňování a případ odložila.

„Videozáznam má budit zdání investigativní reportáže. ‚Reportéři‘ absolutně nectí jakoukoliv presumpci neviny, řečené informace rozvíjí o své fabulace a domněnky…budí dojem účelové a bulvární snahy vykreslit dotyčného v co možná nejhorším světle,“ uvádí pražští kriminalisté v rozhodnutí o odložení kauzy datovaném 12. září, které má iROZHLAS.cz k dispozici.

Obrázek
Usnesení pražských kriminalistů k uložení věci Ad Acta (12. září 2025)

Video se věnuje působení Jakuba Jahla v tanzanském Moshi, kam podnikl mezi lety 2020 a 2022 pět dobrovolnických cest. „Investigativní reportáž“ má ve své delší verzi přes dvě hodiny a hovoří v ní nižší desítky „svědků a obětí“ Jahlových údajných zločinů v Africe. Video však kromě tvrzení neobsahuje žádné další důkazy.

Policie už v průběhu srpna během vyšetřování označila tvrzení AllatRa o Jahlovi za „nepravděpodobné až absurdní“. Tvrzení tanzanských svědků ve videu působí „místy až fantaskně“, říká také záznam z vyšetřování.

Nicméně vzhledem k tomu, že tvrzení AllatRa o Čechovi se vztahují k Tanzanii, česká policie nařčení vyvrátit beze zbytku nedokázala. Mezi českými úřady a africkou zemí totiž neexistuje žádná úmluva o přeshraniční výměně informací.

Nevěrohodnost nařčení z videa však policistům a dříve i webu iROZHLAS.cz potvrdili čeští dobrovolníci, kteří s Jahlem nezávisle na sobě do Afriky cestovali. 

iROZHLAS.cz se skrz WhastApp spojil rovněž s ředitelkou sirotčince, kde Jahl a další dobrovolníci pracovali. Ta rázně odmítla, že by se v sirotčinci v Moshi děly věci, které respondenti ve videu AllatRa zmiňují.

A jak už zaznělo, policie nařčení po prověření odložila.

‚Stále viditelnější‘

AllatRa v Česku působí skrze projekt Tvořivá společnost. Jahl se sektě na svém youtubovém kanále věnuje od jara 2023. Zmíněné video začala policie prověřovat po oznámení Univerzity Karlovy, která v červenci tohoto roku obdržela otevřený dopis od jednoho z následovníků Tvořivé společnosti. V něm vyzýval aby se univerzita od svého studenta Jahla distancovala a začala se věcí zabývat.

• AllatRa je mladé náboženské hnutí s kořeny na Ukrajině, silně aktivní na Slovensku i v Česku. U nás především skrze projekt Tvořivá společnost. Na internetu šíří množství obsahu s často pseudovědeckým obsahem.
  • AllatRa je často označována jako proruská kvůli postavě takzvaného Noma, která se vyskytuje v jedné ze základních knih hnutí. Nomo má nezpochybnitelné rysy ruského prezidenta Vladimira Putina.
  • Ideologie hnutí podle religionisty Zdeňka Vojtíška nesměřuje přímo proti Západu, ale proti lidem, kteří jsou ovládáni tajemným spiknutím takzvaných archontů. Tucet archontů vede jeden velký archont a společně ovládají svět prostřednictvím mocných lidí, členů vlád, židovských bankéřů a bohatých rodin, přibližuje Vojtíšek konspirační teorii.
Sekty si všímá i tuzemské ministerstvo vnitra. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN, kandiduje ve sněmovních volbách) úřad také své poznatky sdílí se zpravodajskými službami.

„Hnutí AllatRa vyvíjí v poslední době stále viditelnější hybridní aktivity, včetně šíření videí a dalšího obsahu prostřednictvím e-mailů i sociálních sítí. Produkuje antisystémové konspirační teorie, které jsou využívány pro šíření ruských narativů,“ uvedl Rakušan pro iROZHLAS.cz.

Sám youtuber pak na AllatRa podal trestní oznámení i žalobu. A Obvodní soud pro Prahu 2 už v předběžném opatření nařídil očerňující obsah z některých platforem stáhnout. Opatření mířilo na Davida Baila – jednoho ze dvou 27letých autorů videa a následovníků AllatRa. Hnutí ale obsah mezitím rozšířilo na dalších platformách, včetně Bailova youtubového kanálu, a dohromady mají delší či kratší videa v různých jazycích desítky až stovky tisíc zhlédnutí.

Jahl popsal, že ze situace je zoufalý, jelikož dopadá na jeho rodinu a jemu samotnému chodí výhrůžné zprávy češtině i angličtině a ruštině, ve kterých mu lidé hrozí zabitím a mučením a nazývají ho „satanem“, „ďáblem“ nebo „pedofilem“.

Co je AllatRa?

Nejviditelnějším projektem AllatRa u nás je zmíněná Tvořivá společnost. Hnutí volá po sjednocení lidstva do „tvořivé společnosti“, ve které pak bude dostupné bezplatné vzdělávání, bezpodmínečný základní příjem, bezplatné cestování nebo práce jen čtyři hodiny denně a čtyři dny v týdnu.

Lidstvo se podle myšlenek Tvořivé společnosti musí sjednotit, aby předešlo klimatické záhubě. Ve videích, vytvářených a šířených také pomocí umělé inteligence, se ale opírá o zavádějící či přímo vymyšlené informace.

Například minulý týden se na oficiálním webu AllatRa objevilo video, podle kterého v Japonsku po 12. září 2025 udeřil tajfun Hagibis. Ten se ale ve skutečnosti vyskytl před šesti lety.

AllatRa je takzvaným novým náboženským hnutím, kořeny má však hlubší.

„Pochází z tradice teosofické společnosti Jeleny Petrovny Blavatské, která je obzvlášť v Rusku a na Ukrajině silná. Předpokládá nějakou skrytou moudrost, která je obsažena v knihách hnutí AllatRa,“ popisuje religionista Zdeněk Vojtíšek.

„Začala se distribuovat prostřednictvím vůdce Igora Danilova, který nauku s dalšími lidmi vytvořil,“ říká religionista. Jako o náboženském hnutí se v souvislosti s AllatRa začalo mluvit před několika lety, což následovníci podle Vojtíška vzhledem k ezoterické tradici nesou nelibě.

Ukrajinec Danilov podle zjištění Seznam Zpráv žije na Slovensku a společně s dalšími vůdci hnutí je stíhaný na Ukrajině pro několik trestných činů včetně vlastizrady nebo ospravedlňování a popírání ruské agrese na Ukrajině.

Sám Danilov do svého odhalení vystupoval jako vůdce hnutí, často po boku takzvaných nebeských ptáčků – žen, které podle učení hnutí nesou božskou sílu Allat. Nyní jako přední postava AllatRa vystupuje Američan Egon Cholakian.

„AllatRa se chce, stejně jako mnoho nových náboženství, šířit celosvětově a svět zachránit před spiknutím takzvaných archontů. A podobně jako většina jiných nových náboženství je v tom neúspěšná,“ uvádí religionista Vojtíšek a pokračuje: „Pro (členy) je to nepochopitelné a hledají někoho, kdo by za to mohl. Někdy v roce 2022 přišla AllatRa s myšlenkou takzvaného antikultu, což je slovo, které si oni sami vymysleli.“

Právě do antikultu podle sekty spadá i český youtuber Jahl, novinářka Seznam Zpráv Kristýna Ciroková, která o AllatRa informuje dlouhodobě, a další.