Fotografka Dita Pepe mne požádala o spolupráci na projektu o lásce, v jehož rámci by se chtěla sejít i s někým z pedofilní komunity. Není třeba se obávat, že by šlo o focení portrétů. Zde je její dopis:
Jmenuji se Dita Pepe. Jsem fotografka - http://www.ditapepe.cz. Fotografii vnímám jako způsob terapie, komunikaci s lidmi, prožívání situací a témat, které bych v rámci jiné profese nemohla reálně zažívat. Pracuji vždy dlouhodobě na nějakém tématu a skrze toto téma se mi daří poznávat věci, které bych dříve nechápala a snadno mohla odsoudit. Pracovala jsem na tématech týkající se identity člověka - soubor se jmenuje Autoportréty 1999- 2014, protože jsem vyrůstala v rodině, ve vztazích, které nebyly ideální, a vždy jsem toužila žít lépe a jinak než mí rodiče. Další práce Měj ráda sama sebe se týká základního předpokladu z psychologie, že člověk, aby mohl milovat ostatní, musí přijmout sám sebe. Kniha vznikla ve spolupráci s knižní dokumentaristkou a nakladatelskou Bárou Baronovou. Další projekt Slečny byl o neprovdaných ženách. Posledním ukončeným projektem byla kniha Intimita o pohledu šesti žen na pojem intimita. Obdobná práce vznikala i v Japonsku, Johannesburgu a Sydney.
Po všech těchto zkušenostech jsem se rozhodla pracovat na tématu fenoménu Láska. Ráda bych tuto práci završila opět knihou. Zajímá mne co možná nejpodrobnější obraz lásky. Ráda bych na knize pracovala s odborníky z oboru sociologie, antropologie, psychologie, biologie, chemie, teologie… Poprosila je o jejich zkušenosti k tématu a na základě těchto faktů bych chtěla reagovat fotografií. Myslím si, že kniha by mohla tvořit jakýsi ucelený obraz všech poloh lásky.
příklady:
klasická láska
láska starých lidí
láska hendikepovaných lidí
zamilovanost - pohled z hlediska biochemie, psychologie
platonická láska
mateřská láska - prenatální hospic, kojící matky, matky
Oidipův komplex
Elektřin komplex
rodičovská láska
láska k idolu
láska k ideji
láska k domovu
láska k věcem
láska k zvířeti
sebeláska
narcismus
láska jako životní energie
rozhovory s lidmi z hospice, kde mluví o touze se ještě zamilovat
Proto bych se velmi ráda setkala s někým z pedofilní komunity, kdo by měl chuť mi pomoci vytvořit obraz o pedofilní lásce. Mým cílem není soudit, ale chtěla bych ukázat ve fotografiích a možná i v krátkých doprovodných textech lásku, o které většinová společnost málo ví a předem ji odsuzuje a bojí se jí.
Co se týče samotného procesu focení, nejprve bych se chtěla s člověkem sejít a pobavit se o možných variantách a samotných představách. Focení tváře není podmínkou. Nechtěla bych nikomu focením ublížit a vzájemná důvěra je pro mne jako tvůrce a člověka prioritou.
Budu moc ráda za Vaši reakci.
dita pepe
ditapepe(at)icloud.com
Prosba o spolupráci s forografkou Ditou Pepe
-
- Registrovaný uživatel
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Jsem sociolog, který se zabývá problematikou sexuálních menšin.
- Dostal: 35 poděkování
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 2
- ve věku do: 10
- Výkřik do tmy: Nemiluju holčičky, protože jsem pedofil. Jsem pedofil, protože miluju holčičky.
- Dal: 1601 poděkování
- Dostal: 816 poděkování
Re: Prosba o spolupráci s forografkou Ditou Pepe
Kniha před nějakým časem vyšla. Autorka zda hledala lidi ke spolupráci; nejsem si jist, zda a jak byla úspěšná. Sám jsem s ní nějaký čas komunikoval, ale z osobních/rodinných důvodů nakonec ke spolupráci nedošlo (za což se Ditě omlouvám):
ZCELA VYPRODÁNO – DOTISK NEPLÁNUJEME. DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ.
