Berou spravedlnost do vlastních rukou. Na českém internetu se rozjíždí další vlna „lovců predátorů“

Sekce pro vkládání článků, které se týkají problematiky sexuálního zneužívání dětí, a následnou diskuzi mezi uživateli (případně i neregistrovanými návštěvníky).
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.

PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:

– dobrý článek
– ucházející článek
– špatný článek
– článek z dezinformačního média

Pavel1
Člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci
ve věku od: 3
ve věku do: 14
Kontakt: mail: [email protected]
Whatsapp : ‪+420 605 779 951‬
Session id : 0554caf41c3a21f6d6ea3664cd66e2d654a44858d07705bab1e0a485d6e21f611b
Instagram : https://www.instagram.com/bl258639?igsh ... _source=qr
FB : https://www.facebook.com/share/b3nGJXpd ... tid=LQQJ4d
Výkřik do tmy: Děti jsou jako kočky , také jsou malé, roztomilé a rádi se mazlí
Dal: 851 poděkování
Dostal: 115 poděkování

Berou spravedlnost do vlastních rukou. Na českém internetu se rozjíždí další vlna „lovců predátorů“

Nový příspěvek od Pavel1 »

Založí si falešný profil nezletilé dívky, nechají se oslovit sexuálním agresorem a pak ho vylákají na schůzku, kde ho zprávami konfrontují. Fenomén takzvaných lovců predátorů se opět rozjel na českém internetu. Ovšem s novinkou, údajné predátory tito lovci následně i zmlátí. Sami se tak dostávají do problémů se zákonem. Několik případů již řeší policie.

Skupina čtyř zakrytých postav obklopuje jednoho muže. „Kolik jí bylo? Přijde ti to normální? Mít sex se čtrnáctiletou?“ křičí jeden ze skupiny. Pak přijdou první rány, muž údajného predátora povalí na zem a pokračuje v mlácení, zatímco na něj pořvává nadávky a výhrůžky, že ještě jednou a dokope ho.

Video, na kterém je incident zachycený, mimo jiné i ukazuje konverzaci mezi mužem a skupinou, která ovšem vystupovala jako čtrnáctiletá dívka. Muž falešnému profilu vypisoval, jaké sexuální praktiky by s ní dělal. Klip byl následně zveřejněn na aplikaci Telegram ve skupině nazvané „Pedo Hunting Czechia“.

Podobných videí se na ní objevilo několik. Na schůzku vždy dorazilo více lovců predátorů, kteří si kvůli skrytí identit zakrývali hlavu kapucemi, na obličejích měli šátky a jejich hlasy byly záměrně upravené, a jeden údajný sexuální agresor. Jeho identitu samozřejmě neskrývali.

Administrátoři skupiny pak lákali na další videa. Zaujali tak více než 12 tisíc uživatelů Telegramu. Necelé dva týdny po založení kanálu se ale název změnil na „Airsoft Praha“ a všechny příspěvky z něj zmizely. Nejspíše poté, co se videa rozšířila na sociální síti X, před čímž sami administrátoři varovali, aby fanoušci nedělali. A také protože se o případy začala zajímat policie.

„Víme, že se to děje, máme v republice několik případů. Zabývají se jimi jednotlivá Krajská ředitelství, pod která spadají. Potenciálně je věc trestná pro obě strany. Jak jednání pedofilů, tak z druhé strany. Dá se to kvalifikovat jako omezování osobní svobody, navíc v organizované skupině,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Místo ohlášení na policii se uchylují k násilí

Pražské policejní Krajské ředitelství potvrdilo, že se jedním případem zabývá, Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 si ale vyhradilo právo na poskytování informací. „S ohledem na skutečnost, že se dotazovaná věc dotýká mimo jiné osob mladších 18 let, není možné s ohledem na znění trestního řádu k věci poskytovat podrobnější informace,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že podobné případy řešila i další obvodní státní zastupitelství.

Za omezování osobní svobody v organizované skupině hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Podle Moravčíka lovcům nebrání nic k tomu, po původní konverzaci ohlásit čin na policii, která se pak predátorem bude zabývat. „Místo toho se ale dopouští trestného činu a sami se dostávají do problémů,“ podotkl Moravčík.

Administrátory skupiny nelze nijak zkontaktovat. Její příznivci ale nemusejí zoufat, část komunity se přesunula na skupinu s názvem „PHCZ24“, kde ji zatím sleduje 1252 uživatelů aplikace. Mezi členy se rozšířily informace, že předchozí skupina byla zrušena, protože část z nich zatkli policisté na dalším „lovu“. To ale nelze ověřit.

Fenomén lovců predátorů není žádnou novinkou. Původně se podobné skupiny začaly rozšiřovat ve Velké Británii. Fungovaly ale trochu jinak než ty nynější. „Členové vystupovali pod fiktivními profily a agresoři se na ně navázali. Byla domluvená schůzka, kde byla ta osoba konfrontována s explicitními zprávami. Tuto schůzku natočili a tím skončili. Rozumnější skupiny se pak snažily předat agresora policii. Násilí, které se nyní děje v těch skupinách, je z mého pohledu něco úplně jiného a nepřijatelného,“ řekl bezpečnostní expert Jan Kolouch ze sdružení CESNET.

V Česku v roce 2020 vyšel dokument V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka. Tři herečky přes různé sociální sítě oslovilo za 10 dní 2458 potenciálních predátorů. Devět z nich prověřovala policie, někteří z nich dostali podmínky, jeden dostal dvouletý trest vězení.

„Tento formát, kdy skupina predátora omezí na osobní svobodě, je nový, ale nahánění pedofilů skrz sociální sítě nové není. V jednu chvíli to zkoušeli influenceři na Instagramu a YouTube, kdy zveřejňovali konverzace mezi nimi a predátory. Ani dokument V síti nebyl první, ten reagoval na trend. Ale dosud to nepřešlo ve fyzické napadání,“ podotkl Moravčík.

Fenomén se šíří po Evropě

Podle Koloucha se jedná především o trendovou záležitost. Česká skupina se inspirovala v zahraničí, právě na Telegramu vznikají různé kanály lovců predátorů, mimo jiné v Slovensku, Německu, Maďarsku či Dánsku. Moravčík potvrdil, že česká policie je ve spojení se zahraničními kolegy a ohledně případů si předávají informace. Nicméně podotkl, že jednotlivé skupiny v různých zemích spolu nepracují, jen se navzájem inspirují, proto nejde o mezinárodní vyšetřování.

Napadení čin často neohlásí. Hlavně proto, že jim kvůli jejich činům také hrozí trestní stíhání. Podle Koloucha má lovení predátorů několik důvodů. „Jedním z nich je částečná nefunkčnost státu v řešení sexuálních agresorů a jejich navazování styků s dětmi pod 15 let. Ti často využívají své převahy, finančních prostředků, dárků, které mohou oběti dát. Proces, než se to vyřeší u soudu, je velmi zdlouhavý a většinou pachatelé vyváznou s podmínkou či mírným trestem,“ vysvětlil Kolouch.

Skupiny tak berou právo do vlastních rukou. Kolouch dodal, že zároveň sociální sítě a aplikace dávají lidem prostor se chovat tak, jak by se lidé v reálném životě nechovali. „V rámci té bubliny na sociální síti se cítí jako hrdinové, protože řeší určitý problém. Přitom to vlastně hrdinské vůbec není, protože jdou čtyři proti jednomu, a navíc se dopouštějí protiprávního jednání,“ komentoval bezpečnostní expert.

Kolouch poznamenal, že podobná aktivita může být prospěšná, pokud by schůzky s predátory nekončily násilím. „Pokud by existovali dobrovolníci, kteří by prosívali sociální sítě a oznamovali to policii, mohla by to být velmi prospěšná aktivita. Bylo by ale nutné nastavit meze a principy, co dělat, když se s takovou situací setkají, oznámit to na policii a zajistit důkazy, které by mohly tyto případy dotáhnout k soudu. Tím by se mohl snížit počet sexuálních agresorů,“ podotkl Kolouch.
Naposledy upravil(a) Pavel1 dne čtvrtek 25. 7. 2024, 9:09:57, celkem upraveno 10 x.
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK

Re: Berou spravedlnost do vlastních rukou. Na českém internetu se rozjíždí další vlna „lovců predátorů“

Názory ?

Dle mého, na jednu stranu samozřejmě nemohu akceptovat, že “ berou spravedlnost do svých rukou “ a lidem kteří jsou možná více zralí na odbornou lékařskou péči jen prostě rozbíjí hubu.

Na stranu druhou, v tom trochu spatřuji flustraci lidí, z nedostatečné státní ochrany.

Když za znásilnění děti je u nás podmínka, nelze se moc divit, že někteří lidé řeší situaci tímto způsobem.
podivin
Administrátor
Líbí se mi: Dívky a ženy
ve věku od: 2
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 2021 poděkování
Dostal: 853 poděkování

Re: Berou spravedlnost do vlastních rukou. Na českém internetu se rozjíždí další vlna „lovců predátorů“

Nový příspěvek od podivin »

Na Tiktoku existuje účet verimti.cz. Ty ženy tam mají rozjeté chaty s různými predátory, nahrávají (a streamují) tu komunikaci a pak to předávají policii.

Na jednu stranu souhlasím s tím, že ti prasáci potřebujou na držku. Na druhou stranu - co založit skupinu lovců lovců-"pedofilů". Bude nás 8-10, budeme hrát predátora, který se chce setkat se 14letou dívkou a když pak na setkání na nás vyběhnou 4 maskovaní debílci, tak je přeperem a dáme jim na kokos my, aby se příště báli chodit na setkání s predátorem a raději to nechali na policii. :D

A jinak je mně, jako pedofilovi, jedno, co ti "lovci" dělají, protože mne nechytí. Nelovím dívky a nedomlouvám si s nimi setkání kvůli sexuálnímu kontaktu.
Je mi krásně smutno. Tequila chutná nejlíp se solí. Při sprchování není vidět pláč. S plným srdcem lásky žiji prázdné dny.
Now I know that I am a dreamer, Believing in a world that isn't there
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Život nemá tlačítko Restart - promrhané roky nelze vrátit a prožít znovu
Stačí zavřít oči a všechno se stane. Stačí zavřít oči a ... všechno skončí
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 365 poděkování
Dostal: 2421 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

V Česku se objevuje stále víc takzvaných lovců sexuálních predátorů. Ti pod falešným profilem nezletilého dítěte vylákají sexuálního predátora na schůzku, kde ho následně konfrontují. Po internetu kolují videa, kde ho nutí přiznat se, vydírají ho, nebo dokonce fyzicky napadnou. Několik takových samozvaných strážců zákona už vyšetřuje policie.

