Madeleine McCann

Nezávazná diskuze o čemkoliv, co se nehodí jinam.
Rosalie
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Ženy a muži
ve věku od: 12
Výkřik do tmy: Trochu Alenka v říši divů téhle komunity
Dal: 72 poděkování
Dostal: 63 poděkování

Re: Madeleine McCann

Nový příspěvek od Rosalie »

Fx100d píše: pátek 8. 7. 2022, 21:55:41 Ne, nemáš pravdu. Děti může zneužívat i člověk, který není pedofil a to, že je usvědčen ze zneužívání, neznamená, že je usvědčený pedofil. Je to jako bych řekl, že když někdo znásilní ženu, že je usvědčený heterosexuál. Může to být maximálně usvědčený delikvent. Je to prostě jen mediální zkratka, která je ale nesmyslná. Usvědčit se dá jen z činu, pedofilie není čin.

S gangem je to totéž. To, že ten gang unáší děti a vyrábí s nimi pak DP neznamená, že je to gang pedofilů. U výroby DP totiž může být ta motivace i finanční a ten, kdo to udělá pedofil být vůbec nemusí.

Takže oba tyto výrazy jsou úplně mimo.
Odpověď trošku po delší době, já vím, ovšem cítím jistou potřebu se k tomu zpětně ještě vyjádřit. Mám takový pocit že jsme se možná úplně nepochopili.. nebo.. no asi bude lepší to prostě napsat :) A jen připomínám, nechci se hádat, jen prostě se vyjadřuji k tématu :)

Píšeš, že to, že je daný člověk usvědčený ze zneužívání ještě neznamená, že je hned usvědčený pedofil. Jakoby..
Tak samozřejmě, ne vždy musí jít vyloženě o pedofilně orientovaného člověka a devianta, ovšem.. pokud je daný člověk pedofilem a pak zneužije dítě a je přistižen při činu pak z logiky věci, už to tak bude, že je usvědčeným pedo.

To byl i můj point, a vlastně se tím dostaneme i k výroku o tom, že většinou ,,děti" zneužívá někdo jiný. Já mám fakt moc ráda pohádky mi compañero - ovšem toto mi moc nedává smysl. On totiž každý sexuálně motivovaný čin zpravidla mívá odpovídající sexuální motiv, jinak by se nestal, a v případě útoku na dítě, dovolím si říct, by se asi ani stát nemohl. Netvrdím, že byl pedofilně orientovaný, ten který to spáchal - ovšem ani nepedofilní, určitá míra tam musela hrát roli - jinak by k tomu důvod neměl.
Navíc buďme realisté, je sice možné že děti (z obecného hlediska, tedy do 18ti let) zpravidla zneužije někdo jiný, jelikož je statisticky potvrzené, že jen asi 27 až 30 % ze znásilnění apod., prostě sexuálních útoků na ,,děti", se týká dětí prepubertálních (u ranně pubertálních to je myslím jen o pár hodnot vyšší) - většinou jde tedy o ,,děti" ve věku 13-18 let a tam se to dá i celkem pochopit (typ pachatelů, který se těchto činů nejčastěji dopouští). Navíc spousta z těchto případů bývá páchána i ze strany partnerů těchto, už starších, dětí.
Jen tím chci naznačit, že je potřeba podívat se i trochu blíže a detailněji - kdo tedy obvykle ublíží těm cca 27%?
Navíc se bavíme vždy o situacích, kdy má vždy pachatel na výběr, mezi bezbranou obětí, a jinou formou ukojení...

* Pozn. autorky: Tímto ovšem netvrdím, že většina pedofilně orientovaných lidí ubližuje dětem, ani není mít úmyslem toto tvrdit - Je potvrzené, že většina pedofilů dětem za život neublíží (lze tak usoudit z dostupných dat). Navíc, virpedi si svých dětských milovaných velmi váží, a snaží se nikoho nezklamat. A takoví lidé si zaslouží podle mě uznání a úctu ze strany společnosti. *

Jinak k tomu s tím heterosexuálem - no je pravda že gay by asi ženu opravdu neznásilnil (nešlo by mu to) :D Ale mohl by to být klidně i bisexuálně orientovaný člověk.
Ovšem na podstatě výroku to asi nic nemění - pokud by heterosexuální či bisexuální muž znásilnil ženu a byl při tom či po tom přistižen - byl by to usvědčený heterosexuál nebo bisexuál - i když to upřímně vyznívá dost komicky :D
To vlastně i slovní spojení usvědčený pedofil.

Gangy. Samozřejmě, nemusí to být zrovna gang pedofilů, ovšem netvrď mi ani že ,,nikdy".
Lidé kteří tu výrobu zastřešují (pokud už by se jednalo o nějaký opravdu seriózní podnik - pravděpodobně nějaký druh organizovaného zločinu - ve smyslu asi mafie - ona výroba a komunity s DP to už je sám o sobě zločin organizovaný až až), velmi pravděpodobně takoví opravdu nebudou a půjde jim jen čistě o zisk. Jen si tedy myslím, že by se jim takový byznys asi moc nevyplácel, jelikož naprostá většina DP se vyrábí dobrovolně amatérskou cestou a je sdílená zadarmo, tak nevím jestli by se jim klientela této stoky příliš hrnula na nákupy. ;)

Velmi děkuji za podněty k diskuzi!
Přeji ti hezký den *coffee*
Cykle02
Mediální analytik
Líbí se mi: Chlapci i dívky
ve věku od: 2
ve věku do: 12
Výkřik do tmy: Nevěřím těm co nevěří na Ježíška.
Dal: 365 poděkování
Dostal: 2507 poděkování

Nový příspěvek od Cykle02 »

Německý soud vydal nový zatykač na muže, který je podezřelý, že před 15 lety stál za velmi sledovaným případem zmizení tříleté Madeleine McCannové na rodinné dovolené v Portugalsku. Pětačtyřicetiletý Christian Brückner je teď sice ve vězení, ale úřady se podle agentury AP obávají, aby se nedostal na svobodu, než bude moci být souzen v dalších obdobných případech.

