Název: Je to i můj život (My Sister's Keeper)
Autor: Jodi Picoult
Žánr: Psychologické
Je správné chtít po zdravém dítěti podstupování někdy i nebezpečných a bolestivých zákroků, aby zachránilo to nemocné? Nebo je správné ho nenutit trpět, ale to nemocné nechat zemřít?
Hlavní postavou této knihy je třináctiletá Anna, která v této době má za sebou již velmi těžké dětství. Její starší sestře Kate, když byla malá, diagnostikovali leukémii. Její rodiče se rozhodli proto ve zkumavce s pomocí lékařů zplodit dítě, které by bylo pro jejich starší dceru vhodným dárcem. Anna od té doby podstupuje mnoho a mnoho zákroků, často i bolestivých, jako např. odebrání pupečníkové krve, odebrání lymfocytů, granulocytů, odebrání kostní dřeně. Většinu svého dětství strávila po nemocnicích, ačkoliv ona sama byla plně zdravá. Nemá proto žádné kamarády a má špatný sociální život.
Všechno vyvrcholí, když je jí sděleno, že Kate selhávají ledviny a ona se má vzdát jedné z těch svých v její prospěch. Tehdy se Anna zničehonic vzepře a rozhodne se soudně přes státního zástupce žádat o svéprávnost v lékařských záležitostech, aby ji rodiče již nemohli do dárcovství nutit.
Kniha ukazuje, jak taková záležitost, jako je vážná nemoc v rodině, může ovlivnit život. Rodiče se potom velmi zajímají o pocity nemocného dítěte a přestávají dostatečně sledovat a vnímat děti druhé. Proto můžeme sledovat z různých pohledů nejen pocity Anny, ale i jejího staršího bratra Jesse, který je kvůli své sestře Kate (kterou přesto má rád) odsunut dlouhodobě na vedlejší kolej, což u něj má hrozné následky.
Ale aby nebyl příběh příliš jednoduchý, můžeme si jej vychutnat z vyprávění více postav. Často Anny, Jesse, Sary (jejich matky) – a to dokonce i ve starších letech, jejich otce Briana, právníka Anny a jiných... A je patrné, že se tam rozvíjí více příběhů než jen jeden.
Dílo rozhodně zajímavé, kvůli více pohledům složitější ke čtení, ale poměrně čtivé. Rozhodně doporučuji ke čtení. Ale pokud se to rozhodnete přečíst, předem varuji, že je třeba se připravit i na smutnější pasáže.
Je to i můj život (Jodi Picoult)
Pravidla fóra
- Je povoleno vkládání recenzí na jakékoliv knihy a následná diskuze k nim.
- Jestliže bude v rámci recenze knihy uvedeno jméno osoby v současnosti mladší 18 let (narozené od r. 2004 do současnosti), je nutné toto jméno zkrátit na křestní jméno a iniciálu příjmení.
- V rámci recenzí je možné vkládat odkazy na fotografie obálek knih, příp. fotografie autorů, a to jen formou odkazů (za využití URL nebo IMG tagu), při užití IMG tagu je nutné dodat přímý odkaz a zdroj. Je-li autor v současnosti mladší 18 let, anebo je-li na jeho fotografii společně s ním jiná osoba v současnosti mladší 18 let, odkaz na fotografii nemůže být zveřejněn.
- Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Muži
- ve věku od: 25
- ve věku do: 50
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Kasz ♥
- Dal: 434 poděkování
- Dostal: 445 poděkování
Re: Je to i můj život (Jodi Picoult)
Viděl jsem film, který je velmi emotivní a zajímavý. Nevěděl jsem, že je i kniha. Každopádně je velmi těžké posoudit čí chování je špatné.
-
- Na trestné lavici
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 4
- ve věku do: 12
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Film můžu jen doporučit, takže předpokládám, že i kniha bude velmi dobrá.
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 7
- ve věku do: 12
- Dal: 152 poděkování
- Dostal: 469 poděkování
Film je moc dobrý doják, ale kniha z mojho pohladu sa mi zda omnoho lepšia. Autorka si dala velmi záležať a detailne vykreslila charaktery postáv ba dokonca vykreslila každú postavu samostatne ako to vníma zo svojho pohladu na danú problematiku. Duša 13 ročného dievčaťa je vykreslená velmi vierohodne. Plus z lekárskeho hladiska čo sa tíka leukémie ako ju autorka popisuje v knihe, názvy, liečba a podob. je poznať, že autorka vie ako to chodí v tejto oblasti ale aj v právnickej.
Fakt dobre napísaná kniha od vynikajúcej autorky, ktorú možem len odporučiť...
Fakt dobre napísaná kniha od vynikajúcej autorky, ktorú možem len odporučiť...