Kniha Hranice lásky je fotograficko-literárním dílem mezinárodně uznávané české fotografky Dity Pepe, která ve třinácti kapitolách zkoumá hranice lásky, trauma jako motivaci k tvorbě a fotografii jako terapii. Dita v chystané publikaci, která je zároveň kreativní částí jejího doktorátu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kombinuje umělecký přístup a vědecký výzkum.
Na publikaci spolupracovala s řadou zajímavých vědeckých a uměleckých osobností, ale i lidmi, kteří téma analyzovali z čistě osobní perspektivy a zkušeností.
Kniha vychází v malém limitovaném nákladu, do prodeje jde pouze 500 kusů knihy ze 700 – každý výtisk je číslovaný (ve hřbetu knihy) a podepsaný (podpisy jsou napříč knihou vytištěné), nikdo předem neví, jaké číslo získá. Ve třech knihách je navíc ukryta originální fotografie Dity Pepe. Kniha je dvojjazyčná – hlavní publikace je v češtině, druhá kniha obsahuje anglický překlad.
Kniha obsahuje vedle fotografií desítky textů v řadě podob - rozhovory, reportáže, osobní deníky, dopisy, povídky, eseje, pasáže přednášek i odborné texty, kterými Dita ve spolupráci s přizvanými osobnostmi nahlíží různé podoby lásky. Ty prokládá svou fotografickou prací - autoportréty, archivními rodinnými fotografiemi, stylizovanými portréty, fotokolážemi, dokumentární fotografií, zátišími... Pro fotografickou část knihy je typické až obsesivní ohledávání a opakování stejných formálních i obsahových motivů pro posílení pocitu řádu a jistoty, které by sama autorka chtěla ve svém životě mít.
Hranice lásky obsahují třináct kapitol:
Dita se skrze Hranice lásky snaží představit různé podoby lásky. Cílem knihy je podnítit jiné přemýšlení, vnímání a prožívání lásky, nasnítit, jak se vyrovnávat s různými traumaty - nejen s láskou spojenými. Cestou léčby traumatu Dity se stala fotografie. Publikace je velmi osobní a otevřená - na rovině fotografií i textu. Knihou celou dobu zní Ditin hlas, která je průvodcem po jednotlivých kapitolách.
- O lásce mateřské
- O lásce a panenkách
- O lásce a smrti
- O lásce k sobě samé
- O lásce zvířecí
- O lásce čisté
- O lásce polyamorické
- O přátelství a taky lásce k práci
- O zamilovanosti a jejím vlivu na tvorbu
- O lásce otcovské
- O lásce pedofilní
- O lásce pohledem vědy
- Ještě se zamilovat
Publikace vychází v malém nákladu v česko-anglické verzi, a to ve spolupráci nakladatelství wo-men a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.
Komu se bude kniha líbit?
Těm, koho zajímá proces tvorby jako forma (auto)terapie. Těm, kdo chtějí ohledávat různé podoby lásky. Těm, koho zajímají mnohdy opomíjená témata. Těm, koho zaujaly předchozí publikace nakladatelství wo-men jako Intimita, Měj ráda sama sebe a Self-portraits. Těm, kdo mají rádi fotografické knihy. Těm, kdo si doma utvářejí udržitelnou a umělecky hodnotnou knihovnu. Těm, kdo mají rádi kvalitně zpracované knihy v hezké grafické podobě.
Na knize spolupracují:
Fotografka Dita Pepe spolupracovala na knize s přední osobností polské a evropské fotografie Rafałem Milachem a literární dokumentaristkou a nakladatelkou Barborou Baronovou. Grafickou podobu knize dal Štěpán Malovec.