Tříletá britská holčička Madeleine zmizela v květnu 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve. Její rodiče byli v tu dobu na večeři v blízké restauraci. Vyšetřovatelé předpokládali, že Madeleine někdo unesl, po určitou dobu byli mezi podezřelými dokonce rodiče holčičky, o jejíž osud se i díky kampani příbuzných zajímala média po celém světě.

Až v roce 2020 vyslovili němečtí vyšetřovatelé nahlas podezření, že za zmizením a nejspíš i smrtí Madeleine stojí Brückner. Muž, kterého odborníci považují za psychopata a manipulativního narcisistu, byl za sexuální zneužívání dětí odsouzen už v letech 1994 a 2016. Nyní si odpykává sedmiletý trest vězení za mučení a znásilnění 72leté Američanky v Praia da Luz v roce 2005.

Tento trest mu vyprší v roce 2025. Aby se ale v žádném případě nestalo, že se dostane na svobodu, obžalovalo ho v říjnu státní zastupitelství ve středoněmeckém Braunschweigu z dalších pěti sexuálních zločinů, které podle něj spáchal taktéž v Portugalsku mezi lety 2000 a 2017.

Na to soud v Braunschweigu reagoval vydáním zatykače. Zdůvodnil to tím, že existují pádné důvody se domnívat, že Brückner skutečně spáchal trojici znásilnění a dva případy zneužívání dětí. Zatykač ještě musí být schválen v Itálii, kde byl v roce 2018 Brückner zatčen, než ho úřady vydaly do Německa.

V případu Madeleine zatím Brückner, který jakýkoliv podíl na jejím zmizení odmítá, obžalován nebyl. Je ale stále vyšetřován.
...a o jakých tématech se po dnešním Googlení začne na ČEPEKu mluvit?
Cykle02
Mediální analytik

Na instagramu se objevila neznámá dívka, která o sobě tvrdí, že je zmizelá Maddie McCannová. Přestože se její prohlášení stalo senzací, vyšetřovatelé je neberou příliš vážně. Nadále se domnívají, že pravá Madeleine je již mrtvá.

Maddie McCannová je pohřešována více než 15 let. Beze stopy zmizela z letního apartmá, kde bydlela během dovolené v Portugalsku se svými rodiči. Navzdory rozsáhlému pátrání nebyla nikdy nalezena. Hlavním podezřelým je již v minulosti odsouzený pedofil Christian B.

O profilu s názvem @iammadeleinemcann informoval server The Mirror. Na otázku, proč se žena ozvala až teď, odpovídá, že „se o případu zmizelé Maddie dozvěděla teprve nedávno od své babičky“. Když zjistila víc, údajně jí došlo, že pohřešovanou osobou by mohla být ona.

Přestože je žena o dva roky starší než pohřešovaná Maddie, domnívá se, že její věk může být chybný. Jejími hlavními důkazy je piha na noze a charakteristická skvrna na oku.kterou Maddie měla. Žena je o své totožnosti natolik přesvědčená, že žádá pozůstalé rodiče o poskytnutí DNA.

Na sociální síti spustila obří kampaň, v níž prosí o poskytnutí kontaktu na Kate a Gerryho McCannovy. Přestože jí na instagramu sleduje přes 25 tisíc uživatelů, před soudem by nejspíš neuspěla.

Již v minulosti se na internetu objevilo několik žen, které samy sebe prohlašovaly za zmizelou holčičku. Vždy však šlo jen o senzaci způsobenou náhodnou podobností.
Cykle02
Mediální analytik

Případ z roku 2007, kdy na dovolené v Portugalsku záhadně zmizela tehdy tříletá Britka Madeleine McCannová, opět ožil. Na sociálních sítích se totiž objevila Polka, která si myslí, že je pohřešovanou dívkou. Stejná vada v oku, podobnost s rodiči Madeleine a zmatené vzpomínky mají podpořit její teorii. Poprvé se o domněnce zmínila na Facebooku, nyní na Instagramu a Tiktoku sdílí další důkazy, kterými se ji snaží dokázat a prosí veřejnost o pomoc.

Dvaadvacetiletá Julia Wendellová z Polska na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou @iammadeleinemccann a během necelých dvou týdnů získala přes 1 milion sledujících na Instagramu. Na něm sdílí své fotografie a domněnky, kterými chce potvrdit, že je pohřešovanou Britkou Madeleine McCannovou, která zmizela v květnu 2007 na dovolené s rodiči v Portugalsku a dodnes nebyla nalezena.

Pod příspěvky píše: „Policejní vyšetřovatelé z Velké Británie a Polska se mě snaží ignorovat. Pomozte mi.“

K tomu, aby začala pátrat po své minulosti, ji přivedly nesrovnalosti ve tvrzeních jejích rodičů. „Vzpomínky na dětství mám velmi rozmazané, a když jsem o nich mluvila s rodiči, věci se neshodovaly. Vždy se snažili změnit téma,“ uvedla. Také prý nikdy neviděla svůj rodný list a její matka údajně nemá žádnou fotografii, na níž by byla těhotná. Rozjela proto vlastní pátrání a když objevila případ zmizení Madeleine McCannové, spojila si to.

Srovnávací fotografie, které Polka sdílí, ukazují určité podobnosti se ztracenou Madeleine. Má mít stejnou pihu pod okem a na noze, podobné obličejové rysy a dokonce stejnou vadu v oku. Žádala proto rodiče McCannové o DNA test, ti na něj prý kývli.

V minulém týdnu dívka dokonce uvedla, že v dětství byla zneužita německým pedofilem, který byl klíčovým podezřelým ze zmizení.

Všechna Juliina tvrzení však popřela policie i její rodina. Na facebookovém profilu „Lost years ago“ se objevilo její prohlášení, podle kterého Julia nemá s pohřešovanou dívkou nic společného a její chování vyplývá z psychických poruch.