Městské státní zastupitelství v Praze i policie upozorňují na nebezpečný fenomén, který se už nějakou dobu objevuje v zahraničí a teď se dostal i do Česka, jde o takzvaný lov sexuálních predátorů či pedofilů. Na sociálních sítích se lovci vydávají například za nezletilou dívku. Když je sexuální predátor osloví, poté co jim například pošle své nahé fotografie a podobně, ho vylákají na schůzku.

"V souvislosti s tímto fenoménem je řešena i velmi závažná trestná činnost – fyzická napadení, vyhrožování, loupeže – samozvaných lovců, mezi kterými se nachází i osoby mladší 18 let," uvedlo státní zastupitelství.

Sexuálního predátora lovci natáčejí, nechají ho, aby se například k závadné komunikaci s nezletilými přiznal, případně ho donutí konverzace smazat. Podle žalobců případů přibývá.

"Pokud jakákoliv osoba získá poznatek o jednání, které by mohlo naplňovat skutkovou podstatu trestného činu, pak by jej měla oznámit zejména Policii ČR, která se daným jednáním bude zabývat, a nikoli řešit věc samostatně, neboť se může vystavit vlastnímu nebezpečí," upozornilo státní zastupitelství.

Stíháno je prý zatím několik lidí po celé republice, včetně mladistvých. Zvyšujícímu se počtu podobných případů prý nahrávají i prázdniny, kdy zejména mládež tráví více času na sociálních sítích.

Přepis whisper.cpp:
► Ukázat spoiler
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Pavel1
Člen skupiny ČEPEK

A zase matlají dohromady pojmy pedofil a sexuální predátor.
Jája
Registrovaný uživatel
Varování: 16
ve věku od: 10
ve věku do: 45
Kontakt: Miluju zpívající holčičky 🤞
https://youtu.be/nA7MotpbkEA❤️
https://youtu.be/4cmffLlkwxc❤️
💞

💞💞💞https://youtube.com/shorts/Z0YsfCKU3ko?si=vubH8aQzo6Melnnh💞💞💞
Výkřik do tmy: TO CO DNES ZANECHÁME V SRDCI DĚTÍ,ONY ZÍTRA VRÁTí CELÉMU SVĚTU...tak proto je musíme začít společně chránit ❤️🕊️🕊️🕊️🆘

„Lehčí je odpustit nepříteli než příteli"
Dal: 384 poděkování
Dostal: 207 poděkování

Nový příspěvek od Jája »

Jen můj názor nikomu nic nevnucuji taky mám právo na své vyjádření. Toto téma je fakt složité. Jak již všichni víte já jsem proti aby dospělý měl sex s osobou mladší 18 let. Ať si děti užívají mezi sebou a dospělý člověk nemá v jejich světě co dělat a děti by se neměli plést do světa dospělých. Proto jsou jisté věci označené 18+ .

Dokonce se domnívám, že ani by děti bez max dohledu rodičů by neměli mít přístup ani na sociální sítě. Nebo ano, ale bez pořádného proškolení s PČR nebo někým kdo tomu všemu dostatečně rozumí. Nebudou tam děti, nebudou je lovit predátoři ani neukáznění pedofilové či hebefilové.

Já jsem pro ať je lovci loví jen se mi nelíbí, že berou spravedlnost do svých rukou. Podivín má dceru může napsat co by dělal kdyby někdo otravoval jeho princeznu. Prostě když někdo překročí hranice tak by mělo být použito nějakých forem donucovacích prostředků aby dotyčná osoba věděla, že se to prostě nedělá.

Příklad dát jeho iniciály na sociální sítě, nebo pár pořádných facek z leva a z prava nebo sundat kalhoty a pořádně na zadek.
Nemyslím si že by dotyčný šel na Policií si stěžovat že dostal na zadek nebo pár facek, že chtěl mít sex s osobou mladší 15 let a kdyby ano tak by mu tam měli taky dát na zadek 😆
Kasz
Administrátor
ve věku od: 4
ve věku do: 28
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
Dal: 1715 poděkování
Dostal: 3597 poděkování

Nový příspěvek od Kasz »

Jája píše: čtvrtek 25. 7. 2024, 14:49:02 Příklad dát jeho iniciály na sociální sítě, nebo pár pořádných facek z leva a z prava nebo sundat kalhoty a pořádně na zadek.
Jenže to je trestné.
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi! ❤️💙
podivin
Administrátor
ve věku do: 40
Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
Dal: 2021 poděkování
Dostal: 853 poděkování

Nový příspěvek od podivin »

Jája píše: čtvrtek 25. 7. 2024, 14:49:02 Podivín má dceru může napsat co by dělal kdyby někdo otravoval jeho princeznu.
To napsat nemůžu. Většinou v těch mých představách končí ten člověk tak, že ten výprask od lovců "pedofilů" je jen lehké polechtání, většinou končí takový predátor nebo spíš pachatel nějak tak, co by možná i na Quentina Tarantino bylo moc :D
Jája píše: čtvrtek 25. 7. 2024, 14:49:02 Já jsem pro ať je lovci loví jen se mi nelíbí, že berou spravedlnost do svých rukou. ... Příklad dát jeho iniciály na sociální sítě, nebo pár pořádných facek z leva a z prava nebo sundat kalhoty a pořádně na zadek.
Tady si protiřečíš. Nelíbí se ti, že berou spravedlnost do vlastních rukou, ale říkáš, že bys jim dal facky, nasekal nebo zveřejnil jejich jména. To je přece také spravedlnost ve vlastních rukách, ne? Nene, opravdu není možné, aby lidé sami trestali. Kdyby začali lidi brát spravedlnost do vlastních rukou, tak by pak predátoři mohli zakládat vlastní skupiny a trestat lovce predátorů. A za chvilku bychom měli anarchii, kde by lidé opravdu mlátili i nás, nekriminální pedofily, protože "přece pedofil je nechutný prase, které znásilňuje děti a nemusíme čekat na soud a rovnou to prase zmlátíme". A proto, jak psal Kasz, je to trestné, jednak vykonávat nějaké násilí obyčejnými lidmi, a jednak trestat bez soudu, bez pravidel (zákonů).
Je mi krásně smutno. Tequila chutná nejlíp se solí. Při sprchování není vidět pláč. S plným srdcem lásky žiji prázdné dny.
Now I know that I am a dreamer, Believing in a world that isn't there
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Život nemá tlačítko Restart - promrhané roky nelze vrátit a prožít znovu
Stačí zavřít oči a všechno se stane. Stačí zavřít oči a ... všechno skončí
Cykle02
Mediální analytik

Policie řeší případy „lovců predátorů“. Vytvoří si na sociální síti falešný účet nezletilé dívky, vylákají predátora na schůzku, kde ho konfrontují a v přesile zmlátí. Hrozí jim za to několik let ve vězení.

Parta minimálně čtyř mladíků se zakrytými obličeji vleče muže lesem. Mlátí ho pěstí, strkají do něj a poté, co spadne na zem, do něj kopou. „Vy**r se na to, je knockoutovanej,“ říká na videu jeden z lovců. Poté, co se údajný sexuální predátor probere, donutí ho skupina odemknout mobilní telefon, ve kterém okamžitě naleznou několik konverzací s nezletilými dívkami.

„Kdo je Nikča?“ ptá se lovec muže, který odevzdaně sedí na zemi a není schopen slova. Video z poloviny července se šíří na profilu Pedo Hunting Europe na platformě X, kde sdílí své zážitky z akcí predátoři z různých koutů Evropy. Kopírují zde videa převážně z uzavřených telegramových skupin, kde se lovci na akcích často domlouvají.

Problém má mít i policista

O pár dní dříve se na stejném profilu objevilo jiné video z Česka, údajným predátorem zde měl být dokonce policista. Lovci ho opět vzali do lesa. „Tak ty jsi chtěl mít sex se čtrnáctiletou holčičkou,“ konfrontuje lovec staršího muže, zatímco v ruce drží jeho mobil. Muž se ze začátku snaží bránit, poté co mu lovci vezmou doklady včetně policejní průkazky už se jen odevzdaně nechává bít.

Ukázka z konverzace lovce s údajným predátorem

Lovec: Těšíš se?

Predátor: Mega moc. Chci tě moc naplnit.

Lovec: Neboooj, naplníš.

Predátor: Oooooo.

Lovec: Těším se, až mě oš**áš.

Predátor: Já taky.

Lovec: Hlavně fakt přijeď, nezklam mě. Mám to ráda dost tvrdě.

Predátor: Přijedu. A jak tě poznám?

Lovec: Já ti zavolám, až tam budeš.

Predátor: Pošli mi hlasovku, pls.

Lovec: Jinak, nevadí ti, že mi je 14? Panna už dávno nejsem.

Predátor: Juj, no ok.

Lovec: Panna už ale nejsem, takže v klidu.

Predátor: A ty máš doma volno?

Lovec: Ano.

Predátor: Do kdy?

Lovec: Do večera.

Predátor: Oká

Policejní mluvčí Jakub Vinčálek potvrdil, že policie video s jedním ze svých kolegů zaznamenala, další informace však poskytnout nemohl. Případ policisty už řeší také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Ano, případem se zabýváme. Více informací nelze sdělit,“ napsala Seznam Zprávám Ivana Nguenová, mluvčí GIBS.

Na některé další případy z akcí lovců upozornil také týdeník Reflex. Zvyšujícímu se počtu „akcí“ nahrávají podle policie i prázdniny, kdy mladí lidé tráví více času na sociálních sítích.

Lovcům hrozí až osm let

Policie eviduje několik takových případů v rámci celého Česka. Konkrétní případy vyšetřují jednotlivá krajská ředitelství.

