Parafilie pod lupou: nová data, terapeutické možnosti a role lékařů (proLékaře.cz)

Vše, co se týká preventivního projektu Parafilik, jež koordinuje Národní ústav duševního zdraví.
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 365 poděkování
Dostal: 2567 poděkování

Parafilie pod lupou: nová data, terapeutické možnosti a role lékařů (proLékaře.cz)

Nový příspěvek od Cykle02 »

Parafilie zůstávají tématem obestřeným mýty a stigmatizací. Český výzkum CZECHSEX a projekt Parafilik přinášejí aktuální data o sexuálních preferencích v populaci a nabízejí účinné nástroje prevence a terapie. Jak mohou lékaři podpořit pacienty?

Je všechno jinak?

Parafilie, tedy neobvyklé sexuální preference, jsou v populaci častější, než se předpokládalo. Podle nedávného průzkumu CZECHSEX realizovaného Národním ústavem duševního zdraví a Sexuologickým ústavem 1. LF UK a VFN se s nimi potýká téměř 9 % české populace, přičemž 11 % tvoří muži a 6 % ženy.

Nejčastějšími uváděnými preferencemi jsou biastofilie (4,5 %), frotérismus (3 %) a nekonsenzuální sadomasochismus (2,7 %). Zhruba třetina osob s parafilií udává, že jejich preference narušují běžný život, avšak odbornou pomoc vyhledalo pouze 7 % z nich. Průzkumu, který probíhal od prosince 2023 do března 2024, se účastnilo více než 6,5 tisíce respondentů.

Parafilie sama o sobě není synonymem delikventního chování, jak si často veřejnost myslí. Až 80 % sexuálně motivovaných trestných činů páchají osoby bez parafilních preferencí. Přesto jsou lidé s parafilií vystaveni významné stigmatizaci, která odrazuje od včasného vyhledání odborné pomoci a zvyšuje riziko problematického chování.

Zvládání impulsů i rizikových situací

Od roku 2019 nabízí projekt Parafilik anonymní a nízkoprahové služby pro osoby s parafilními preferencemi i jejich blízké. Program zahrnuje online poradnu, krizovou linku SexHelp: Parafilik a terapeutické skupiny. Inspiraci čerpal ze zahraničních projektů, jako jsou německý Kein Täter Werden nebo švédský PrevenTell.

Data ukazují, že terapeutické intervence v rámci programu Parafilik snižují riziko problematického sexuálního chování a zlepšují kvalitu života účastníků. Během šestiměsíční terapie došlo u pacientů k efektivnějšímu zvládání rizikových situací a posílení schopnosti ovládat impulsy. K dispozici jsou rovněž terapeutické skupiny pro blízké osoby, které se potýkají s přijetím parafilní preference partnera či rodinného příslušníka.

Jak mohou pomoci lékaři?

Lékaři často představují první kontakt pro osoby s parafilní preferencí. Jejich empatický přístup je klíčový pro navázání důvěry a motivaci k terapii.

Praktická doporučení:
  1. Buďte otevření a neodsuzujte. Stigmatizace odrazuje pacienty od hledání pomoci.
  2. Informujte o rozdílu mezi fantaziemi a činy: připomeňte, že mnoho lidí s parafilií své preference nikdy nepřevede do reálného chování.
  3. Zaměřte se na psychoedukaci: vysvětlete, že parafilie není volba a nelze ji vyléčit, ale lze s ní pracovat.
  4. Motivujte k terapii a nasměrujte pacienty na specializované pracoviště nebo do programu Parafilik.
Mýty versus skutečnost

Snížení stigmatizace vyžaduje mimo jiné rozptýlení mýtů spojených s parafiliemi. Mezi ně patří například:
  • „Lidé s parafilií jsou nebezpeční.“ Ve skutečnosti většina z nich nikdy nespáchá delikt.
  • „Parafilici páchají většinu sexuálních trestných činů.“ Naopak, většina pachatelů nemá parafilní preference.
  • „Parafilie je volbou.“ Není, preference jsou pravděpodobně vrozené. Terapie pomáhá pouze zvládat impulsy.
Kde hledat pomoc

Nízkoprahové služby, jako je projekt Parafilik, umožňují snižovat riziko delikventního chování a současně pomáhají pacientům přijmout vlastní identitu. Včasná intervence nejen zlepšuje kvalitu života pacientů, ale také přispívá k většímu bezpečí ve společnosti.

