Vážený pane Klusáku,
upřímně, jak jsem obdržel a přečetl zprávu od Pavly Klimešové o tom, že dar budete vracet, bylo mi jasné, co to v zástupcích z řad pedofilů komunity ČEPEK způsobí. Slyšel jsem osobně mnoho jejich příběhů a ve všech se opakovalo v podstatě to stejné - často s nimi bylo zacházeno z různých stran "diskriminačně", tj. ačkoliv se ničeho špatného nedopustili, bylo s nimi jednáno jinak.
Píšete, že jste měl rozepsanou rozsáhlou odpověď - možná právě tu to chtělo zaslat jako první v pořadí. Strohá zpráva od Pavly Klimešové, která uváděla klasické bezobsažné klišé "mohlo by vám to ublížit", byla v podstatě zbytečná. Oni vědí, že pokud se budou k pedofilii hlásit, že jim to může ublížit. I mně může ublížit, že jsem napsal závěrečné práce na téma pedofilie, jejichž paradigma se vymyká klasickému pojetí "bacha, pedofilie je nebezpečná deviace". Ale chtěl jsem jim trochu pomoct, protože jsem viděl, že nikde nemají zastání, sexuologové se o ně nijak aktivně nezajímali, ani neexistoval nějaký obsáhlejší ucelenější přehled základních faktů. Ta byla často roztříštěna do různých polopravd a mýtů, jež vlastně nikomu nepřinášely nic dobrého, jen zvyšovaly démonizaci té skupiny.
A nejsem sám, najdou se i další "odvážnější" lidé, kteří se nebojí světu sdělit, že s těmi pedofily je to trochu jinak. Zřejmě si mysleli, že mezi ně patříte i Vy. Myslím si, že zvlášť po předpremiérách nabyli dojmu, že je to opravdu skutečnost - že v titulcích název komunity opravdu bude. Těšili se na to, vnímali to jako velkou věc, která se v komunitě ještě nikdy nestala (= aby podpořili nějaký projekt a ten, koho podpořili, se za to veřejně "nestyděl"). A pak měsíc před oficiální premiérou přijde e-mail od Pavly Klimešové...
Píšete - možná trochu vyčítavě - že se schovávají pod přezdívkami. Existuje ale pro ně jiná možnost? Obávám se, že ne. Pro ně je to nutnost. Zkuste si představit sám sebe, jak byste se asi cítil, kdybyste byl pedofilem. Budete se k ní veřejně pod vlastním jménem hlásit? Nejspíš ne. Zkuste si taky představit, jak byste se cítil v jejich kůži, kdyby Vám někdo udělal to stejné, co ten zatím "neznámý" koproducent, který trval na tom, že ČEPEK v titulcích nebude? Dost možná, že by Vaše pocity byly stejné jako jsou teď jejich. Já je chápu, těšili se, a to velmi, chápu jejich zklamání, naštvání i to, že o tom, co se stalo - o té z jejich pohledu nespravedlnosti - chtějí dát světu vědět. Ale nemyslím, že to dělají proti Vašemu projektu, naopak kvitují, že film V síti povede k větší ochraně dětí před internetovými predátory, ale spíš se ohrazují opravdu jen proti té formě, jakou byl nejdříve dar schválen a po půl roce zase odmítnut. Na druhou stranu ale chápu i Vás, že jste "dostal nůž na krk" a prostě to asi v tuto chvíli a v tuto dobu nešlo vyřešit jinak.
Ačkoliv Vám to možná tak nyní nepřipadá, ale myslím si, že kluci si i nyní (a už od začátku) velmi cení toho, že rozlišujete pojmy a vysvětlujete v rozhovorech rozdíl mezi pedofilem a predátorem, a myslím, že si toho budou cenit i nadále. Ono - pokud vím - to bylo právě jedním z hlavních kritérií, proč Váš projekt podpořili, když se naskytla příležitost, ke které jste vyzývali formou crowdfundingové kampaně na Hithitu.
Vašemu projektu přeji úspěch, věřím, že povede k pozitivním změnám zejména u poskytovatelů různých online služeb, ale i v prevenci u dětí, a to nejen ze strany rodičů nebo škol, ale prostě i u nich samotných. O zneužívání dětí přes internet se bude více mluvit, bude to jistě pozitivní forma osvěty. Když teď nad tím přemýšlím - pedofilům z ČEPEKu šlo také hlavně o tu osvětu, je to jeden z jejich hlavních cílů.
Na závěr bych chtěl už jen potvrdit, že částka 15 000,- Kč dnes byla v pořádku vrácena na můj účet, komunitě to oznámím. Naštěstí začínají pomalu uvažovat o tom, zda by nebyla cesta, jak založit nějakou neziskovou organizaci, to by mně také pomohlo - vrácený příspěvek totiž budu muset uvádět do svého daňového přiznání a vůbec - mám na svém účtu peníze od pedofilů. Bylo by lepší, kdyby je měli na nějakém svém účtu, k tomu účelu založeném. Ani nevíte, jak se na to těším, protože současná situace pro mě také může představovat určité komplikace. Ale zase si uvědomuji, že kdyby se jich nikdo nezastal, tak by to měli zase ještě o dost těžší a vlastně vůbec by o příspěvku za komunitu nemohli ani uvažovat.
Mějte se pěkně, zdraví Vás
Mgr. Karel Žák