Děkuji Bouři za založení zajímavé ankety. Já jsem hlasoval, že děti nemám, ale chtěl bych mít. Touhu mít děti cítím od svých zhruba 20 let, tedy od doby, kdy jsem prošel vnitřním coming outem. Předtím si nějak neuvědomuji, že bych o tom nějak víc uvažoval. Tehdy v těch 20 letech jsem byl určitě trochu ovlivněný tím, že mi děti přišly krásné, nevinné, čisté (jasně, že to není tak úplně není, zlo a sobectví je v každém člověku i v dětech nějakým způsobem zakořeněné). Ale v čem vidím ten smysl mít děti - je to pro mě pokračovatel rodu, pokračovatel hodnot, které jsem vytvořil, pokračovatel, kterému můžu předat něco ze sebe - pohled na život a na svět, na dobro a zlo a mít tak možnost ovlivnit budoucnost lidstva. Sice se já osobně nedozvím, jak to všechno dopadne, ale cítím, že pro naplnění mého života je to dost podstatná část. Kdybych umíral a neměl bych tyto své evolučně genetické pokračovatele, umíralo by se mi hůř (a samozřejmě, že po mé smrti by mi to pak už bylo jedno), ale vidím smysl života v tom vytvořit nějaké hodnoty, pokusit se svět změnit k lepšímu aspoň v nějakém svém malém okolí, ve kterém se pohybuji. A taky prostě předat dál do budoucna svoje geny... umírat s vědomím, že jsou tady pokračovatelé, kterým jsem mohl něco ze sebe předat, tak odcházím z tohoto světa mnohem lépe "smířen s osudem" (rozuměj se smrtí).
Max píše o tom, že proč rodit další děti, když těch, které nemají dobré rodiče, je hodně. Ale jde taky o to, že jsou státy, kde je "produkce dětí" velmi vysoká. Inteligentní a vzdělaní lidé si řeknou, proč by rodili děti, když jich je tolik v zubožených podmínkách a bez dobrých rodičů, jenže pokud bychom to tak udělali všichni, tak vymřeme. A nebo bude méně právě těch inteligentních dětí (lidí), které měli inteligentní rodiče. TI méně inteligentní často mají hodně dětí, protože nedokážou přemýšlet nad věcmi tak, jako ti inteligentnější. Ale když nebudeme mít děti, vymře český národ, vymře německý národ, vymře slovenský, polský, dánský, francouzský lid... a přijdou sem migranti z Afriky nebo arabové, kteří mají úplně jinou kulturu, zavedou tady islám... a bude konec naší evropské civilizace.
V tomto smyslu myslím, že nemít děti není řešením. Naopak je třeba mít děti, abychom nevymřeli. A co se týká toho, že státy, které nejsou vyspělé, že tam se množí mnohem víc? Tak umožnit jim, aby se taky mohly stát vyspělými. Otázka je, jestli to vždy půjde, protože spolu s evropskou kulturou se pojí i vzdělanost - jedna moje příbuzná se snažila podporovat výstavbu škol v jedné africké zemi. To také mělo velký smysl - když sám vlastní děti neměla, tak se snažila udělat aspoň něco pro ty děti, které žijí, a to dokonce v zemi, kde úroveň gramotnosti je 100 let za opicemi, jak se říká.
Také nesouhlasím s tím, že tento svět je strašný. Svět je takový, jaký je. Svět je takový, jaký si ho uděláme. Svět i podle toho, co jsem slyšel od mých prarodičů i rodičů, byl o dost horší, a přesto lidé měli děti. I když byla válka, měli děti. I když byl hlad a byla bída, měli děti. Ono to i dávalo logiku - bylo to takové větší zajištění "na stáří" a pro případ, kdy byl člověk nemocný. Pracovalo se na poli - každý den od rána do večera, aby se v zimě uživili. Ne všechno se dalo koupit v obchodě a ne na všechno byly peníze. Dneska se máme oproti tomu jako "prasata v žitě". Jedním klikem zjistím jakoukoliv informaci. Dvěma kliky si objednám ve 23:50 zboží, které mi o 6 hodin později doručí poslíček do Alzaboxu... Zajdu do obchodu, kde mám k dispozici stovky či spíš tisíce produktů, desítky druhů exotického ovoce, dnes a denně čerstvého... čerstvé rohlíky, chleba, všeho nadbytek. Za 2. světové války a krátce po ní byly potravinové lístky - jídlo a různé věci na příděl. Ještě v 80. letech si pamatuju, jak se stály několikadenní fronty na nové automobily Škoda, taťka se s dědou ve frontě 2 dny střídal. A to jenom měli echo, že přijdou nějaké kusy - nemohli si vybrat ani barvu, ani motorizaci, prostě museli brát to, co dorazilo. Moji rodiče dostali novomanželskou půjčku, ale nebylo co za ty peníze koupit. Na nábytek jsme čekali třeba rok. Takže oproti tomu, co bylo dřív, je tento svět strašný? A co já - píšu tady text, který si během chviličky může přečíst kdokoliv na internetu. Před 100 lety nemyslitelné. Svět není strašný. Svět je takový, jaký si ho uděláme. Nemůžeme sice všechno ovlivnit, ale můžeme aspoň troškou přispět "do mlýna", jak se říká. A to určitě stojí za to.
V neposlední řadě si taky myslím, že děti jsou jedno velké zpestření života, velká radost, něco, co ti může život hodně obohatit. Něco, pro co má smysl žít a překonávat i docela těžké chvíle, které třeba přijdou.
Jedno je ale jisté - jak jsem psal výše - bez dětí by naše civilizace zanikla. Bez dětí prostě by vymřel náš národ. A místo Čechů, Slováků, Němců, Poláků... by kolem nás byli Arabové, Nigerijci, Indové nebo jiní podobní.
Takže v tom všem vidím velké smysl mít děti. Mít pokračovatele rodu, mít někoho, komu dáme život a kdo ho předá zase dál dalším generacím a kdo se zasadí o lepší budoucnost lidstva. A zároveň je to něco, co zachová rod... a tím pádem i národ.
Tohle je samozřejmě můj soukromý pohled na věc, píšu to tak, jak to sám vnímám. Každý člověk to samozřejmě může mít jinak, vidí smysl třeba v něčem jiném, přitom také tvoří hodnoty, předá je budoucí společnosti třeba nějak jinak. Což je samozřejmě taky velmi cenné.

Zkrátka každý jeden z nás se podílí na tom, jak to tady bude vypadat v budoucnu. Bez dětí by ale lidstvo o budoucnost přišlo. A naše národy také.