Milovníčky detí (Plus7dni.pluska.sk)
Pravidla fóra
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ IKON:
– dobrý článek
– ucházející článek
– špatný článek
– článek z dezinformačního média
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 2
- ve věku do: 15
- Výkřik do tmy: Nikdy nevieš aký si silný, až kým byť silný je posledné čo ti ostáva
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 24 poděkování
Milovníčky detí (Plus7dni.pluska.sk)
Nežné dotyky, spoločné kúpanie, maznanie a nakoniec sex. Pokiaľ by šlo o dvoch dospelých ľudí, vyzerá to ako pekné spoločné chvíle. V dvadsaťsedemročnej Alici však táto predstava vyvoláva zdesenie. Zo seba samej. „Sem-tam sa starám o deti svojich známych. Už na strednej som si privyrábala ako opatrovateľka. Bavilo ma to. Prednedávnom sa však stalo niečo, čo ma vystrašilo. Pozerali sme so sedemročným synom mojej kolegyne televízor a ja som ho hladila. Je to taký drobec, čo sa rád túli. Zrazu akoby som to ani nebola ja. Dotkla som sa ho na penise a vzrušilo ma to! Nechcela som prestať. Našťastie som sa spamätala. Musela som okamžite odísť z miestnosti a predýchať to. Je mi zo seba zle. To predsa nemôže byť normálne! Predsa nie som pedofil, či áno?“ Výpoveď, pri ktorej hádam každého zamrazí. Áno, pedofília sa netýka len mužov.
Hranice:
Všeobecne akceptovaná príčina pedofílie nie je známa. Pokladá sa za celoživotnú deviáciu. V priebehu života sa mení len jej intenzita. Zistiť skutočný výskyt pedofílie je mimoriadne náročné. Po prvé, väčšina prípadov pohlavného zneužívania detí zostáva neohlásená, v tajnosti, najmä keď sa takéto veci dejú v rodine. Po druhé, nie každý, kto sexuálne zneužije dieťa, je pedofil.
„Páchateľ sexuálneho deliktu na dieťati nerovná sa pedofil. Len desatina páchateľov sexuálnych zneužití detí sú v skutočnosti pedofili. Deväť desatín páchateľov trpí poruchou osobnosti, agresivitou alebo závislosťou od alkoholu, ide teda o nepravú, situačnú, príležitostnú alebo incestnú pedofíliu. Vo väčšine prípadov incestu medzi otcom a dcérou je otec situačným páchateľom, nie pedofilom,“ objasňuje sexuológ MUDr. Ivan Kubiš.
Táto deviácia sa podľa odborníka vyskytuje prevažne u mužov, u žien je vzácna. To však neznamená, že neexistuje. Ani tu neplatí, že každá žena, ktorá sexuálne zneužije dieťa, je pedofilná. „Podľa britských výskumov na štyroch páchateľov zneužitia detí pripadá jedna žena. Nejde o pedofilné ženy, teda o sexuálnu poruchu, ale o poruchu v zmysle zlyhania osobnosti ženy alebo o citový problém.“
Hranice pedofílie teda nie sú jednotné. Podľa Americkej psychiatrickej asociácie ochorenie nevyžaduje reálne uskutočnenie sexuálnych aktivít s dieťaťom. Diagnóza môže byť založená len na existencii fantázií a sexuálnych túžob. V prípade femínnej pedofílie sa dokazovanie a výskum ešte viac komplikuje.
Materinské pudy?:
Ženy sa v dnešnej spoločnosti považujú za „jemné a nežné“ stvorenia. Stereotypný pohľad akoby nepripúšťal ženské „úchylky“. Predstava, že toho nie sú schopné, je síce naivná, verejnosť ju však, bohužiaľ, prijíma a toleruje. Ak žena kúpe nahé dieťa, či už svoje, alebo cudzie, a umýva mu i genitálie, kto ju bude podozrievať? Pokiaľ by to robil dobrovoľne muž, bude okolie reagovať rovnako? Ako môže sama žena odhaliť, že jej správanie je už pedofilné, a kedy je „prirodzené, považované za prejav materinského citu“? Pedofil navyše môže byť eroticky zameraný aj na dospelé osoby. Rovnako ako muži i ženy si môžu túto deviáciu uvedomiť až neskôr, napríklad aj v harmonickom manželstve.
„O pedofílii žien vieme z výskumov minimálne, lebo erotické prejavy žien sú oveľa menej zrejmé a typické ako prejavy mužov. Citové a vzťahové prejavy žien voči vlastným aj cudzím deťom sa považujú za prirodzené a normálne aj v takých prípadoch, keď sa rovnaký prejav muža považuje za nevhodný a podozrivý. U žien tieto prejavy splývajú s materinským inštinktom, v ktorom nachádzajú niektorí odborníci podobnosť s erotickou príťažlivosťou,“ vraví MUDr. Kubiš.
Ďalším problémom je aj to, že dievčatá si skôr uvedomujú a pripúšťajú, že im niekto „urobil zlú vec“. Doma i v škole ich varujú, aby nikam nechodili s neznámymi mužmi a nebrali si od nich sladkosti. Naopak, sex dospelej ženy s desaťročným chlapcom je jednoznačne trestným činom, chlapci sú však menej náchylní niekomu sa s tým zveriť. „Mať sex“ je v terminológii dnešných dospievajúcich detí skôr niečo obdivuhodné ako stresujúce. V skutočnosti však ide stále o zneužitie a hoci je chlapec fyzicky schopný, psychicky môže ostať rovnako poznačený ako zneužité dievča.
LENKA ĎURAJKOVÁ
Ďakujem pani LENKE ĎURAJKOVEJ za uvedenie správnych údajov. Napr.
„Páchateľ sexuálneho deliktu na dieťati nerovná sa pedofil. Len desatina páchateľov sexuálnych zneužití detí sú v skutočnosti pedofili.
Naposledy upravil(a) DeepInHeart dne čtvrtek 29. 11. 2012, 8:13:12, celkem upraveno 1 x.