„Pro nás jako rodinu je Julia naše dcera, vnučka, sestra, neteř, sestřenice a nevlastní neteř. Máme vzpomínky, máme fotky. Julia je má také,“ píše rodina a naznačuje, že se Julie přerušila léčbu. „Vždy jsme se snažili pochopit všechny situace, které se s Julií staly. Řada terapií, léků, psychologů a psychiatrů,“ uvádí v prohlášení.

Členové rodiny ​​také informuji, že se Julie odstěhovala z domu a že se jí snažili pomoci postavit se na nohy. Dívka však léčbu odmítá a přestala brát léky. Dodali také, že Julia vždy chtěla popularitu, kterou získala tím, že se vydává za Madeleine McCannovou.

Mladá Polka se však nevzdává a po rodičích požaduje provedení testů ověřujících jejich příbuzenství. Ti to ale odmítají. Juliině verzi však věří soukromá detektivka Fia Johanssonová, která jejím jménem začala vystupovat na Instagramu a komunikovat s médii.

Tehdy tříletá Madeleine McCannová zmizela z apartmánu v portugalském turistickém komplexu v Praia da Luz u města Lagos v regionu Algarve, když její rodiče večeřeli v blízké restauraci. Podle vyšetřování byla Maddie unesena, po jistou dobu byli mezi podezřelými dokonce její rodiče.
Cykle02
Mediální analytik

Na sociálních sítích se objevila Polka Julia Wendellová, která o sobě tvrdí, že je zmizelá Maddie McCannová. Má dokonce stejné rysy a skvrnu v oku. Policisté její tvrzení zpochybňují. A co víc, dívka se dostala do velkých problémů. Ohrožují ji pedofilové! 

Polka, která o sobě tvrdí, že je skutečnou Maddie McCannovou, nashromáždila desítky tisíc sledujících. Řada z nich věří, že na jejích tvrzeních může být něco pravdy. Policisté jsou ale proti. Jak podle deníku Daily Star tvrdil komisař Pawel Noga, úřady prý vyloučily veškerou možnost, že by na dívčině tvrzení bylo něco pravdy. 

„Většinu svého dětství si nepamatuji, ale moje nejstarší vzpomínka je velmi silná a týká se dovolené na teplém místě,“ svěřila se svým fanouškům Polka s odkazem na to, že Maddie McCanová zmizela, když byla se svými rodiči na dovolené v Portugalsku. 

„Skoro celé dětství si nepamatuji. Když požádám o fotky z mládí nebo snímky těhotné matky, nikdy mi je neukážou. Prý jsem blázen,“ zoufala si. „Po všem tom zmatku jsem začala dělat svůj vlastní výzkum, zjistila jsem, co se stalo Madeleine McCannové, a začala jsem dávat dohromady podobnosti,“ vysvětlila jednadvacetiletá Polka.

Ač dívka nasbírala mnoho podporovatelů a takřka přes noc se stala slavnou, má to i svá úskalí. Jak dále uvedl britský deník, Julie se stala terčem pedofilů. Ti se ji prý snažili vlákat do hotelů pod záminkou, že jsou blízcí rodiny McCanových a chtějí s ní mluvit. Polka sama na sociální síti potvrdila, že je v nebezpečí. 

Jejím případem se zabývá soukromá vyšetřovatelka Fia Johanssonová. „Je pro ni nebezpečné teď něco podnikat. Nemá ponětí, do čeho se pustila, a rodina ji nepodporuje,“ uvedla. „Je to opravdu smutná situace,“ popsala s tím, že musí kontrolovat dívčiny přijaté zprávy právě kvůli pedofilům. 

Julii měl již dříve znásilnit pedofil Peter Ney. Shodou okolností jde o syna Martina Neye. Toho policisté vyšetřovali jako možného podezřelého v únosu Madeleine. Jeho vina v případu se nepotvrdila. 

Maddie McCannová je pohřešována více než 15 let. Beze stopy zmizela z letního apartmá, kde bydlela během dovolené v Portugalsku se svými rodiči. Navzdory rozsáhlému pátrání nebyla nikdy nalezena. Hlavním podezřelým je již v minulosti odsouzený pedofil Christian B.
Fx100d
Administrátor
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 3
ve věku do: 10
Kontakt: [email protected]
Výkřik do tmy: yeelow (10.05.2010 22:04): njn, ty jsi ten dentální úchyl :D
Dal: 408 poděkování
Dostal: 748 poděkování

Nový příspěvek od Fx100d »

Nj, Blesk. *negative* Dvaadvacetiletou ženu ohrožují pedofilové. *scratch* *scratch*
Pedofilie mi něco vzala, ale mnohem více dala. To, co mi vzala, bez toho se obejdu. To, co mi dala, už bych nikdy nechtěl ztratit.
Marco Freeman
Čestný člen skupiny ČEPEK
Dal: 1099 poděkování
Dostal: 2045 poděkování

Nový příspěvek od Marco Freeman »

Známá YouTuberka, která se v minulosti případem Madeleine zabývala (viz videa ve spoileru), se věnovala i problematice dané Polky Julie, celkem pěkný rozbor z obou stran, pokud by případ někoho zajímal:

► Ukázat spoiler
Marco Freeman,
bývalý administrátor komunity ČEPEK / Ex-administrator of ČEPEK Community
Cykle02
Mediální analytik

Německý soud smetl ze stolu obvinění usvědčeného pedofila Christiana Brücknera z několika sexuálních deliktů. Pětačtyřicátník je zároveň už přes dva roky hlavním podezřelým z únosu a vraždy Madeleine McCannové. Kriminalistům se ho ale nedaří usvědčit.

Brückner pravděpodobně nebude potrestán. Němečtí vyšetřovatelé už dva roky tvrdí, že mají důkazy o o tom, že v roce 2007 unesl a zavraždil tehdy tříletou Maddie McCannovou. Jenomže soudu to nestačí.