„Potenciálně je věc trestná pro obě strany. Jak jednání pedofilů, tak z druhé strany,“ vysvětluje David Schön, mluvčí policejního prezidia. Jednání lovců může být podle policie kvalifikováno jako omezování osobní svobody v organizované skupině, za které hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Pokud lovci údajného predátora zraní, hrozí jim navíc další trest, třeba za ublížení na zdraví, za který jim soudce může přičíst další roky ve vězení. Predátorům teoreticky hrozí tříletý trest za šíření dětské pornografie.

„Jediný správný postup při zjištění podobných aktivit je informovat policisty, kteří mohou věc řešit v souladu se zákonem,“ apeluje Schön.

Fenoménu si všimlo také Městské státní zastupitelství v Praze, které upozorňuje na to, že některým lovcům často nebývá ani osmnáct let. „I v tomto ohledu již orgány činné v trestním řízení zahájily trestní stíhání několika osob včetně mladistvých,“ píše úřad ve vyjádření a doplňuje, že ani zdánlivá anonymita sociálních sítí nevylučuje identifikaci lovců a následné trestní stíhání.

Podle policejního mluvčího je fakt, že lovci údajné predátory po konfrontaci zmlátí, novinka. Dříve také prosévali sociální sítě, po dopadení agresora ho však mnohem častěji předali policii.

Možná se jen potřebují vybít, míní sexuolog

Zájem o téma predátorů na internetu v Česku nastartoval dokument V síti režiséra Víta Klusáka z roku 2020. Už dříve se mu věnovaly například dokumenty Seznam se bezpečně nebo Černota. V jednom z nich si aktéři založili profil patnáctiletého chlapce a patnáctileté dívky. Během několika hodin na ně přišlo zhruba 1200 nabídek na sex za peníze od dospělých mužů.

„Pozvali jsme si na schůzku deset z nich a všichni opravdu přišli. Takže velká část útočníků opravdu postupuje poměrně přímočaře,“ popsal pro Deník Martin Kožíšek, odborník na internetovou bezpečnost, který se na dokumentech podílel.

Tři herečky z dokumentu V Síti přes různé sociální sítě oslovilo za 10 dní 2458 potenciálních predátorů. Devět z nich prověřovala policie, někteří z nich dostali podmínky, jeden dostal dvouletý trest vězení.

I kvůli zdánlivě malému množství potrestaných případů tak nyní počet lovců narůstá. Motivací lovců však může být podle expertů nejen „braní spravedlnosti do vlastních rukou“, ale také frustrace z minulosti. „Pravděpodobně v některých případech může jít o jedince, kteří byli sami v dětství sexuálně zneužiti, nebo dokonce o pedofily, kteří tuto aktivitu vykonávají z pocitu viny za svou vlastní orientaci,“ míní sexuolog Petr Weiss.

Je podle něj také možné, že se lovci v některých případech chtějí jen vybít a hledají záminku, případně je láká popularita na sociálních sítích, kam videa vkládají. Jedno video na zmiňovaném profilu na síti X má v průměru několik desítek tisíc zhlédnutí.
Cykle02
Mediální analytik

Fenomén „lovců pedofilů“ dorazil už i do České republiky. Během posledního měsíce uniklo na internet hned několik videí, kde se samozvaní lovci vydávají pod rouškou falešných identit za nezletilé dívky a chlapce. Snaží se vylákat na osobní schůzku starší muže, kteří chtějí mít s dětmi sex. Když domnělý predátor přijede na opuštěné místo, tak ho obklopí skupinka neznámých lidí, kteří ho donutí se přiznat k závadné komunikaci a poté ho zmlátí. Někdy dochází i k okradení či poničení predátorových věcí. „Víme o tomto fenoménu a řešíme hned několik případů samozvaných strážců zákona,“ potvrdil deníku Echo24 mluvčí policejního prezidia David Schön.

První informace o lovcích v Česku se začaly šířit během července na sociálních sítích Telegram a X. Lovci působí v uzavřených internetových skupinách na Telegramu, kde dohadují a plánují postup proti sexuální predátorům a pedofilům. Na platformě X se poté objevují nejrůznější videa pod hashtagem „Pedo Hunting“, kde povětšinou maskovaní lovci vydírají, obviňují a mlátí predátory, které vylákali za účelem sexu pod falešným profilem nezletilých dětí. Mezi lovci jsou i mladiství.

Lovci se ani nemusejí osobně znát a mnohdy znají pouze křestní jména. Uzavřené internetové skupiny jim slouží ke společné komunikaci, plánování a koordinaci „lovu“ na pedofily, kteří chtějí navazovat sexuální vztah s nezletilými dětmi, ať už se jedná o dívky či chlapce. Lovci zakládají falešné profily na nejrůznějších sociálních sítích (Facebook, Instagram, Snapchat) a seznamkách (prokluky.cz, Tinder, Grinder), kde si píší s pedofily a domlouvají se na osobním setkání. Samozvaní „strážci zákona“ vylákají pedofily většinou na opuštěná místa jako je městská periferie, pole či les, kde se svými kolegy predátora překvapí. Díky přesile predátora natáčejí, vydírají a donutí ho se přiznat k závadné komunikaci s nezletilými dětmi. Někdy dochází i k fyzickému násilí, okradení či poškození cizí věci (poškození čelního skla automobilu, zničení telefonu, apod.).

Policie o tomto fenoménu, který se ze zahraničí přesunul do Česka, ví už delší dobu. „Evidujeme případy v rámci celého Česka. Konkrétní případy vyšetřují kolegové na krajských ředitelstvích,“ řekl deníku Echo24 mluvčí policejního prezidia David Schön. „Potencionálně je věc trestná pro obě strany. Jak jednání pedofilů, tak z druhé strany. Jednání lovců lze kvalifikovat například jako omezování osobní svobody, navíc v organizované skupině, v případě způsobení zranění pak půjde i o další trestné činy proti zdraví a další,“ uvedl mluvčí.

Zvyšujícímu se počtu podobných případů také nahrává čas letních prázdnin, jelikož děti a mládež tráví více času na sociálních sítích. „V případě podezření na nelegální aktivity je jedinou správnou cestou oznámit věc na nejbližší policejní služebně či na tísňové lince 158,“ doplnil Schön. Policie může kroky lovců kvalifikovat jako omezování osobní svobody v organizované skupině, za což hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

Rozšíření mezinárodního fenoménu „Lov na sexuální predátory“ potvrdilo i Městské státní zastupitelství v Praze. „Orgány činné v trestním řízení působící na území hl. m. Prahy se řadou případů týkajících se sexuálních agresorů zabývají. V souvislosti s tímto fenoménem je však také řešena i velmi závažná trestná činnost (fyzická napadení, vyhrožování, loupeže) samozvaných lovců, mezi kterými se nachází i osoby mladší osmnácti let. I v tomto ohledu již orgány činné v trestním řízení zahájily trestní stíhání několika osob včetně mladistvých,“ uvedlo zastupitelství na sociální síti X.

Magazín Reflex upozornil, že policisté zadrželi šest lovců ze skupiny Pedo Hunting Czechia. Podle jednoho bývalého lovce Davida měla skupina vlastní databázi, která čítala kolem 2700 podezřelých osob s informacemi o jejich bydlišti, zaměstnání či rodině. „Dříve jsme tyto konverzace posílali do jejich zaměstnání a blízkým. Často to ale vůbec nic neudělalo a opakovaně jsme ty samé lidi nachytali třeba o dva měsíce později na jiné falešné profily,“ řekl David, který si přál zůstat v anonymitě.

Dále uvedl, že skupina nahlásila asi 40 lidí na policii, ale strážci zákona s nimi „nic moc“ neudělali. „Nikdo tomu bohužel nevěnuje pozornost, nikde nejsou veřejné záznamy o těchto lidech, chodí normálně mezi námi, často mají práce s dětmi… Mám zhruba čtyři případy, kdy nám svoje nahé fotografie a další nechutné věci posílal učitel ze základní školy, který věděl, že tomu dítěti je 13,“ řekl webu Reflex.

Hned několik videozáznamů z Česka se na internetu objevilo v půlce června. Následně ale byly smazány. Na jednom videu byl i policista, kterého skupina lovců vylákala ven a kromě mobilu a dokladů mu zabavili i policejní průkazku. Tento případ potvrdila i mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguenová. „Ano, případem se zabýváme. Více informací nelze sdělit,“ uvedla mluvčí GIBS podle online deníku Seznam Zprávy.

Zájem o téma sexuálních predátorů a pedofilů na internetu v České republice výrazně vzrostl poté, co měl premiéru dokument V síti režiséra Víta Klusáka a Barbory Chalupové v roce 2020. Tři herečky z dokumentu V Síti přes různé sociální sítě oslovilo za 10 dní 2458 potenciálních predátorů. Devět z nich prověřovala policie, někteří z nich dostali podmínku, jeden dostal dvouletý trest vězení.
Cykle02
Mediální analytik

Kriminalisté se v posledních týdnech zabývají několika případy skupin takzvaných lovců pedofilů, kteří se vydávají za děti, vylákají sexuální predátory na schůzku a napadnou je. Na webu policie to uvedl mluvčí prezidia Jakub Vinčálek. Kauzu nejpočetnější skupiny, kterou podle něj tvoří zejména mladiství, vyšetřují policisté spolu s Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 9.

Členové skupin se podle mluvčího inspirovali převážně na sociálních sítích v zahraničí. „Tito samozvaní lovci však svým jednáním mohou porušit zákon a dopustit se celé řady trestných činů, a to i zvlášť závažného zločinu loupeže či těžkého ublížení na zdraví,“ upozornil Vinčálek.

Podle policie fenomén narůstá a kriminalisté již řeší případy v několika krajích. Podle mluvčího je alarmující, že v nejpočetnější skupině, kterou se kriminalisté zabývali, jsou především mladiství.

Takzvaní lovci pedofilů postupují podle mluvčího většinou obdobně. Na internetu se vydávají za děti, kterým ještě nebylo 15 let. Se sexuálními predátory navážou komunikaci a sjednají schůzku. „Na dané schůzce skupinka sexuálního predátora konfrontuje, vyhrožuje mu, napadne jej či vydírá,“ uvedl Vinčálek. Setkání si podle něj lovci natáčejí a zveřejňují na sociálních sítích.

