MUDr. Antonín Brzek odpovídá:Nikara píše:Dobrý den, jsme s přítelem už něco přes rok. Vždy bylo vše v pořádku. Jde teď dělat práce vychovatele na první stupeň na základní školu. Přijde mi to divné, tuto práci sice dělal i dřív, ale když jsem se ho ptala jak to, že to tak s dětmi umí, tak mi odpověděl, ze se sám cítí jako dítě a že ho baví si s nimi hrát, a hlavně že děti mají čistou duši a tak dále. Nikdy jsem si nevšimla ničeho divného, jen to, že s neteří si rád hraje. V sexuálním ohledu nám to jde dobře, vzrušuji ho, takže problém v tomhle nevidím.
Je možné, že jde jen o člověka, co má rád děti zdravým způsobem. Jen jsem na vás radši obrátila.
Dobrý den, paní,
Víte, láska k dětem je pozitivní emoce. Touto láskou je obdařeno mnoho těch, kdo s dětmi pracují a ne všichni selhávají. A ti, co neselžou, jsou ti nejlepší učitelé, vychovatelé, skautští vedoucí..... Bylo by škoda o jejich práci přijít.
Nicméně k lásce přirozeně patří i její sexuální rozměr, takže se musejí mít trvale na pozoru.
V jeho situaci mu budete nejlépe nápomocná, když s ním povedete intenzivní pohlavní život a když mu budete dávat vždy mnoho lásky. Je-li takto zaměřen, Vaši lásku moc a moc potřebuje.
Pokud by měl někdy v budoucnu problém, může se objednat k nám na Sexuologický ústav, tel. 22496 5247, ke konzultaci.
S pozdravy
MUDr. Antonín Brzek, Sexuologický ústav, Praha
Katerina Klapilova, Ph.D. odpovídá:
Dobrý den, Nikaro,
chápu, že představa, že by Váš přítel cítil k dětem erotickou přitažlivost, Vás zneklidňuje. Z toho, co píšete, však nijak přímo nevyplývá, že by byl pedofil. Blízkost k dětem může cítit i muž, který má naprosto většinové sexuální preference (líbí se mu dospělé ženy) a tato blízkost nemusí souviset s erotickou přitažlivostí. Samozřejmě to na dálku přes internet nejde ani zcela vyloučit, sama však nepopisujete žádné jeho chování, které by se jevilo jako rizikové. Pramení Vaše podezření ještě z něčeho jiného, než z přítelova popisu, proč jej naplňuje práce s dětmi?
Neuvádíte, jak moc jste mezi sebou sdílní (nejen) ohledně svým sexuálních tužeb, snění a preferencí. Tušíte, jak by se Váš přítel stavěl k tomu, kdybyste s ním tyto své obavy chtěla sdílet?
Držím Vám pěsti,
Kateřina Klapilová, Ph.D., (ECPS)
Daniel odpovídá:
Vážená Nikaro,
předem mojí odpovědi bych chtěl zdůraznit, že i kdyby bylo indicií sebevíc, sexualitu člověka (kterého navíc vůbec neznám) nelze určit takto od klávesnice. Proto všechno, co vám napíšu, berte prosím jako obecné informace.
Píšete, že váš přítel se cítí jako dítě a je mu blízký dětský svět. Je pravda, že tohle je jedna z charakteristik většiny pedofilů, na druhou stranu to ale neplatí pouze pro ně. Kdysi mě zaujal článek advokátky Daniely Kovářové (http://danielakovarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=439686), ve kterém popisuje, s jakými typu otců se setkává u rozvodů. Byť s některými názory autorky a celkovým vyzněním článku nesouhlasím, velice mne zaujalo procentuální zastoupení jednotlivých typů otců. Typ otců, kteří se narodili se zvláštní výbavou pro práci s dětmi a které autorka označuje jako hravý typ, tvoří podle jejích zkušeností 10 %. Naproti tomu pedofilů je v populaci podstatně méně. Přesné procentuální zastoupení není známo a odhady se různí, nedávno uvedená zpráva Národního ústavu duševního zdraví (http://www.nudz.cz/files/pdf/tz-parafilik2019.pdf) například uvádí četnost výskytu pedofilie 0.3 % populace.
To, že váš přítel má blízko k dětem, tedy nemusí nic znamenat a nepravděpodobnější vysvětlení je, že se jedná o zmiňovaný hravý typ. A pokud byste se s takovýmto typem muže ve své vlastní rodině dosud nesetkala, pak by nebylo divu, že vám chování vašeho přítele připadá opravdu hodně neobvyklé.
Na druhou stranu ale nemusí nic znamenat ani to, že nepozorujete nesoulad v sexuálním životě. Mnoho pedofilů není orientováno výhradně na děti prepubertálního věku a byť jim prepubertální holčičky připadají sexuálně přitažlivější než dospělé ženy, tak jim nečiní problémy smířit se s tím, že nikdy nebudou mít za manželku šestiletou holčičku a jsou schopni najít naplnění v soužití s věkově přiměřenou partnerkou. Je to trochu podobné, jako když většinově orientovanému muži nečiní problémy smířit se s tím, že nikdy nebude mít za manželku top modelku nebo vítězku soutěže Miss World. Mě samotnému se líbí dospělé ženy, které jsou menší postavy a na svůj věk vypadají mladě, žiji už skoro dvacet let v manželství a s manželkou si po všech stránkách rozumíme.
Možná bych se vás jen zeptal, proč vás vlastně leká představa, že by přítel mohl být pedofil. Rozumím tomu, že člověk se bojí neznámých věcí a že už samotné slovo pedofil vyvolává silné emoce, nicméně samotná pedofilie nemusí být ve vztahu na překážku. Jaký je to člověk po osobnostní stránce a nakolik vám to spolu klape, to musíte vědět vy sama. A co se výchovy případných vašich dětí týče, tak vás mohu uklidnit, že pedofilové se jen velmi výjimečně dopouští sexuálního zneužití vlastních dětí a ani sexuologové nemají námitky proti tomu, když se pedofil ožení a založí rodinu. Námitky mají pouze proti tomu, když si pedofil za přítelkyni najde svobodnou matku s malými dětmi.
Na závěr jen pro jistotou znovu zopakuji, že na základě žádných indicií není možné určit sexualitu člověka na dálku od klávesnice, a že za nejpravděpodobnější variantu považuji to, že váš přítel je zkrátka jen hravý typ.
Daniel, heterosexuální pedofil