A ze stolu ve čtvrtek podle portálu Daily Mail smetl i obvinění z několika sexuálních deliktů, které měl spáchat mezi lety 2000 až 2017 v portugalském Algarve. 

Právě odtamtud beze stopy zmizela McCannová. Brückner tam prokazatelně pobýval. 

Prokurátor Hans Christian Wolters, který má případ Maddie na starosti, o rozhodnutí soudu zatím nic neví. "Ještě jsme o tom nebyli informováni. Nechápeme, proč se to do médií dostalo dřív, než k nám," řekl listu Express.

"Budeme zjišťovat, co přesně se stalo, a pokud se ta věc obrátila v náš neprospěch, odvoláme se nebo případ přesuneme k jinému soudu," dodal Wolters.

I kdyby prokuratura a kriminalisté neuspěli, Brückner zůstane do roku 2026 ve vězení. Odpykává si sedmiletý trest za znásilnění americké turistky rovněž v Portugalsku.
Cykle02
Mediální analytik

Není v naší pravomoci zabývat se Christianem Bruecknerem, uvedl ve čtvrtek soud v německém Brunšviku. Pětačtyřicetiletý muž je podezřelý ze zmizení a vraždy britské dívenky Madeleine McCannové, která se ztratila v roce 2007 během dovolené v Portugalsku.

Tribunál v Brunšviku nemůže podle webu The Journal případ řešit, protože poslední Bruecknerova adresa byla v jiné německé spolkové zemi. „Na základě rozhodnutí soudu není v případu ‚Maddie‘ kompetentní ani soudní systém Brunšviku,“ uvedl podle The Journalu obhájce Friedrich Fuelscher v e-mailovém prohlášení.

V rámci rozhodnutí byl zrušen také zatykač vydaný na 45letého násilníka loni na podzim. Žalobci v jiných regionech Německa, kde podezřelý žil, se nyní musí rozhodnout, zda budou pokračovat v obvinění a vznesou nárok na jurisdikci. Brueckner podle webu BBC popřel jakoukoli souvislost se zmizením tříletého děvčátka.

Muž ale přesto ve vězení zůstává. Odpykává si totiž sedmiletý trest za znásilnění 72leté turistky, kterého se dopustil v Portugalsku v roce 2005. Podle serveru The Journal je pak podezřelý i z napadení a znásilnění 20leté Irky, které vnikl do bytu zatímco spala.

Zatímco byli rodiče na večeři, holčička zmizela

Malá Maddie zmizela v květnu 2007 z prázdninového apartmánu v portugalském letovisku Praia da Luz, když šli její rodiče na večeři s přáteli do restaurace poblíž. O Christiana B. se ve spojitosti s únosem zajímala německá prokuratura poprvé v květnu 2020. Němec se totiž podle záznamů mobilních telefonů nacházel v čase zmizení v blízkosti apartmánů Ocean Club, kde britská rodina bydlela.

Děvčátko se dosud nepodařilo vypátrat. Podle německého prokurátora Hanse Christiana Wolterse je ale dívka mrtvá. Před třemi lety v rozhovoru pro televizi RTP uvedl, že existují hmotné důkazy o tom, že je Maddie po smrti.
Cykle02
Mediální analytik

Rodiče Maddie McCannové, která zmizela ve svých třech letech během rodinné dovolené v Portugalsku, zveřejnili nečekané prohlášení. Očekávají průlom v policejním vyšetřování případu, který stále jitří lidi po celém světě.

Ve středu uplynulo přesně 16 let od chvíle, kdy se po britském děvčátku slehla zem.

"Stále pohřešovaná .... stále velmi postrádaná," napsali podle deníku The Mirror při této příležitosti Kate a Gerry McCannovi. "Je těžké najít slova, kterými bychom vyjádřili, jak se cítíme," dodali rodiče Maddie a připojili citát srdceryvné básně.

Svůj příspěvek na oficiální webové stránce Najděte Madeleine zakončili slovy: "Policejní vyšetřování pokračuje a my čekáme průlom“.

Pozornost všech je upřena do Německa na pětačtyřicetiletého sexuálního delikventa Christiana Brücknera.  V roce 2020 ho policie začala v souvislosti se zmizením Maddie vyšetřovat, loni byl oficiálně označen za podezřelého z jejího únosu a vraždy. Prokuratura ho dosud neobvinila, přestože policie hovořila o konkrétních důkazech včetně stop děvčátka v dodávce, kterou Brückner vlastnil, uvedl The Independent.

Brückner jakýkoliv podíl na zmizení Maddie popírá, i když z výpisu hovorů vyplývá, že v době únosu byl na jeho mobil přijat hovor poblíž od apartmánu v letovisku Praia da Luz, odkud dívka zmizela. Rodiče byli tou dobou na večeři kousek od místa, kde kromě Maddie spali i její dva mladší sourozenci, a chodili děti kontrolovat.

Podezřelý tehdy žil na statku nedaleko letoviska. Za znásilnění americké turistky v Praia da Luz si odpykává v Německu sedmiletý trest. Již dříve usvědčený pedofil Brückner čelil od loňska dalším obviněním ze tří znásilnění a dvou případů pohlavního zneužívání dětí, kterých se měl dopustit v Portugalsku v letech 2000 až 2017. Před dvěma týdny soud v Brunšviku všechna obvinění smetl ze stolu s tím, že nepatří do jeho jurisdikce. Důvodem je, že si Brückner zaregistroval bydliště v jiné spolkové zemi.

Zatímco Brücknerův právník tvrdí, že se rozhodnutí soudu týká rovněž případu Maddie, podle státního zástupce nikoliv a pět zamítnutých obvinění s tím nesouvisí. “Budeme pokračovat ve vyšetřování případu Maddie a obviněný zůstává ve vězení,“ řekl agentuře Reuters prokurátor Hans Christian Wolters.
Cykle02
Mediální analytik

V těchto dnech prožívá svět smutné výročí. Uplynulo 16 let od chvíle, kdy zmizela Madeleine McCann, pravděpodobně nejznámější nezvěstná holčička, která se z dovolené v portugalském Algarve už nikdy nevrátila. Její příběh byl později předmětem neutuchajících kontroverzí, spekulací, a dokonce i obviňování rodičů, že se své dcery zbavili. Ačkoliv letos vysvitla naděje, byla falešná. Dočká se někdy rodina McCannových klidu, nebo alespoň pravdy?