Mluvčí upozornil, že je toto jednání nezákonné a může vést k trestnímu stíhání. „Zároveň může fyzická konfrontace ohrozit i samotné lovce, neboť nelze odhadnout, jakým způsobem na jejich agresi vylákaný sexuální predátor bude reagovat,“ dodal Vinčálek.
Cykle02
Mediální analytik

V síti samozvaných lovců pedofilů, tedy skupin lidí, kteří na internetu pod rouškou identity mladých dívek lákají na schůzky sexuální predátory, uvízl i policista. Skupina na síti X zveřejnila video, kde muže vláčejí lesem a bijí ho za to, že se chtěl setkat se čtrnáctiletou dívkou. Novinky zjistily, že muž je skutečně policistou z jižní Moravy.

Na záběrech, na něž upozornily Seznam Zprávy, je vidět vyděšený prošedivělý muž, který dostává co proto od několika maskovaných mstitelů.

„Tak ty jsi chtěl mít sex se čtrnáctiletou holčičkou?“ cloumá s ním jeden z maskovaných mužů. Muž pak musel vydat svůj mobilní telefon, kde má v chatovací aplikaci zprávy s údajnou dívkou. „Odemkni nám ho,“ velí zakuklenec. „Vidíte, všechny chaty,“ oznámí pak spokojeně.

Muž je pak vlečen lesem, na snímku je vidět, jak dostane pár kopanců a úderů. Zakuklenec pak přispěchá s holicím strojkem. „Teď ti dáme malý haircut a můžeš jít,“ snaží se muži ostříhat vlasy. Nakonec je muž donucen klečet a jeden ze členů s ním zapózuje. Ještě předtím ukáže do záběru mužův policejní služební průkaz.

Jak Novinky zjistily, muž skutečně pracuje jako policista na jižní Moravě. Potvrdil to policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že muž byl postaven mimo službu. „Služební funkcionář bezodkladně po poskytnutí informací z Generální inspekce bezpečnostních sborů zprostil policistu výkonu služby,“ řekl Šváb.

Tresty hrozí i samozvaným lovcům

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, jak potvrdila mluvčí Ivana Nguyenová. „Případem se zabýváme,“ řekla s tím, že bližší podrobnosti nemůže sdělovat.

Skupina lovců predátorů má na svém profilu na sociální síti X desítky videí, na nichž jsou muži ze všech koutů Evropy, kteří se nechali vylákat na schůzky a následně byli zbiti a zostuzeni. Několik videí je i z České republiky.

Jak ale upozornilo Městské státní zastupitelství v Praze, brát spravedlnost do vlastních rukou se může samozvaným mstitelům nevyplatit, protože sami tím riskují trestní stíhání.

„V souvislosti s tímto fenoménem je řešena i velmi závažná trestná činnost (fyzická napadení, vyhrožování, loupeže) samozvaných lovců, mezi kterými se nachází i osoby mladší osmnácti let. I v tomto ohledu již orgány činné v trestním řízení zahájily trestní stíhání několika osob včetně mladistvých,“ napsali žalobci.

Také policejní prezidium varovalo, že lovci se rychle mohou stát pomyslnou kořistí. „Detektivové z úřadu služby kriminální policie a vyšetřování v úzké spolupráci s kolegy z krajských ředitelství identifikovali v posledních týdnech několik případů týkajících se skupin osob, tzv. Lovců pedofilů, působících na území České republiky, a to i za využití informací od Europolu,“ napsal mluvčí Jakub Vinčálek.

„Alarmující skutečností je, že v nejpočetnější skupině, kterou se kriminalisté ve spolupráci s Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 9 zabývají, jsou zejména osoby mladistvé. Jediným správným řešením je, aby se veřejnost obracela vždy na Policii České republiky. A to v případě jakýchkoliv informací o lovcích i sexuálních predátorech,“ dodal mluvčí.
Cykle02
Mediální analytik

Místo 14leté dívky na postaršího muže na schůzce v lesíku čekala partička samozvaných „lovců pedofilů“. Oklamaného chlípníka zkopali a vláčeli lesem. Následně zjistili, že sexuální predátor je povoláním policista z jižní Moravy. I přes zdánlivě šlechetné úmysly odborníci před samozvanými mstiteli varují.

Na pedofilního policistu z jižní Moravy se již zaměřila i Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Mohu potvrdit, že se tímto případem zabýváme,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Služební funkcionář bezprostředně po poskytnutí informací z Generální inspekce bezpečnostních sborů zprostil policistu výkonu služby,“ potvrdil policejní mluvčí Pavel Šváb.Lovci pedofilů se rekrutují z různých zemí napříč Evropou. Na svých sociálních sítích průběžně zveřejňují desítky videí z fiktivních schůzek, kam se jim podařilo přes falešné profily pubertálních dívek nalákat pedofily. V dalších částech je posléze vidět, jak chlípníky dokopávají maskovaní muži. Několik takových akcí se samozvaným lovcům povedlo realizovat i v České republice.

Odborníci i policisté důrazně před podobnými iniciativami varují. Brát zákon takovýmto způsobem do svých rukou může skončit trestním stíháním. „Oni se cítí jako lovci, co loví škodnou,“ přiblížil myšlenkové pochody samozvaných strážců mravnosti psycholog Jiří Brančík. „V podstatě berou zákon do svých rukou, což je velmi nebezpečné. V žádných oblastech lidského soužití by se nemělo dít, aby kdokoliv bral zákon do svých rukou. To je věc policie,“ konstatoval Brančík.

Podle informací CNN Prima NEWS již několik samozvaných lovců pedofilů policisté stíhají. Další podobné gangy, i díky informacím od Europolu, má česká policie v hledáčku.
Cykle02
Mediální analytik

Být pedofilem automaticky neznamená, že člověk bude děti zneužívat. Společnost tyto lidi ale odsuzuje, aniž by cokoli udělali, míní administrátor stránek spolku Československá pedofilní komunita (ČEPEK) Petr Kasz, který je o své pedofilii otevřený. V rozhovoru pro Reflex přiblížil, proč se lovců predátorů nebojí, jak složitý byl pro něj comingout či jaká je pro pedofila práce s dětmi.

Před několika týdny Reflex upozornil na rozmáhající se fenomén samozvaných „lovců pedofilů“. Zaznamenal jste tyto případy?

Ano, vím o nich, jenom bych je správněji nenazýval „lovci pedofilů“, ale „lovci predátorů“. Tito lovci predátorů se snaží nachytat nějakého člověka povětšinou na nějakou již dospívající dívku. Osmiletá holčička si asi s predátorem nebude jen tak chatovat, i když to samozřejmě vyloučeno není, ale její slovní zásoba a komunikační dovednosti budou slabší. Takže vesměs ti, kteří si s těmito lidmi píšou, už z definice nebudou pedofilové, a pokud ano, tak spíš hebefilové (lidé, které přitahují nezletilé dívky v pubertě, pozn. red.), ale mohou to být i běžní gynekofilové (sexuálně orientovaní na ženy, pozn. red.) nebo teleiofilové, tedy lidé s orientací na dospělé, kteří ale vědí, že u dospělé by neměli šanci, protože ta by je prostě poslala někam. Tak to zkouší na těch mladých, co už nějaké ženské rysy mají, ale zároveň jsou naivní, takže je nedokážou odpálkovat jako ty dospělé, u kterých by si ani neškrtli. Pokud někdo predátory loví, samozřejmě vždycky někoho najde, protože lidi jsou nepoučitelní a konkrétně ti predátoři taky ještě neskutečně blbí.

Proč?

Všude v médiích i na internetu je docela dost článků a videí o tom, jak dopadli nějakého predátora za zneužívání, byl i dokument V síti, který proběhl celou republikou, a přesto se najde například nějaký policista, který si píše oplzlé zprávy se čtrnáctiletou slečnou, která teda není čtrnáctiletá a není to slečna. Navíc ho ti lovci ještě hodně okatě provokují a v podstatě svádí. Nicméně přece tomu člověku musí být jasné, že to, co dělá, je trestné, zvlášť když je to policista, vždyť ho to může stát zaměstnání. Snad každý normální chlap ví, že v ČR je hranice 15 let a že se čtrnáctiletou nebo mladší si nemůže ani psát takové zprávy, jaké si psal dotyčný policista s lovcem. Chápu, že to někoho může hrozně vzrušovat, takže zvlášť když vidí od té dívky alias lovce pozitivní odezvu, tak jistým způsobem vypne mozek. Ještě bych to chápal u nějakého teenagera, ale když to je dospělý policista… Lovci jsou taky blbí, protože zmlátit člověka a brát spravedlnost do vlastních rukou je taky humus. Mají to nahlásit na policii. Ale dobře jim tak, taky budou souzení za napadení a budou vědět, že naše zákony braní spravedlnosti do vlastních rukou touto formou neumožňují.

Bojíte se takového jednání?

Nebojím se, protože bych rozhodně s nějakou dívkou nevedl nějaké nevhodné konverzace.  Kdybych se měl bát, znamenalo by to, že nějaké takové nevhodné a sexuálně laděné konverzace s osobami pod 15 let občas vedu. A to by nebylo moc dobré, jsem učitel a učitel by měl mít rozhodně nad těmito věcmi plnou kontrolu.

Setkal jste se někdy s násilím kvůli své sexualitě?

S fyzickým násilím ne. Ale s psychickým ano, vydíráním a nátlakem. Bohužel, z důvodu ochrany mé osoby to nechci blíže specifikovat.

Zažívají pedofilové násilí či výhrůžky často?

To nevím, doufám, že ne. Ono to většinou jejich okolí o nich neví, takže to nezažívají.    

Zmínil jste, že pracujete jako učitel na základní škole, je pro vás tato profese náročná kvůli vaší sexualitě?

