Pomaly som otváral oči. Najprv som videl rozmazane. Čím viac som mrkal, tým viac ostrejšie som videl. Najprv som si myslel, že som slepý. Neskor, keď si moje oči privikli na tmu, no nebola tam až taká tma, pretože zvonku presvitalo kúsok svetla, takže sa dali rozoznať iba siluety predmetou v miestnosti v ktorej som sa nachádzal. Okrem toho ma neznesitelne bolela hlava. Chcel som sa pohnúť, ale nedalo sa. Ležal som na zemi na boku, ruky zviazané. Dokonca aj nohy.
Nemohol som sa postaviť ani posadiť. Skúsil som sa teda aspon pretočiť na opačnú stranu, pretože už ma bolel cely lavý bok a okrem toho jediné na čo sa dalo pozerať z tej strany bola stena. Keď sa moje ja pretočilo s prekvapenim zistilo, že je vedla neho ešte niekto. Naštastie mi nedali lepiacu pásku aj na tvár, stačili na rukách a nohách...
- Terezka... Terezka...
Terka bola takisto zviazaná ako ja s tím rozdielom, že ležala otočená na opačnú stranu, takže sme boli otočený chrbtami k sebe, než som sa samozrejme pretočil. Terezka sa zobudila. Pomaly otvárala oči. Naštastie ju neudreli ale uspali.
Rozhliadol som sa po miestnosti. Hladal som niečo, čo by mi pomohlo dať dole tú pásku.
- Terezka možeš sa hýbať?
- Pato, my tu zomrieme (Rozplakala sa)
- Nie nezomrieme, slubujem. Dostaneme sa odtialto. Slúbil som ti to predsa nepamatas? Len mi povedz možeš sa hýbať?
- Iba nohy a prsty na rukách
- Na tom stoli, čo je asi meter od tvojich noh je niečo položené skús kopnúť nohami do toho.
- Nemožem je to daleko
- Skús to prosím len to skús..
Kopla. Na druhý pokus spadlo niečo na zem. Bola to lepiaca páska. A sme v riti. Nie počkať. Keď tam bola lepiaca páska musí tam byť aj niečo ostré predsa. Ako inak by nás zviazali..
- Skús ešte ráz
- Ja už nemožem.. boli ma noha
- Posledný raz prosim slubujem
Kopla. A... niečo sa šúchalo po stole a spadlo na zem. Na moje prekvapenie..nož. Terezka ho nohami šuchla k nám. Trvalo mi asi 5 minút, než sa podarilo nás rozviazať.
............................................................................................................................
Možno keby moje ruky vytiahli zbran, ktorú som mal nemuselo to takto dopadnúť. Lenže na druhej strane keby ju vytiahli, mohli by aj oni vytiahnuť tie svoje. Boli sme predsa v budove. Bola by malá šanca na prežitie. Mohli prisť další a to som nemohol riskovať. Pozitívum toho celého toho bolo, že som mal aspon nož. Síce som nevedel na čo ho použijem ale určite ako obranný predmet bude dobrý, keby náhodou sa niečo prihodilo. Nemal som v umysle tam niekoho zabiť. Nie som predsa vrah. Jediné, čo bolo v mojom umýsle bolo dostať sa s Terezkou odtial preč.
..............................................................................................................................
Vyšli sme na chodbičku. Zistili sme, že sme v tej istej pivnici? Neviem, kde vlastne sme to boli, ale predpokladám, že pivnica. Kde sme zviazali toho chlapíka, čo mal zabiť Terezku. Len o dvere dalej. Tie dvere, kde sme ho zviazali boli otvorené. Kráčali sme ku schodom. Na prízemi, nad schodami stáli dve osoby.
- Musime ich odpratať rozumieš Oleg? Zajtra prídu poliši a celé to tu prehádžu. Maju tušenie, že sme Demetera zabili mi. A keď tu nájdu toho smrada a ešte ktomu toho kuchára.. Kto to vlastne je dopekla? Veď ani nevieme kto to je. Čo ak je to fizel?
- Fízel to určite nie je, na tich mám nos.
- Nech je to kto chce. Jednoducho ich...vieš čo? Odvez ich dodávkou do hor a tam ich zastrel, alebo... čo ja viem.. proste sa ich zbav rozumieš?
Myslel som, že ten jeden sa vzdali a ten druhý zíde sem dole. No odišli niekam preč. Ešte cestou sa rozprávali. Ich hlasy sa vzdalovali, ale už im nebolo dobre rozumieť. Neviem, čo hovorili.
Vyšli sme po schodoch, pomaly prešli chodbou až na koniec. Nož som držal celý ten čas v ruke. V druhej som držal Terezku za ruku. Ocitli sme sa presne tam, kde som dostal do nosa a stratil vedomie. Pred tým som vykukol spoza roha, či tam náhodou niekto nestoji, ale nestál tam nikto. Naštastie. Kráčali sme smerom k východu.