Bylo jaro roku 2007 a rodina McCannových se těšila na rodinnou dovolenou v Portugalsku. Měli s sebou dceru Maddie a ještě mladší dvojčata. Do Británie se ale vrátili bez své nejstarší dcery, čímž se započala možná jedna z největších kauz na světě. Takovou medializaci, jaké se případu dostalo, nikdo do té doby neviděl. A nebyla to náhoda. McCannovi si měli krátce po zmizení Madeleine najmout PR tým, za což sklidili vlnu kritiky.

Praia de Luz pod tíhou smutného příběhu

Čtyřletá Maddie zmizela z portugalského letoviska Praia de Luz, které nabízí své služby turistům dodnes. Dnes je jedním z nejznámějších v této zemi, a to právě kvůli této kauze. Místní obyvatelé však mají zájmu médií po krk. „Toho příběhu už má každý dost, rádi bychom, aby se na to všechno zapomnělo,“ citoval místní obyvatele magazín Marca.com. „Praia da Luz si to nezaslouží, falešných zpráv je dost,“ řekl pro Mirror.com londýnský spisovatel David S. Jones, který zde žije už 45 let. Pověst krásného místa je prý tímto kriminálním případem nenávratně pošramocena.

Praia de Luz je přitom malebné rybářské městečko, které leží na jihu Portugalska a jeho pláže patří k nejlepším na světě. Oceán je zde klidný, a tak jde o lokalitu vhodnou pro děti. Wim Bosman, která zde má restauraci, říká, že zde mají jedno zásadní pravidlo: „Nemluv o politice, náboženství nebo Madeleine McCann“. Názory místních na celou kauzu se totiž velmi liší. „Pokud to někdo zmíní, nevyhnutelně se to změní v hádku, protože názory lidí se tak divoce liší. Někteří obviňují rodiče a říkají, že ji nikdy neměli nechat samotnou, jiní k nim mají sympatie. Pak mají lidé své teorie o tom, co se jí stalo, ale pravdou je, že si nemyslím, že se to někdy dozvíme,“ vysvětluje.

Letovisko má dodnes stigma místa, kde zmizela Maddie. Turisté se však před lety začali konečně vracet, do té doby tam bylo víc novinářů než cestovatelů. „Kromě několika měsíců pevně věřím, že návštěvníky a rodiny neodradilo, aby sem přišli. Resort zasáhla finanční krize a covid, stejně jako špatná reklama v souvislosti s případem Maddie," dodává Bosman.

Osudná portugalská večeře

Když Madeleinini rodiče své děti 3. května 2007 uložili, šli si dát večeři do místní restaurace. Spolu se svými přáteli prý děti kontrolovali pravidelně, naposled ve 21:00 portugalského času. O 45 minut později zjistili, že Maddie není ve své posteli, zatímco dvojčata poklidně spala. Byla informována policie i zaměstnanci komplexu, hraniční policie i letiště v Portugalsku a Španělsku. Už tehdy byly údajně znehodnoceny stopy, neboť v pokoji se pohyboval každý, kdo chtěl přiložit ruku k dílu. 

O tři dny později portugalská policie ještě stále věřila, že je Maddie naživu, o další dva dny později připustila, že už nežije. Ale 9. května ji Norka Marie Olii, žijící ve Španělsku, spatřila na benzinové pumpě v Maroku. Policii to ale oznámila až 18. května.

Podle McCannových jde německá police po špatné stopě

O pár dní později se objevily zprávy, že má být na Maltě, po sto dnech pátrání však policie usoudila, že je třeba začít od začátku a nemají žádnou jistou stopu. DNA holčičky našli vyšetřovatelé také v několika zadržených automobilech na pláži, později podezřívali Roberta Muratova. V září byli rodiče Madeleine přidáni na seznam obviněných. Když byli obvinění zproštěni, vrátili se s dvojčaty do Anglie.

V červnu 2008 policie případ pro nedostatek důkazů odložila. V červnu 2020 se objevily informace, že německá policie vyšetřuje Madeleininu vraždu. Podezřelým měl být Christian Brückner, který v době zmizení pobýval poblíž komplexu a už byl dříve souzený za sexuální delikty na dětech. Rodiče Maddie oznámili, že informace o úmrtí jejich dcery jsou fámy a nadále pokračují v pátrání. Dokonce mají web, kde informace – dle svých slov – uvádějí na pravou míru. V květnu 2007 činila odměna za informace vedoucí k nalezení dcery McCannových 2,7 milionů liber. 

Objevila se také Polka Julia, která věřila, že je Maddie. Na sociální síti TikTok žádala lidi o podporu. Nakonec testy DNA ukázaly, že to Madeleine není. „Julia chtěla být zpěvačkou, modelkou. Vždycky chtěla být populární. To, co se teď děje, je, že má milion fanoušků. Jsme z této současné situace zdrcení,“ uvedli Juliini rodiče. McCannovi tak i po šestnácti letech pátrají dál a nevzdávají se naděje, že se jednou jejich dcera najde.

Zdroj: marca.com, mirror.com, wikipedia.org, ctidoma.cz
Cykle02
Mediální analytik

Policie v Portugalsku opět pátrá po Maddie McCannové, která před 16 lety jako tříletá zmizela z pronajatého pokoje, kde s rodiči bydlela během dovolené. Za obnovením pátrání má být německá policie, podle níž měl Maddie zabít sexuální predátor Christian B. Policisté nyní prověřují, zda se jejího těla nezbavil v nedaleké přehradě.