Je to pro mě neskutečná radost a životní náplň. Práce s dětmi mě neskutečně baví, protože máte každý den o zábavu postaráno. Vždycky skoro každý den vymyslí nějaký vtípek nebo udělají i nějakou neplechu, kterou pak musíte řešit. Nejtěžší na práci učitele je pro mě velký rozdíl mezi různými dětmi, některé jsou chytré, jiné méně. Některé by s klidem zvládly učivo dvakrát rychleji, pro jiné by i poloviční rychlost byla nad jejich síly. A s tímhle se poprat ve třídě, kde je třeba 27 dětí, to je prostě hodně náročný úkol. Nejde se individuálně věnovat úplně všem a ani přítomnost asistenta pedagoga v tomto smyslu nemusí příliš pomoct. Co se týká toho, že jsem pedofil, tak to se v mé práci projevuje tím, že je na mě vidět, že mám děti rád. Říkají to kolegové, píšou mi to rodiče, tak to tak asi bude.  A i u dětí to vidím, například když jedou s třídní učitelkou na výlet, tak se snad pokaždé ptají, jestli pojedu s nimi také.

Lidé mají možná představu, že pro pedofila musí být těžké se ovládat v přítomnosti dětí, ale tak to vůbec není. Ve škole jsem především učitel, ta role je jasně daná, ukotvená a podle toho se k dětem také chovám. Snažím se jim být vzorem, snažím se ke každému přistupovat spravedlivě a musím se ke všem chovat stejně. Jakmile by učitel začal dělat rozdíly, například mezi holkami a kluky nebo chytřejšími a méně chytrými, negativně se to projeví na kolektivu třídy. Někdy je to těžké vybalancovat, protože ne vždy jde všechno udělat úplně přesně spravedlivě, tohle mi přijde na práci učitele nejtěžší. Kvůli pozitivnímu vztahu k dětem se mi také stává, že se za mnou občas přijdou svěřit s nějakými svými problémy nebo se poradit třeba o situaci doma. Na jednu stranu mě to těší, že mají ke mně důvěru, na druhou stranu mě mrzí, že doma musí řešit někdy ne moc dobré vztahy, například mezi rodiči.

Ví vaše okolí, že vás přitahují nezletilí?

Někteří lidé z mého okolí to o mně vědí, třeba moje mamka, ve škole jsem se svěřil dokonce čtyřem kolegyním. Vím, že se před okolím nemusím přetvařovat, je to pro mě svým způsobem ulehčení té psychické zátěži, která souvisí s tím, když máte nějakou orientaci, máte i přátelské vztahy s lidmi ve svém okolí nebo třeba v práci, oni sami se vám třeba s něčím ze svého života svěřují a já jim takovou věc nemůžu říct. Respektive můžu, ale riskuji tím odsouzení a v případě velkého nepochopení i svou práci, protože určitě se najdou lidé, kteří jsou přesvědčení, že všichni pedofilové bez rozdílu by se měli dětem rozhodně vyhýbat. Naštěstí jsem ale našel kolegyně, kterým jsem mohl všechno vysvětlit, nějakým způsobem to zpracovaly a berou mě i nadále jako svého kolegu, kterého dávno před tím měly rády a jehož viděly, jak se k dětem chová. Svěření v tomto smyslu naopak ještě vztahy s nimi víc upevní. Mít kolem sebe v denním kontaktu lidi, kteří o tom vědí, je pro mě neskutečně osvobozující. Ještě i na takovém místě, jako je škola, kde jsem s dětmi v každodenním kontaktu.

Odkdy to víte?

Proces vnitřního comingoutu je poměrně složitý. Když mi bylo třináct, všiml jsem si u přípravy na první svaté přijímání, že se mi líbí holčičky ve věku sedmi až devíti roků, které tam také chodily. Bylo to v 90. letech a něco jako internet pro běžného smrtelníka ještě neexistoval. Myslel jsem si, že jsem takový na celém světě sám. Četl jsem totiž noviny, sledoval zprávy, ale vždycky tam psali jen o těch, kteří dětem ubližují. Nikdy tam nebylo psáno nic o tom, že mohou existovat lidé, kterým se líbí děti a nechtějí jim ubližovat. Přesně takto jsem to totiž cítil. Ty holčičky byly moc krásné, a když je něco krásné, tak tu krásu chcete chránit, ne? Zároveň jsem věděl, že kdybych se s tím někomu svěřil, okamžitě by mě zařadil do škatulky s označením pedofil. Trvalo celých sedm let, než jsem pak ve svých dvaceti letech přišel na to, že to, co cítím, je pedofilie, a že na světě rozhodně nejsem sám. A to na webu a chatu jiného pedofila, lidé tam popisovali stejné pocity, jaké jsem cítil i já. Bylo to pro mě přelomové zjištění a říkal jsem si, jak je možné, že o tom nejsou nikde žádné informace.

Je to něco, kvůli čemu jste vyhledal odbornou pomoc?

Odbornou pomoc jsem ze svého popudu nikdy nevyhledal, nebyl k tomu důvod. Nikdy jsem neměl problém se sebeovládáním. Sebepřijetí mi sice chvíli trvalo, ale nakonec jsem se s tím, že jsem pedofil, smířil. Na samém začátku jsem jel třeba autobusem MHD a říkal jsem si, co by ti lidé kolem řekli, že jedou s pedofilem. Ale postupem času mě tyhle pocity opustily a už to tak nevnímám, respektive svou pedofilii vnímám jako součást svého života a své osoby. Nejvíc mě mrzí, že lidé soudí druhé lidi bez ohledu na to, jak se chovají. Na pedofilii je největším prokletím ne to, že nemůžu mít vztah s dítětem, ale to, že vnímám velké předsudečné odsouzení od společnosti, od lidí, kteří nemají vůbec ponětí o tom, co pedofil cítí a jaký je člověk. Také se čím dál víc stává, že je pojem pedofil a pedofilie blokován například na sociálních sítích nebo v diskuzích, takže když chci vysvětlit, co cítím, třeba do příspěvku na Facebooku, Instagramu nebo Youtube, můj komentář je skrytý a mám shadow ban (uživatel není ze sociální sítě vykázán, ale dosah jeho činnosti je výrazně omezen a jeho aktivita je výrazně skryta, například jeho komentáře vidí jen jeho přátelé, nikoli všichni uživatelé, pozn. red.).

Četl jsem, že se se stejným fenoménem potýkají i sexshopy, ale v trochu jiném duchu, že nemohou mít reklamu na sociálních sítích, protože ta je za sexuálně explicitní obsah blokuje. To blokování a odsouzení je zdaleka to nejhorší. Přál bych si žít ve společnosti, která chápe, že existují lidé, kteří se bez svého přičinění narodili s tím, že se jim líbí děti. Je důležité těmto lidem poskytnout přijetí a podporu, aby se cítili přijatí do společnosti. Pokud je postavíme na okraj, kde bohužel jsou bez ohledu na to, zda něco spáchali či nikoliv, budou mít méně motivace snažit se žít v souladu se společností. Častěji mohou upadat do depresí a v momentě, kdy pedofil má pocit, že nemá co ztratit, může být dětem skutečně nebezpečný.

Spoluzaložil jste spolek Československá pedofilní komunita (ČEPEK). Čemu se v jeho rámci věnujete?

ČEPEK je svépomocná komunita pro pedofily zejména z ČR a Slovenska. Jednak fungujeme jako informační stránka o pedofilii. Tyto informace jsou určeny jak pro veřejnost, tak pro pedofily samotné, zejména tedy pro ty, kteří teprve zjišťují, že se jim líbí děti. Chceme jim poskytnout podporu v tom smyslu, aby věděli, že nejsou na světě s tímto „problémem“ sami, že se můžou přijít poradit, ale taky u nás najít podporu a sdílení od lidí, kteří jsou se sebou už vyrovnaní. Na webu máme od počátku anonymní sexuologickou poradnu, ve které nám odpovídá Antonín Brzek ze Sexuologického ústavu v Praze a Kateřina Klapilová z Národního ústavu duševního zdraví.

Spolek jako neziskovou organizaci jsme založili z toho důvodu, že i provoz webu a různé aktivity, které děláme, něco stojí, přijímáme členské příspěvky na provoz webu a podporu aktivit komunity. Prostřednictvím datové schránky pak můžeme snadněji komunikovat s úřady, nejčastěji spolupracujeme s policií. Hlásíme podezřelé jednání nebo se na nás policie v minulosti obrátila s žádostí o zjištění informací o určitém uživateli našeho fóra, který byl pro něco vyšetřovaný.

Museli jste tedy někdy nahlásit nějaké nevhodné chování ze strany lidí, kteří se na vás obrátili?

Ano, činíme tak průměrně zhruba jednou až dvakrát ročně. Nejsou to lidé, kteří se na nás obracejí, spíš to mohou být nějací provokatéři, anebo někdo, kdo je úplně mimo realitu, protože pokud někdo přijde na náš web a napíše, že má doma dcery, které zneužívá, tak na to samozřejmě nejde reagovat jinak než trestním oznámením. Stejně tak bychom činili, pokud by někdo prostřednictvím našeho webu šířil například odkazy na dětskou pornografii. Občas se stane, že nám někdo pošle dětskou pornografii na e-mail. To jsou opět situace, kdy dotyčného hlásíme na PČR. V 99 procentech těchto případů se však nejedná o naše pravidelné a na webu zaregistrované uživatele.

Co podle vás by měla společnost o pedofilii a hebefilii vědět?

Především by měla vědět, že pedofilie či hebefilie není synonymem pro zneužívání dětí. Většinu zneužití dětí mají na svědomí lidé, co jsou po sexuální stránce orientováni většinově. A také by měla vědět, že pedofilové či hebefilové obecně nejsou dětem nebezpečnější. Jsme úplně běžní lidé, ale žije se nám velmi těžce, když nás lidi odsuzují předem bez ohledu na to, zda skutečně někomu ubližujeme nebo ne. Nám se ty děti nebo dospívající akorát líbí, to ještě neznamená, že uděláme něco, co jim ublíží.
Cykle02
Mediální analytik

„Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv; jinak nemáte odměnu u svého .“: Matouš, 6.1.