Kontakty:

(asa)

Zdroje:

1. Nová data o sexuálních odchylkách Čechů! Odborníci z VFN otevírají terapeutické skupiny pro osoby s problematickou sexualitou. Tisková zpráva, 25. listopadu 2024. Dostupné na: www.nudz.cz/media-pr/tiskove-zpravy/nova-data-o-sexualnich-odchylkach-cechu-odbornici-z-vfn-oteviraji-terapeuticke-skupiny-pro-osoby-s-problematickou-sexualitou

2. Program Parafilik. Dostupné informace na: www.parafilik.cz
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 3
ve věku do: 14
Kontakt: mail: [email protected]
Whatsapp : ‪+420 605 779 951‬
Session id : 0554caf41c3a21f6d6ea3664cd66e2d654a44858d07705bab1e0a485d6e21f611b
Instagram : https://www.instagram.com/plistillukas/ ... l6NnV3MA==
FB : https://www.facebook.com/share/12BpVNr8 ... tid=wwXIfr
Threema: Moje Threema ID:https://threema.id/V8TXDCPD
Výkřik do tmy: Děti jsou nádherné kouzelné malé bytůstky, které svou roztomilostí, radostí, bezprostředností, a hravostí rozdávají radost kolem sebe.
Dal: 1016 poděkování
Dostal: 138 poděkování

Re: Parafilie pod lupou: nová data, terapeutické možnosti a role lékařů (proLékaře.cz)

Nový příspěvek od Pavel1 »

“ Parafilie, tedy neobvyklé sexuální preference, jsou v populaci častější, než se předpokládalo. Podle nedávného průzkumu CZECHSEX realizovaného Národním ústavem duševního zdraví a Sexuologickým ústavem 1. LF UK a VFN v Praze se s nimi potýká téměř 9 % české populace, přičemž 11 % tvoří muži a 6 % ženy.”

To mi nějak nesedí, myslím že 11 + 6 není téměř 9

Zdroj ( tisková zpráva všeobecné fakultní nemocnice v Praze) tvrdí totéž: “ Z předběžných dat průzkumu CZECHSEX 1 vyplývá, že alespoň jednu ze zjišťovaných parafilních
preferencí uvedlo 8,8 % všech respondentů, z toho 11,3 % mužů a 6,4 % žen.“

Buď se tedy jedná o chybu v textu, kterou další média bezmyšlenkovitě zkopírovala, nebo mi něco uniká :D

Chápete to někdo ?
Myš
Čestný člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 10
ve věku do: 15
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
Dal: 145 poděkování
Dostal: 842 poděkování

Re: Parafilie pod lupou: nová data, terapeutické možnosti a role lékařů (proLékaře.cz)

Nový příspěvek od Myš »

Chápu to následovně. To uvedené procentuální zastoupení mužů a žen s parafiliemi vychází z "N", přičemž "N" označuje velikost vzorku výzkumu (počet respondentů). Ve výzkumu jsou nerovně zastoupeni respondenti obou pohlaví, tedy ti prostý součet procentuálního zastupení parafiliků mezi ženami a muži nebude odpovídat celkovému počtu parafiliků mezi respondenty. Sčítání by ti vyšlo jen v případě, že by počet respondentů byl přesně půl na půl muži a ženy.

Co to ukazuje je, že statisticky významněji se parafilie týkají mužů, což nás ani nikoho nepřekvapí.
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK
ve věku od: 3
ve věku do: 14
Kontakt: mail: [email protected]
Whatsapp : ‪+420 605 779 951‬
Session id : 0554caf41c3a21f6d6ea3664cd66e2d654a44858d07705bab1e0a485d6e21f611b
Instagram : https://www.instagram.com/plistillukas/ ... l6NnV3MA==
FB : https://www.facebook.com/share/12BpVNr8 ... tid=wwXIfr
Threema: Moje Threema ID:https://threema.id/V8TXDCPD
Výkřik do tmy: Děti jsou nádherné kouzelné malé bytůstky, které svou roztomilostí, radostí, bezprostředností, a hravostí rozdávají radost kolem sebe.
Dal: 1016 poděkování
Dostal: 138 poděkování

Nový příspěvek od Pavel1 »

Díky.
Už jsem to asi pochopil, a ono nakonec skutečně bude nejspíše ve vzorku cca 50 % mužů a 50 % žen.

Původně jsem to chápal tak, že ze všech respondentů dohromady, je 11,3 % parafiliků mužského pohlaví a 6,4 % ženského pohlaví, což pochopitelně nevychází.

Evidentně to je jak píšeš ty, tedy 11,3 % ze všech mužů kteří se účastnili jsou parafilici a 6,4 % všech žen které se účastnili.
Což i za předpokladu, že byl poměr mužů a žen přibližně 50/50 vychází, neboť (11,3 + 6,4)/2=8,85

Btw také je na výzkumu vidět, jak jsou tyto měření nepřesná.
Nedávná studie uvádí že 31 % mužů má nějakou parafilii a 14 % žen .
Tato studie uvádí výrazně nižší počet, a ještě se píše že je to “více než očekávali”.
Zajímalo by mě, jak to může být více než čekali, když teprve před rokem a půl výška studie podle které je parafiliků více jak 2x tolik.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-neobvyklou-sexualni-preferenci-ma-31-procent-muzu-a-14-procent-zen/2378081?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3jF9gRuV_e5i-om3V_VoPbgK8Ai7Uh_IQG_5vf6gI5jAcTdWx5bJF3vs0_aem_T2Fnrq8SIBv7jnBONWMlQA