Policisté, kteří pátrají po Maddie McCannové, jež jako tříletá před 16 lety zmizela v portugalském letovisku Praia da Luz, spustili další fázi vyšetřování. Podle deníku Daily Mirror hledají její tělíčko na dně nedaleké přehrady.

Na pátrání se podle televize Sky News podílejí také policisté z Velké Británie, kde se Maddie narodila, a z Německa. Podle německých kriminalistů je totiž Maddie mrtvá a za její smrt může jistý Christian B. A právě na žádost německých policistů má nová pátrací akce probíhat. Portugalské úřady ale nové pátrání zatím oficiálně nekomentovaly. 

"Portugalská policie poskytuje logistickou podporu, ale iniciativa přišla z Německa. Byli to oni, kdo zažádal o zahájení právě probíhajících pátracích prací," přiblížil deníku Independent pozadí pátrání zdroj blízký vyšetřování.Pětačtyřicetiletý Němec, už dříve odsouzený za zneužívání dětí a prodej drog, se měl stejně jako McCannovi pohybovat v roce 2007 na jihu Portugalska a momentálně si odpykává trest za znásilnění 72leté ženy ve stejné oblasti. Že by zabil malou Maddie, však opakovaně odmítl.

Jde o první rozsáhlou pátrací operaci po Maddie, která proběhla od roku 2014. Kriminalisté přitom vycházejí z výpovědi řidiče kamionu, který dva dny poté, co dívka náhle zmizela, údajně zahlédl podobné děvče v doprovodu ženy a muže právě u přehrady.

Oba rodiče ztracené Maddie dlouho věřili, že je jejich dcerka stále na živu. V loňském roce ale přiznali, že už hlavně touží zjistit, co se s jejich dcerou vlastně stalo.
Cykle02
Mediální analytik

V Hlavních zprávách 22. 5. 2023 na CNN Prima News o té události mluvili také. Tam Christiana Brücknera označili za sexuálního devianta.
Cykle02
Mediální analytik

V Televizních novinách 23. 5. 2023 na Televizi Nova, Christiana Brücknera označili za pedofila, a ani jím nepřijde hloupé říct, že pedofil znásilní 72letou ženu. Autorkou reportáže je Martina Nášelová.

Česká televize v Událostech 23. 5. 2023, bez pedofilie.

V Hlavních zprávách 23. 5. 2023 na CNN Prima News recidivista/násilník.
Cykle02
Mediální analytik

Televizní noviny 26. 5. 2023 na Televizi Nova, opět "usvědčený pedofil" a autorka reportáže tentokrát Kateřina Vodvářková.

Cykle02
Mediální analytik

Pátrání po unesené Maddie McCannové trvá už dlouhých 16 let a stále se zřejmě neblíží jeho konec. Vyšetřovatelé už jsou z toho zoufalí, a tak nyní plánují velkou "změnu hry".

Zoufalí policisté plánují "změnu hry", aby konečně dopadli hlavního podezřelého v případu zmizelé Madeleine McCannové. Tehdy tříletá dívenka zmizela v roce 2007 během dovolené v Portugalsku. Hlavním podezřelým zůstává sexuální predátor Christian Brückner, ale policistům se ho stále nedaří usvědčit. 

Nyní vyšetřovatelé spoléhají na pomoc jeho bývalého kamaráda, který se stal policejním informátorem. Helge Busching v současné době pomáhá německým policistům vyšetřujícím 45letého Christiana Brücknera získat nové stopy, uvedl britský deník The Sun

Média tohoto muže označují za klíčového svědka. "Helge strávil mnoho let po boku Christiana, který s ním cestoval a byl jeho partnerem při zločinech," uvedl zdroj deníku. "To znamená, že má obrovské množství znalostí o tom, kde Christian byl, co dělal a jaké byly jeho motivace k tomu, aby byl v konkrétních časech na konkrétních místech," tvrdí zdroj.

"Policisté mají k Brücknerovi řadu stop, o kterých si myslí, že by o nich mohl Helge poskytnout více informací. Opravdu věří, že může změnit hru," dodal informátor. Byl to údajně právě Helge, kdo dal policistům tip ohledně Christiana. Ten si nyní ve vězení odpykává trest za znásilnění a oloupení 72leté Američanky v téže části portugalského regionu Algarve, kde zmizela i Madeleine.

Portugalci jsou skeptičtí

Optimismus německé policie ale moc nesdílí jejich kolegové z Portugalska. Důstojníci v letovisku Algarve si myslí, že němečtí policisté "utíkají temnými uličkami".

Minulý měsíc policisté strávili několik týdnů zkoumáním vzorků půdy, kterou objevili při pátrání v okolí portugalské přehrady. Ta je pouhých pár desítek kilometrů od místa, odkud malá Maddie před lety zmizela. Zaměřili se na ni proto, že byla oblíbeným místem Christiana Brücknera, který je v případu Maddie hlavním podezřelým. Přehradu kdysi označil jako "svůj malý ráj". Zkoumání ale zřejmě nepřineslo žádné užitečné informace, řekl deníku Mirror zdroj blízký vyšetřování.
Cykle02
Mediální analytik

Němečtí kriminalisté jsou možná s vyšetřováním případu Maddie McCannové u konce, nikoliv však proto, že by ho konečně rozlouskli. Postavili jej totiž na výpovědi, která ukázala na hlavního podezřelého Christiana B. Podle informací ze zákulisí vyšetřování ale nyní hrozí, že klíčový svědek svou výpověď stáhne a přestane s policií spolupracovat. To by kriminalisty vrátilo zpět na začátek.

Madeleine McCannová, britská holčička, která byla na dovolené v Portugalsku se svou rodinou, zmizela už před 16 lety – její případ ale i po takto dlouhé době zůstává neobjasněný. Nejblíž se k jeho rozlousknutí dostal tým německých vyšetřovatelů, který ze zmizení dívenky podezírá usvědčeného pedofila a násilníka Christiana B. 