K článku „Samozvaní lovci predátorů lapili jihomoravského policistu, nalákali ho na schůzku se 14letou dívkou“ od novináře Petra Kozelky (brněnská redakce Práva), který server Novinky.cz publikoval dne 9. 8. 2024, dovolím si několik poznámek. Text článku je zde:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-samozvani-lovci-predatoru-lapili-jihomoravskeho-policistu-nalakali-ho-na-schuzku-se-14letou-divkou-40483235

Po přečtení jsem si okamžitě vzpomněl na Moskalykův TV seriál „Dobrodružství kriminalistiky“ (1989 - 1993). Desátý díl - „První detektivní sbor.“ V Londýně v 18. století působili tzv. chytači zlodějů, neboť profesionální policisté neexistovali. Mnozí z lapačů však byli drsní kriminálníci, kteří se pod rouškou serióznosti a zákonnosti (my chytáme zloděje a chráníme tak poctivé a zákonů dbalé občany) dopouštěli brutálních trestných činů včetně vražd. Zarazily mne reakce čtenářů, neboť přibližně 90 % z nich uzurpátorským bitkařům tleskalo. Když jsem se ozval, že se mně to nelíbí a že doufám, že lovci - samozvanci budou potrestáni, v mnoha komentářích jsem to schytal. Prý, že sám dceru nemám (což je pravda) a že jsem pedofil (což je také pravda, avšak jako většina lidí jsem pedofilem v prapůvodním, nelékařském, resp. v nepatologickém významu tohoto sova). Ano, přiznávám se, že mám rád děti.

Reagující čtenáři v článku vůbec nečetli nebo nechtěli číst pasáž „V souvislosti s tímto fenoménem je řešena i velmi závažná trestná činnost (fyzická napadení, vyhrožování, loupeže) samozvaných lovců, mezi kterými se nachází i osoby mladší osmnácti let. I v tomto ohledu již orgány činné v trestním řízení zahájily trestní stíhání několika osob včetně mladistvých.“ Což jsem si přeložil tak, že „hunteři“ vylákali policajtského strejdu na rande s čtrnáctiletou, na domluveném místě setkání ho zmlátili, okradli, udělali mu „hair cut“ (módní angličtina pronikla i sem) - zkrátka a dobře použili metody běžné ve světě pasáků, vyděračů a vymahačů dluhů.

K vyšetřování trestných činů slouží v právním státě policie, v Česku konkrétně Police České republiky. Její postavení, organizaci a činnost upravuje zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. V § 2 se dočteme: „Policie slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, přímo použitelnými předpisy Evropské unie nebo mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu.“ Troufám si tvrdit, že na světě neexistuje stát, kde by jeho občané na své policejní složky nenadávali. Někdy remcají oprávněně, jindy jen proto, že to patří k obecnému koloritu.

Ti, co si říkají lovci predátorů a stylizují se do novodobých Robinů Hoodů či Jánošíků, se tedy vydávají za mladé dívky a lákají sexuální predátory na schůzky. Tam je zbijí, občas i okradou, nafotí a jsou přesvědčeni, že tak oprávněně suplují činnost naší neschopné a úplatné policie. „Tady bude pořádek, protože je tu ten systémovej bordel!“ Karel Poláček v „Domu na předměstí“ užil spojení, které na samozvané lovce padne jak ulité. „Nadit jsa spokojeností se sebou samým“. Vždy jde přece o pedofily! Leč použitá metoda zdá se mně být podobná, jako kdybych v zaměstnání kolegovi, o němž tuším, že má náklonnost k alkoholu, v utajení postavil na stůl láhev s vodkou. A pak jej udal, že v práci pije. Aniž bych věděl, zda spolupracovník třeba nedochází na protialkoholní léčení a nebo zda prostě a jednoduše alkoholik je, ale v zaměstnání si dává pozor. Postup záměrně někoho vystavit pokušení mohli použít Jules Maigret (povídka „Maigret chystá léčku“) nebo náš pan rada Vacátko. Jenomže komisař z Nábřeží zlatníků a pan rada ze „Čtyřky“ byli státní neuniformovaní příslušníci policie. Léčku „volavka“ Maigret naplánoval po poradě s nadřízenými proto, aby dopadli vraha mladých prostitutek. Což onen vylákaný policista před výsluhou nebyl. Byl zřejmě jen obyčejným a trochu natvrdlým, záměrně vyprovokovaným panem nemravou, moulou, kterému nebylo proti mysli setkat se s mladou dívkou. Můj oblíbený film je Božská Ema (J. Krejčík, 1979). Rakouský plukovník (J. Adamíra) láká sopranistku Emu Destinovou (B. Turzonovová) ke spolupráci. Zpěvačka odmítne a položí si velmi důležitou otázku: „Je vinen ten, kdo podlehne podlé volbě a nebo ten, kdo člověka před tuto volbu staví?“

Zarazilo mne, jak malá informovanost je mezi lidmi o deviacích, kde objektem jsou děti a mladiství. Vše shrnují pod označení pedofilie. Odborník nejsem. S psychologií jsem naposledy přišel do styku v r. 1980 (zkouška na VŠ) a sexuologie je pro mne terra australis incognita s několika ostrůvky obecně známých informací. Cosi málo jsem však zaslechl o efebofílii (náklonnost k chlapcům od 14 do 19 let, podle Wikipedie o mentální poruchu nejde). Když byla česká média plná zpráv o panu Kulínském, seznámil jsem se i s pojmem hébéfilie. Jde o „ženský“ protějšek efebofilie, někdy se lze setkat s výrazem parthenofile nebo korofilie. Výrazy zdají se být nesrozumitelnými. Jenže já jsem odchovancem knihy „Bohové a hrdinové antických bájí“ od Vojtěcha Zamarovského, a tak vysvětlení nepotřebuji. ἔφηβος=efébos=mladý chlapec do cca 20 let. Hébé byla půvabná, mladinká „ficka“ (pomocná síla) olympských bohů, kterým nalévala do číší nektar. Jejím kolegou byl jinoch (tj. eféb) Ganymédes, kterého - jsa uchvácen jeho sličností - unesl na Olymp Zeus proměněný v orla a angažoval jej jako božského číšníka. Parthenos=panenský. V hlavním městě Řecka je Athéně Parthenos (Pallas Athéna, Diova dcera, byla bohyní moudrosti, vítězně vedených válek a nikdy se neprovdala) zasvěcen snad nejznámější chrám antického světa. Shodou okolností jsem Prathenón viděl na vlastní oči před 7 týdny při zájezdu do Athén a jejich okolí. Kóré? Mladá dívka, často pak její socha sloužící jako podpěra (sloup, karyatida) římsy - viz známý Erechtheion na athénské Akropoli.

Doslovný překlad slova pedofile je láska k dětem. Stejně jako filosofie je láska k  moudrosti nebo bibliofil je milovníkem knih. Podle Wikipedie je pedofil člověk, kterého sexuálně přitahují převážně nebo výlučně předpubertální děti nebo děti v rané pubertě a rovněž je schopen se do dětí zamilovat. Pedofilie je tedy spojena s malými, sexuálně nevyzrálými dětmi (παις=pais=dítě, φιλια=fília=láska). Předpokládám, že v prapůvodním, tj. nepatologickém významu, je pedofily většina obyvatel této planety. Vždyť i na Wikipedii píší, že schopnost zamilovat se do dítěte, být jím citově přitahován, popřípadě reagovat na ně genitálním vzrušením je však v jisté (nedominantní) míře vlastní značné části populace, pravděpodobně většině. Což mne překvapilo, nikdy jsem takto ani ve snu nepřemýšlel.

Většině z nás se však při vyslovení výrazu „pedofil“ vybaví agresivní, často stejnopohlavně orientovaný sadista. Třeba ten, jenž zavraždil (ubodal nůžkami) malého chlapce v kině Metro v r. 1966 a jeho tělo ukryl v šachtě. Jenže takovýchto pedofilů se vyskytuje minimum. Je naprosto správné, že trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.) jakékoli techtle a mechtle se sexuálním podtextem, které jsou zaměřené na děti, přísně sankcionuje (Hlava XIII - Trestné činy proto lidské důstojnosti v sexuální oblasti: znásilnění, sexuální nátlak, pohlavní zneužití, kuplířství, prostituce ohrožující mravní vývoj dětí, šíření pornografie, výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií, zneužití dítěte k výrobě pornografie, účast na pornografickém představení, navazování nedovolených kontaktů s dítětem).

Pokud je mně však známo, tak naprostá většina pedofilů (těch v medicínském smyslu slova) dětem neubližuje. Právě proto, že je mají rádi, resp. rádi mezi nimi pobývají. Mohou být výbornými učiteli, vychovateli a oddílovými vedoucími. Slavní mezi nimi? Věděl jsem a Wikipedie mně to potvrdila. Hans Christian Andersen (1805 - 1875), Lewis Carol (1832 - 1898) a zřejmě Jaroslav Foglar (1907 - 1999). Jde však pouze o spekulace. Jmenovaní již nežijí a je jisté, že kdybychom jim za jejich života sdělili, že spadají mezi diagnostikované pedofily, určitě by se proti tomu důrazně ohradili. Třeba pan Foglar. Spisovatel se nevyhnul v 50. letech stykům s StB a je téměř jisté, že pokud by se o jakékoli - byť zcela nevinné - kontakty s chlapci ze své legendární „Dvojky“ pokusil, pro tajné by to byla záminka seslaná z nebe. Lze tedy předpokládat, že mu mezi chlapci ve věku 11 - 15 let bylo docela obyčejně dobře a že - jak to sám v několika svých knížkách naznačuje (Když duben přichází, Hoši od Bobří řeky…) - že zkrátka a dobře odmítal dospět. Právě pro tuto svoji zvláštnost se dokázal do světa young adult chlapců vcítit jako málo kdo jiný. Přitom mohl, jsa již dospělý, po logistické stránce náročné aktivity (letní tábory) zorganizovat a zaštítit. Foglarolog Miloš Zapletal v knize „Záhady a tajemství Jaroslava Foglara“ poznamenává, že Jestřáb homosexuál nebyl, avšak nebyl určitě normální ve smyslu „škola - vojna - zaměstnání - sňatek - děti“. Já pak patřím ke generaci, kterou svými knížkami pozitivně ovlivnil v míře větší než malé.