Texty, rozhovory, myšlenkami do knihy dále přispěli/y mimo jiné: socioložka Lucie Jarkovská z Duo docentek, spisovatelka Jana Poncarová a spisovatel Aleš Palán, ředitelka perinatálního hospicu Alena Peremská, sociolog Martin Fafejta, profesor biologie a etolog Daniel Frynta, socioložka Zuzana Kolarzová, lékař Petr Helbich, básnířka a teoložka Magdalena Šipka, hudební teoretik Jiří Zahrádka, neurolog Ivan Rektor, psycholožka Alice Prokopová, fotografka Nina Mann a mnozí/mnohé další.
► Ukázat spoiler
-
- Globální moderátorka
- Líbí se mi: Muži
- ve věku od: 18
- ve věku do: 40
- Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
- Dal: 1101 poděkování
- Dostal: 1192 poděkování
Zajímavé. Dá se sehnat někde celá kniha, i když je vyprodaná?
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
Zeptej se mě na co chceš a anonymně
Nechceš-li být odsuzován za svou odlišnost, nesuď za odlišnost jiné a neubližuj zranitelným.
-
- Registrovaný uživatel
- Varování: 16
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 10
- ve věku do: 45
- Kontakt: Miluju zpívající holčičky 🤞
https://youtu.be/nA7MotpbkEA❤️
https://youtu.be/4cmffLlkwxc❤️
💞
💞💞💞https://youtube.com/shorts/Z0YsfCKU3ko?si=vubH8aQzo6Melnnh💞💞💞 - Výkřik do tmy: TO CO DNES ZANECHÁME V SRDCI DĚTÍ,ONY ZÍTRA VRÁTí CELÉMU SVĚTU...tak proto je musíme začít společně chránit ❤️🕊️🕊️🕊️🆘
„Lehčí je odpustit nepříteli než příteli" - Příspěvky: 283
- Dal: 387 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 2
- Výkřik do tmy: Srdce plné lásky přetéká v slzách očima *** Když někoho miluješ, znamená pro tebe víc než ty sám a chceš pro něj jen to nejlepší, ikdyby to tobě mělo působit bolest *** Ikdyž jsou to "jen" děti, mají mou úctu a chovám se k nim slušně *** Moc, peníze ani sex nemůžou nahradit dětskou radost, smích a lásku. *** Čiň, co chceš, pokud nikomu neškodíš *** Každý čin se ti třikrát vrátí
- Dal: 2032 poděkování
- Dostal: 853 poděkování
Jestli je to jako s Tati, prosím ne, tak by se možná dala sehnat za desetinásobek ceny.
Je mi krásně smutno. Tequila chutná nejlíp se solí. Při sprchování není vidět pláč. S plným srdcem lásky žiji prázdné dny.
Now I know that I am a dreamer, Believing in a world that isn't there
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Život nemá tlačítko Restart - promrhané roky nelze vrátit a prožít znovu
Stačí zavřít oči a všechno se stane. Stačí zavřít oči a ... všechno skončí
Now I know that I am a dreamer, Believing in a world that isn't there
You are my little something, It's like you came from nothing, And now you're everything to me
Život nemá tlačítko Restart - promrhané roky nelze vrátit a prožít znovu
Stačí zavřít oči a všechno se stane. Stačí zavřít oči a ... všechno skončí
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 8
- ve věku do: 13
- Dal: 25 poděkování
- Dostal: 34 poděkování
Zohnala si ju? Na nemenovanom českom online antikvariáte, ktorého názov sa končí na -bot, ju síce majú, ale za cenu, ktorú by som za ňu nedal (okolo 6 tis. Kč).
V Národní knihovně je do študovne.
-
- Globální moderátorka
- Líbí se mi: Muži
- ve věku od: 18
- Výkřik do tmy: Anti-contact MAP ally
- Dal: 1101 poděkování
- Dostal: 1192 poděkování
Ahoj, nesehnala. V národní knihovně by teoreticky měly být všechny české knihy.
Skálu pěstí nerozbiješ, ale i ten nejtvrdší kámen proroste květina. Jen to chce čas.