Tato verze se ale může zbortit jako domeček z karet. Christian B. se totiž dosud nepřiznal a celé dosavadní vyšetřování kolem jeho osoby stojí na výpovědi jeho bývalého kamaráda Helgeho B. Britský deník The Sun s odvoláním na své zdroje ale nyní informoval, že klíčový svědek může případ potopit. 

​Němečtí vyšetřovatelé podle tohoto zdroje byli už před několika měsíci varováni svými portugalskými kolegy, že Helge B. není důvěryhodná osoba. "Varovali Němce, že je tak trochu fantasta a říká, co chtějí slyšet. Ale němečtí detektivové se na něj z nějakého důvodu upnuli," řekl deníku zdroj. 

Helge B. měl policistům sdělit, že se s Christianem B. viděl rok po zmizení Maddie na festivalu ve Španělsku a o zmizelé dívce se spolu bavili. Podezřelý mu měl údajně říct, že holčička nekřičela. 

"Na jeho svědectví postavili v podstatě celý svůj případ, přestože byli varováni, že se mu nedá věřit," pokračoval zdroj a dodal, že se Helge B. chystá svou výpověď stáhnout. "Teď když chce vycouvat, jsou úplně v háji. Nemají žádné nové stopy ani důkazy," konstatoval. Pokud by skutečně s vyšetřovateli přestal jejich klíčový svědek spolupracovat, případ by se tak zřejmě vrátil zpět na začátek. 

Co se týče šance na vypátrání živé Maddie, jsou němečtí kriminalisté skeptičtí. V minulosti už několikrát naznačili, že dívka dávno není naživu. Letos se do pátrání po jejím těle opět zapojili i portugalští policisté. Její ostatky se pokoušeli najít na dně přehrady, avšak neúspěšně. 
Cykle02
Mediální analytik

Kriminalistům v německém Brunšviku spadl kámen ze srdce. Ve snaze oddálit soud požádal hlavní podezřelý v případu zmizení Maddie McCannové o přeložení, což by vyšetřování mohlo vrátit o několik let zpátky. Soud se ale žádosti rozhodl nevyhovět.

Vyšetřování zmizení Maddie McCannové na území Německa probíhá v Brunšviku, kde má také podezřelý Christian B. stanout před soudem. Jeho obhájce se ale rozhodl už tak spletitý případ ještě více zamotat a přišel se stížností, že před odcestováním do Portugalska žil muž v Sasku-Anhaltsku (o této skutečnosti jste se mohli dočíst už v tomto článku). 

Celý spis by tedy měl být podle Christiana B. a jeho obhájce přeložen na oddělení v této spolkové zemi. Jak upozorňuje britský deník The Sun, záměrem bylo pravděpodobně oddálit soud a získat další čas pro podezřelého. 

Soud ale přeložení případu zamítl, a vyšetřovatelé v Brunšviku tak mohou pokračovat ve své dosavadní práci. "Je to pro nás velká úleva," svěřil se deníku The Sun vyšetřovatel Hans-Christian Wolters.

"Zdejší krajský soud uvedl, že Christian B. měl poslední bydliště v Sasku-Anhaltsku, a proto jsme nebyli správnou jurisdikcí pro tento případ. Odvolali jsme se k vrchnímu soudu," dodal. 

​Pokud by Wolters a jeho tým museli od případu odstoupit, byla by to pro německé vyšetřování velká rána. Už nyní jim hrozí, že přijdou o klíčového svědka, před kterým je varovali portugalští kolegové (podrobnosti se dozvíte v tomto článku). 

Britská holčička Maddie McCannová zmizela z apartmánu na dovolené v Portugalsku v roce 2007. Po dlouhých letech vyšetřování stopy policii dovedly k Němci Christianu B., který je usvědčeným pedofilem a násilníkem. Ten se ale k činu dosud nepřiznal a kriminalisté mu zatím vinu nedokázali. 

E-mail (jiné Kateřině, ale asi se vdala):

Článek „Policie málem přišla o případ Maddie.“

Dobrý den, ve vašem článku jste napsala „Po dlouhých letech vyšetřování stopy policii dovedly k Němci Christianu B., který je usvědčeným pedofilem a násilníkem.“. Z pedofilie se neusvědčuje. Není to trestný čin, ale parafilie a ta se sexuologicky diagnostikuje. Co vím, tak Christianu Brücknerovi pedofilní preference diagnostikována nebyla, ale klidně mě vyveďte z omylu. Dotyčný je ovšem ve vazbě, za znásilnění dospělé ženy.

Podotýkám, že přiživování stereotypů o lidech s pedofilní preferencí co by, sexuálního delikventa je kontraproduktivní. Cituji ze stránek Projektu Parafilik:„Lidé s parafilní preferencí jsou ve společnosti i mezi odborníky vysoce stigmatizovanou skupinou. K tomu přispívá i šíření mýtů a nepřesných informací o parafiliích prostřednictvím médií. Existují však způsoby, jak o problematice parafilií informovat věcně bez využívání mýtů a polopravd. Společnou prací můžeme dosáhnout snížení stigmatizace lidí s parafiliemi ve společnosti a docílit toho, že se tito lidé nebudou obávat včas vyhledat odbornou pomoc. To pak může být zásadní, aby člověk s parafilní preferencí neublížil sobě nebo někomu jinému. Projekt Parafilik apeluje na novinářskou etiku a nabízí informace nebo rozhovory s odborníky pro žurnalisty, kteří by toto téma chtěli přiblížit veřejnosti. Velmi si vážíme všech novinářů, kteří k takto složitému tématu přistupují s respektem.“. A tuto stránku s informacemi pro novináře by jste si určitě měla přečíst celou.