Málokdo si také uvědomuje, že např. alkoholikem nebo narkomanem se člověk stává z vlastního přičinění, avšak u pedofilie možnost volby není. Nelze si vybrat. Člověk s těmito sklony může být klidně v naší rodině nebo se s ním dnes a denně setkáváme v zaměstnání. Vždy si říkám, zvláště po přečtení nějaké zprávy či článku, že lidé, kteří s těmito vrozenými sklony (někdy i démony) úspěšně bojují, by měli dostávat metál za statečnost.

Než zpět k oněm samozvaným slídičům. Je třeba podotknout, že zmíněné dívce - volavce mělo být dle článku 14 let. Což už je věk, který do kategorie ryzí, dětské pedofilie až na výjimky zařadit nelze. Zvláště dnes, kdy děcka dospívají daleko rychleji, že dejme tomu v 18. nebo 19. století.

Poučil jsem se, že legální věk k mechtlím je ve světě v rozmezí od 12 do 19 let, nejčastěji pak mezi 14 - 16 lety. Rovněž se nemohu zbavit dojmu, že bijci typu „Morálka paní Dulské“ by se vůbec nevzpěčovali zhlédnout lechtivý film, ve kterém by účinkovaly třinácti či čtrnáctileté dívky. Zvláště pokud by věk dívek neznali a dívky by se prohlásily za starší. Zde si dovolím malou odbočku. πορνη=porné=prostitutka.

Mám rád dějiny a tak si neopustím poznámku (ano, dnes je jiná doba), že např. arcivévodkyni a českou princeznu Marii Antoinettu provdali za dauphina Ludvíka Augusta v jejích 14 letech. Informace, zda manželství bylo ihned po svatebním obřadu konzumováno, stalo se závažným evropským politikem. Královna Blanka z Valois milovaná Čechy i Moravany se za Karla IV. provdala dokonce ve svých 12 letech.

Opakuji, že i kdyby byly pohnutky lovců sebevznešenější (o čemž silně pochybuji), tak v článku popsané akce a metody náleží do kompetencí Policie České republiky. Pokud měli na konkrétního jedince důvodné podezření, že se dopouští s  dívkami „pod zákon“ trestného činu, měli je jako velmi závažné oznámit. Pokud by police byla apatická a nekonala by (což samozřejmě vyloučit nelze), mohli svůj podnět urgovat a zároveň informovat média. Ta by s velkou pravděpodobností lovcům vyšla vstříc a začaly by se dít věci. Investigativní žurnalisté přece existují i v Česku.

Nejsem ani pedofil, ani efébofil, ani hebefil. Malé děti mám rád, zvláště jednalo-li se o 4 potomky mé sestry. Dnes už jsou dospělí, ale na společné návštěvy Matějské nebo zoologické zahrady vzpomínáme dosud. Zároveň mne - coby postaršího pána toužícího po klidu - dokáží vytočit řvoucí děcka v tramvaji nebo v kavárně. Tento článek sepisuji při pracovní vlakem cestě na Moravu. Ve vagónu je babička se dvěma malými dětmi, které zjevně nezvládá. Asi neví, že pro malé děti byl ve Slováckém expresu vyhrazen zvláštní vagón. Já jsem si při mnohadecibelovém jekotu, pláči, pošťuchování, dupání a pobíhání po vagónu vzpomněl na ochránce dětí (také často samozvané), se kterými se v poslední době roztrhl pytel. A kteří i obyčejné plácnutí přes zadek považují za zcela nepřípustnou výchovnou metodu, která děcku způsobí doživotní trauma.

K tomu pro odlehčení a pobavení. Čtu zajímavou knížku Dana Hrubého „Pražské příběhy“. Třetí díl je věnován Hradčanům, Novému světu a Malé Straně. Na str. 125 a násl. autor zaznamenal vzpomínky pana Antonína Fialy, jehož tatínek byl okolo r. 1870 předposledním hlásným na velké věži gotické katedrály sv. Víta. Pan Fiala: „Také jsme (jako kluci) kupříkladu rozhoupali zvony a naskočili na uzel udělaný na laně, za které se tahalo, takže nás zvon vyhazoval do výše, ale zároveň až ven z okna zvonice. Vypadnout z nějakých padesáti metrů a dopadnout někam na třetí nádvoří znamenalo jistou smrt. Dozvěděl-li se otec, že synáček už zase ´zvonil´, byl z toho výprask, ale ´zvonilo´ se takhle dál, sotvaže výprask přebolel.“ Jde o typický příklad, kdy vysvětlování a sáhodlouhé rozebírání nebezpečné klukoviny bylo zcela neúčinné. Jako otec bych s velkou pravděpodobností napodobil pana Fialu staršího. I když, jak je vidět, i výprasky byly k ničemu. Avšak vidět je i to, že na trestaném žádné závažné následky nezanechaly.

A na úplný závěr: Novozákonní Kristův výrok „Nesuďte, abyste nebyli souzeni“ je znám i těm, kteří praktikujícími křesťany nejsou. V „horském“ kázání v Matoušově evangeliu (5. - 7. kapitola) je však i toto: „Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv; jinak nemáte odměnu u svého Otce v nebesích.“ Za „jim na odiv“ si dnes můžeme dosadit třeba sociální sítě, které lovci rovněž využívali.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pedofilie

https://www.wikiskripta.eu/w/Pedofilie

Dan Hrubý: Pražské příběhy. Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu
Tsu
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 10
ve věku do: 20
Dal: 138 poděkování
Dostal: 59 poděkování

Nový příspěvek od Tsu »

Policie chytila šest takzvaných lovců predátorů, kteří skrze falešné profily nezletilých lákali na schůzky predátory, přičemž je pak v přesile zmlátili a videa z akcí sdíleli na aplikaci Telegram. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Redakci Reflexu jeden z lovců popsal, jak skupina operovala a jak konverzace s predátory i následné akce probíhaly. Podle něj videa měla být především vzkaz predátorům, že jejich jednání bude mít následky.

Reflex na případy upozornil před pár týdny, kdy se na aplikaci Telegram objevila skupina „Pedo Hunting Czechia“, na které byla administrátory sdílena videa. Na nich bylo zaznamenáno, jak skupiny takzvaných lovců predátorů vylákaly muže, kteří si nevhodně psali s falešnými profily nezletilých, na schůzku, kde je s konverzacemi konfrontovali. Následně je zmlátili a ztotožnili.
Redakci Reflexu se ozval jeden z lovců predátorů David, který ale při zásahu policistů nebyl chycený. Sám se od mlácení vylákaných mužů distancuje, jelikož nepodporuje násilí. Skupina čítala kolem 30 lidí, kteří se pak mezi sebou domlouvali na dílčích akcích. I v této skupině panovala přísná pravidla anonymity, členové se znali maximálně křestním jménem.

Sám David se mapování predátorů na internetu věnuje od roku 2016. Spravuje účty na různých seznamkách, jako je nakluky.cz, Tinder nebo Grindr, a sociální sítě, například Snapchat. Lidem, kteří se s falešnými účty spojili, lovci rovnou řekli, že jsou nezletilí, a podle Davidových slov ani nezačínali se sexuálními konverzacemi. Často se stávalo, že pak uživatelé profily už nekontaktovali. Jiní ale i přesto, že jim byl sdělen nízký věk, se začali vyptávat na sexualitu, dávali nevhodné návrhy a iniciovali osobní setkání.

Skupina těchto lovců má vlastní databázi, která čítá kolem 2700 osob s informacemi o bydlišti, zaměstnání a dalšími údaji. „Dříve jsme tyto konverzace posílali do jejich zaměstnání a blízkým. Často to ale vůbec nic neudělalo a opakovaně jsme ty samé lidi nachytali třeba o dva měsíce později na jiné falešné profily,“ podotkl David.

Falešné profily mají na seznamkách

Zhruba čtyřicet z nich skupina nahlásila i na policii, podle Davida ale s nimi policie nic moc nedělala. „Nikdo tomu bohužel nevěnuje pozornost, nikde nejsou veřejné záznamy o těchto lidech, chodí normálně mezi námi, často mají práce s dětmi… Mám zhruba čtyři případy, kdy nám svoje nahé fotografie a další nechutné věci posílal učitel ze základní školy, který věděl, že tomu dítěti je 13,“ popsal David.

Na dotaz, zda vystupovat jako nezletilí na seznamkách, které navíc povětšinou zakazují, aby se na nich registrovali lidé pod 18 let, není provokativní, uvedl, že například nakluky.cz je česká „neupdatovaná“ stránka.

„Je to stará seznamka. Nejsem si vůbec jistý, jestli tam jsou nějací moderátoři. Máme tam zhruba 12 účtů a několik lidí nám píše na téměř všechny. Někteří se nebojí přiznat, že už s dítětem něco měli, ve většině jsou to muži nad 45 let. Jeden z nich přijel na schůzku se třináctiletým klukem a měl s sebou kondomy, lubrikant a další věci. Tomu se nic moc nestalo, stihl odjet, měl jen rozbité čelní sklo a okno u řidiče,“ řekl David.

Jeden ze zmlácených vylákaných mužů, kterého policie vyhledala a předvolala k podání vysvětlení, v jednom případě vystupuje jako poškozený. Sám napadení nenahlásil, jeho jednání totiž může být také trestné. Reflex má k dispozici části jeho výpovědi, ve které přiznal, že se s nezletilými dívkami, z nichž jedné bylo třináct let a druhé čtrnáct, skutečně chtěl sejít.
„Chtěl jsem jim říct, ať jdou domů, ať nedělají takové kraviny, protože takových blbců je na světě dost. Takových těch úchylů. Já nejsem žádnej tyran,“ uvedl vylákaný muž na policii s tím, že žádný sexuální styk s dívkami neplánoval. Zároveň ale přiznal, že vedl konverzace přes Snapchat se zhruba pěti nezletilými dívkami.

David ale uvedl, že tento muž opakovaně falešnému profilu psal, že dlouho neměl sex a moc se těší, až nezletilou dívku uvidí. Na schůzku navíc přijel s lahví vodky. Vylákaný muž pak policii popsal, že se lovci na něj vynořili z lesa, jeden z nich mu nastříkal pepřový sprej do obličeje a mlátili ho. Sdělil, že ho od útoku bolí hlava a má modřiny po celém těle. Lovci mu navíc zcizili peněženku.

Jeden z predátorů byl policista

Jeden z predátorů zachycených na videích měl u sebe policejní průkaz. Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které vyšetřují provinění policistů, Ivana Nguyenová potvrdila, že se inspekce případem zabývá, ale více podrobností sdělit nemůže.

Mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek řekl, že se policie nadále případy zabývá. „Díky poznatkům z Europolu jsme identifikovali skupiny, které se snažily tímto způsobem působit na našem území. Zabývala se tím jednotlivá krajská ředitelství a postup koordinovali kolegové z Úřadu služby kriminální policie. Apelujeme na to, že pokud někdo zaznamená jakékoli protiprávní jednání, tedy i v té mravnostní rovině, nejlepší a jedinou správnou cestou je to oznámit na policii,“ uvedl Vinčálek.

Připomněl, že jednání jak predátorů, tak lovců je trestné. Podle spisu policisté zadrželi šest lovců. Viní je z loupeže, omezování osobní svobody, vydírání a těžkého ublížení na zdraví, vše ve formě spolupachatelství. Za loupež v organizované skupině i těžké ublížení na zdraví hrozí trest pět až dvanáct let vězení, za vydírání a omezování osobní svobody ve spolupachatelství dva roky až osm let za mřížemi. Některým lovcům přitom nebylo osmnáct let. Zadržení nyní čekají na termín soudu.

Původní skupina „Pedo Hunting Czechia“ z Telegramu zmizela po pár týdnech, co byla zveřejněna první videa. Administrátoři další po zatčení lovců nezaložili, vynořili se ale napodobitelé a nové skupiny, které k té původní nepatří.

„Ta videa mají obrovský dosah a to byl vlastně problém. Měl to být vzkaz, aby se pedofilové začali bát něco takového dělat, protože nemají žádné hranice, jsou schopní věcí, které i nám dospělým nedají spát, natož dětem,“ sdělil David. Dodal, že skupina chce, aby si rodiče uvědomili, co za nebezpečí jejich dětem hrozí na internetu, a věnovali se prevenci.

Skupina dále plánuje mapovat počínání predátorů na internetu, veřejné skupiny na Telegramu už neplánují. David sdělil, že ví o jedincích, kteří stále lákají muže na schůzky. „I přestože jsme je varovali, že za to mohou mít problémy s policií a nestojí to za to. Starší lidé se ale u toho už nenatáčí,“ poznamenal David.
Cykle02
Mediální analytik

Terezka, čtrnáct let. Jednoduchý profil na sociální síti, na který se chytil padesátník Jarda. Policista z jižní Moravy, který jí začal psát, jak by se s ní chtěl setkat a mít s ní sex. A vyrazil na okraj lesa na schůzku. Místo dítěte ale přišla trojice mladých chlapců oblečených do maskáčů, bund zvaných bomber a s kuklami na hlavách. Lovci pedofilů.

Přišli si to sami s Jaroslavem vyřídit. Zbili jej, zkopali, oholili mu strojkem na vlasy pruh na hlavě a natočili, jak měl v telefonu celou konverzaci. Policistu nadřízení okamžitě postavili mimo službu a zároveň začali pátrat po útočnících.

Není to totiž jediný případ – po celé zemi vyšetřují policisté takových útoků několik. Skupin především mladistvých, kteří si říkají Pedo Hunters – lovci pedofilů. Berou spravedlnost do svých rukou, čímž se sami dopouštějí trestných činů. MF DNES se podařilo některé „lovce“ kontaktovat.

„Vadí mi, že jim je padesát a jsou schopný jít a čekat u lesa na čtrnáctiletou holku, která ani neví, co možná dělá a co se jí může stát.“

Dočtěte tento exkluzivní článek
s předplatným iDNES Premium
CatBox
Registrovaný uživatel
Varování: 1
Dal: 41 poděkování
Dostal: 51 poděkování

Nový příspěvek od CatBox »

Heh, proto bych udělal proti nim opak toho co dělají.. sjednal bych si schůzku a třeba v deseti lidech je mírně umravnit a odevzdat :D ..
I když zábavný by bylo je spíš svléknout, svázat, obrat je o doklady a odvést někam kde se nedorozumí..
Ačkoliv se to někomu nebude líbit, tak jít na ně stejným metrem :) .. Ono by je to přešlo.. Samozřejmě neobhajuju takový co opravdu jsou perverzní, ovšem nějaká bandička blbů nebude dělat něco takovýho.
Naposledy upravil(a) Kasz dne úterý 20. 8. 2024, 9:27:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odmazána citace. Prosím, necitujte celé příspěvky.
Cykle02
Mediální analytik

Detektivové z úřadu služby kriminální policie a vyšetřování v úzké spolupráci s kolegy z krajských ředitelství identifikovali v posledních týdnech několik případů týkajících se skupin osob, tzv. Lovců pedofilů, působících na území České republiky, a to i za využití informací od Europolu. Případy se nadále zabývají.

Členové skupin lovců pedofilů se snaží vystupovat jako samozvaní ochránci společnosti, beroucí právo do vlastních rukou. Převážně se inspirovali na sociálních sítích v zahraničí. Tito samozvaní lovci však svým jednáním mohou porušit zákon a dopustit se celé řady trestných činů, a to i zvlášť závažného zločinu loupeže či těžkého ublížení na zdraví. Alarmující skutečností je, že v nejpočetnější skupině, kterou se kriminalisté ve spolupráci s Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 9 zabývají, jsou zejména osoby mladistvé.

Princip činnosti těchto skupin samozvaných lovců je napříč evropskými státy obdobný. Lovci, vydávající se za osoby mladší patnácti let, si po komunikaci (mnohdy spojenou s výměnou pornografických materiálů) v on-line prostředí) sjednají s vytipovaným sexuálním predátorem schůzku. Na dané schůzce skupinka sexuálního predátora konfrontuje, vyhrožuje mu, napadne jej či vydírá. Jednání si lovci natáčí a následně pořízené video zveřejňují na sociálních sítích. Toto jednání může naplnit znaky skutkových podstat různých trestných činů a „lovci“ se vystavují trestněprávnímu postihu. Zároveň může fyzická konfrontace ohrozit i samotné lovce, neboť nelze odhadnout, jakým způsobem na jejich agresi vylákaný sexuální predátor bude reagovat.

Policejní orgány zaznamenaly narůstající tendenci tohoto fenoménu, kterým se intenzivně zabývají již v několika krajích. Z uvedeného důvodu je jediným správným řešením, aby se veřejnost obracela vždy na Policii České republiky. A to v případě jakýchkoliv informací o lovcích i sexuálních predátorech.

,,Více informací v současné době nelze z naší strany poskytnout,“ uvvádí  Jakub Vinčálek tiskový mluvčí PP ČR
Cykle02
Mediální analytik

Poslední dobou je toho nějak moc. Onanisté obtěžují ženy v tramvajích, metru, parcích apod. Jejich oběti jsou traumatizované a tito úchylové dál unikají trestu.

Hodně chlapů z toho má hlavně srandu. Stačí si přečíst některé internetové diskuse.

Co se týče pedofilů, tak tam už je společnost kritičtější. Dobrým příkladem je nedávný případ zmláceného padesátiletého pedofilního policisty partou náctiletých samozvaných mstitelů.

Jejich přezdívka mluví jasně. Oni, stejně jako většina z nás cítí, že je něco špatně.

Vypadá to, že se nic neděje.

Nevím kolik je obětí pedofilů ročně, ale u znásilnění hovoří neoficiální statistiky o 12 000 případů ročně.

K soudu se dostane jen kolem 300 – 400 z nic. Směšné, že?

Ano a sem patří i vlastní otcové, které nějak zneužili své děti. A nejen oni. Bohužel i matky.

Podle Nadace naše dítě třeba jen v roce v roce 2012 bylo v ČR bylo týráno, sexuálně zneužíváno či nějak zanedbáváno 31 653! dětí.

Co se týče zneužívaná děti, tak jsme všichni na pozoru a možná skrytě by se někteří rádi přidali a dali také nějakému pedofilovi přes hubu.

Já vím, je to nemoc, ale tito lidé o své nemoci vědí a vědí, že překračují zákon a působí doživotní trauma zneužitým dětem.

A tak málo s tím náš systém dělá a tolik se to vleče a náprava nikde.

Co se týče znásilnění dospělých, tak tady je naše společnost trochu archaická.

Právě proto se oběti znásilnění se potýkají s předsudky.

Hodně chlapů si na internetové diskusi rádo udělá vtípek, že si ta ženská sama o to říkala.

V diskusi pod útoky zvrhlíka v pražském metru jsem nechápala, kolik chlapů z toho má srandu a také jsme to tam napsala. Stejně se chlapi smáli dál a psali, že mi bylo líto, že nic nebylo.

Sama jsem dala příklad jak na mě vyskočil v parku také takový úchyl a žádná sranda to teda nebyla.

Než jsem, co nejrychleji došla ( neměla jsem mobil ) do nedaleké kavárny, tak byl uchylák v trapu. ( kavárna v parku byla cca 300 metrů od útoku).

A to jsem ještě s policií objížděla autem park.

Zneužívání je prostě zneužívání!

Uchylákem v metru či parku, člověkem který si vynutí nechtěný sex na druhé osobě nebo nemocným pedofilem, co navždy poškodí nějaké dítě.

Dítě, ano dítě.

Na to většina z nás slyší nejvíc, protože hodně z nás je rodiči a děti se ještě neumí bránit a nemají nadhled a zkušenosti dospělých.

Dítě je nevinná lidská bytost.

Dospělí se sice bránit umí, ale po napadení jim odborný proces „zamrznutí“ brání se vlastně ubránit. ( popisují případ znásilnění)

Jsou v takovém šoku z toho, co se jim děje, že prostě „zamrznou“ a nejsou schopni se v době útoku nějak bránit.

Tohle zlo bychom prostě měli ve společnosti řešit.

A to nejen proto, aby náctiletí nezakládali gangy a nechodili mlátit pedofili, protože cítí, že ve společnosti chybí nějaká spravednost.

Ale hlavně, aby se nějaké spravedlnosti a zastání dostalo všem zneužitým.