Případně si můžete přečíst i Příručku pro novináře – jak psát o pedofilii a správně využívat odbornou terminologii vypracovanou ČEPEKem.

uživatel Cykle02, člen ČEPEK
Cykle02
Mediální analytik

Hlavní podezřelý v případu zmizelé britské holčičky Maddie McCannové se zřejmě již brzy postaví před soud! Proces s Christianem B. by měl začít již v únoru u krajského soudu v německém městě Brunšvik. Již trestaný pedofil čelí několika obviněním za znásilnění a sexuálních útoků na děti.

V roce 2020 německý státní zástupce Hans Christians Wolters označil za hlavního podezřelého ze zmizení Maddie Christiana B., který si v současnosti odpykává trest za znásilnění a pedofilii. Nicméně muž popírá, že by měl se zmizením dívky cokoli společného.

Kriminalisté se dokonce rozhodli vrátit do Portugalska, kde pátrali v oblasti kolem vodní nádrže u městečka Arade, které je od Praia da Luz vzdáleno zhruba padesát kilometrů. „Žádná z nalezených věcí nepřinesla nové stopy. Naši muži jsou ale odhodláni pátrat dál,“ uvedl tehdy pro britský deník The Sun zdroj blízký případu.

Soudní proces

Španělský deník The Olive Press přišel s informací, že Christan B. by se měl brzy postavit před soud. Soudní proces by měl prý začít již v únoru příštího roku u krajského soudu v Brunšviku. Christian B. čelí obvinění z pěti trestných činů, včetně tří znásilnění a dvou sexuálních útoků na děti. Mimo jiné měl údajně znásilnit Irku Hazel Behanovou.

V roce 2004 se měl vloupat do jejího apartmánu v portugalském městě Praia da Rocha. Město se nachází jen pár kilometrů od letoviska, kde trávila dovolenou rodina McCannových. Hazel uvedla, že ji znásilnil blonďatý Němec s „pronikavýma modrýma očima“. Jak uvedl deník The Sun, v případu se objevil svědek, který uvedl, že když šel ráno do práce, všiml si muže v černém, jak utíká z domu. Neznámého muže však identifikoval o několik let později poté, co viděl fotografie Christiana B. v televizi.

Bude se projednávat i případ Maddie?

Pro německý deník Bild promluvil obhájce Christiana B. Friedrich Fülscher. Ten uvedl, že „nepředpokládá, že by proces začal dříve než v březnu“. Výše zmíněný španělský deník dodal, že podle jeho informací by se měl následně soud zabývat případem Maddie McCannové. Obhájce Christana B. to však popřel. „Toto tvrzení je absolutní nesmysl. Do dnešního dne jsem neviděl vyšetřovací spis. Je zcela absurdní předpokládat, že v blízké budoucnosti bude následovat soud. Dodnes není jasné, zda se soud někdy uskuteční,“ uvedl Fülscher.
Cykle02
Mediální analytik

Portugalští policisté, kteří vyšetřovali zmizení Madeleine McCannové na samém začátku v roce 2007, se nyní omluvili dívčiným rodičům, Gerrymu a Kate. Bezprostředně poté, co dívenka zmizela, totiž tamní vyšetřovatelé pracovali primárně s verzí, že za vším stojí právě její otec a matka. I když byli o rok později zbaveni obvinění, velitel vyšetřování Goncalo Amaral dále veřejně prohlašoval, že manželé jsou stále podezřelými, a to i přesto, že kriminalista již na případu nepracoval. Portugalské vedení policie rovněž vyjádřilo souhlas se závěry německé prokuratury, jež se domnívají, že Madeleine zavraždil pedofil Christian Brueckner. Píše o tom web Daily Mail.

Tříletá holčička zmizela během rodinné dovolené v portugalském regionu Algarve v květnu roku 2007. Ihned poté, co se případu chopili tamní vyšetřovatelé, padlo podezření na Gerryho a Kate McCannonovi. Rodiče dívky tak byli označeni za „arquidos“ neboli podezřelé, píše web Daily Mail.Detektivové tehdy přišli s verzí, že dvojice zmizení zinscenovala a zbavila se mrtvoly své malé dcery. Kate později přiznala, že jí bylo místními vyšetřovateli nabídnuto, že pokud by se přiznala k zabití vlastního potomka a následného schování tělíčka, mohla by si pak u soudu vyslechnout kratší trest.

Manželé byli sice zbaveni obvinění o rok později, jenže scénář o vraždících rodičích v zemi na jihozápadě Evropy nadále přiživoval detektiv Goncalo Amaral, který původně vedl celé vyšetřování. I když byl od případu odstaven, vydal o nejasné události knihu, v níž McCannonovi stále vinil. Sám prý uváděl, že jedná v souladu se svou profesní pověstí, připomíná web BBC.

Manželé se pokusili v reakci na jeho tvrzení obrátit na Evropský soud pro lidská práva, jenže spor v září 2022 prohráli. Amaralova obvinění navíc získávala na popularitě v době, kdy na internetu vrcholila útočná kampaň proti zdrceným rodičům, jejíž obsah potvrzoval verzi o jejich vině.

Vinu německého pedofila potvrdili i Portugalci

Zástupci portugalské policie se tak nyní oficiálně vydali do Londýna, aby se veřejně manželskému páru omluvili za v mnohém ohledu netaktní jednání vyšetřovatelského sboru před více než 16 lety. Připustili rovněž, že v době zmizení Madeleine kriminalisté nevěnovali dostatečnou pozornost případům pohřešovaných dětí a že postavení rodičů v cizině bylo ve výrazné nevýhodě.

Portugalští vyšetřovatelé také informovali McCannonovi o nejnovějším stavu vyšetřování. Vyjádřili i souhlas s verzí německé prokuratury. Úřad přišel s možností, že dívenku zavraždil 47letý Christian Brueckner. Ten byl v oblasti, kde rodina trávila dovolenou, před několik lety spatřen v úprku z místa, kde byla znásilněna irská studentka Hazel Behanová.

„Krok portugalské policie je rozhodně dobré znamení. Je totiž signálem, že v zemi došlo v celém případu k posunu,“ uvedl jeden ze zúčastněných německých žalobců Christian Wolters.