Samozrejme, že k zadnému. Pred predným stáli tri gorily. Jedna pri dverách a tie dve pred bránou. Museli sme ísť zadným. Chvílu nám trvalo, než sme ho našli, ale predsa. Ocitli sme sa na dvore. Prešli poza dve autá. Skúsil som, či sú otvorené, ale boli zamknuté. Aj by som sa čudoval, keby boli otvorené. Také búraky. Na tom jednom, pri stlačení klučky sa spustil alarm. Rýchlo sme sa skovali za krík. Prišiel chlapík, alarm vypol dialkovým ovládanim, poobzeral sa. Začal sa pozerať smerom na nás a začal sa približovať a približovať a približ...
Keď mu za chrbtom zamnaučala mačka. Otočil sa, pozrel znovu smerom na nás, znovu sa otočil a povedal :
- Ty krava jedna blbá
A odišiel.
Taký tlak na srdci som ešte nezažil.
.........................................................................................................................
Poobzerali sme sa, nikoho sme nevideli. Vyšli sme. Museli sme sa dostať ajtak dopredu, pretože aj keď sme boli vonku, stále sme boli v záhrade v ktorej bola budova nejaká, dve autá stromy, kríky a inak sami plot zo všetkých troch strán, ktorý keby som chcel preliezť, musel by som použiť rebrík. Bol z betónu a vysoký asi 3 metre. Takže jediná cesta von bola ísť predkom.
Prešli sme bokom budovy a videli na bránu. Stáli tam dvaja chlapíci. Tí chlapíci, čo strážili vchod. Prešli asi dve minuty. Spomalilo pri nich nákladné auto a chlapík v aute im zakýval a ukázal aby išli za nim. Ten jeden z nich povedal niečo do vysielačky a potom obidvaja nasadli do bieleho mercedesu, ktorý stál pred bránou a šli za nákladiakom.
Toto bola šanca. Naša šanca. Podme - povedal som Terezke. Utekali sme k Východu. Bol od nás vzdialení dobrých 20 metrov. Už už nám chýbalo pár metrov, keď....
... keď sa Terezkina ruka vyšmykla z mojej. Niekto ju chytil za ruku.
- Stoj! lebo ju zabijem!
- Peter?? ty??
- A čo si si myslel!! Ty si taký idiot až to boli!! Načo si sem chodil načo? Čo si si myslel, že si sem prideš len tak a odvedieš ju?
- Čo? o čom to hovoriš? Prosim ta nekrič! Peter ja ti to potom vysvetlím...
- Ty si si važne myslel, že si sem "len tak" prideš a zoberieš ju. Fakt si idiot. Nechápem ako može Marta s tebou niečo mať..
- Marta? Ty ju pozn.. ty vieš kto som?
- Mysliš, že sme decko uniesli "len tak"? "Len tak" ako si ty sem prišiel a "len tak" si si ju chcel odviezť?

Bože ty si fakt idiot! Sledovali sme ju dlhšiu dobu. Ale čo ty budem hovoriť...
- Ja ničomu nerozumiem. Takže ty...ty... ty patriš k nim??
- Presne tak. Mal si skrátka smolu. Ty si taky blbý ale pritom taky odvážny idiot až mi je z toho do smiechu. Tak ja ti to teda vysvetlím. Dobre počúvaj. Zatial, čo si bol u šéfa na takzvanom "pohovore" prišiel nejaký chlap a povedal ...hadaj čo povedal?? No hadaj?
- Neviem, netuším...
- Idiot!! No predsa, že je kuchár a prišiel na ten pohovor k séfovi!! Nemohol som isť za šéfom. Nevedeli sme, ktorý z vás je ten skutočný a kto klame tak sme si ťa trošku preklepli. Prezliekol som sa za kuchára. To len, aby som zistil, prečo tu si.
Naschvál som ťa naviedol na decko. A ty si padol do pasce ako malý chlapec. Mysliš, že ti dvaja, keď si vychádzal z pivnice a čo ti dali šupu na nos vás našli "len tak"?
No ale precenili sme ťa to je pravda. Nuž, ale bolo ti to prd platné, pretože...
Niekto zakričal:
- Polícia!!! Vzdajte sa!! Pustite to dieťa a dajte ruky nad hlavu!
To už ulica nebola prázdna. Stáli tam štyri policajné autá, vo vzduchu vrtulník. Peter zpanikáril a otočil sa smerom k policajtom. Využil som príležitosť, priskočil, chytil mu zbran ale nechcel ju pustiť. Podkopol mu nohy. Ako padal na zem, pustil zbran. Zbranou som namieril na neho:
- A kto tu je potom idiot!
.....................................................................................................................
Všetko naštastie dopadlo dobre. Terezka bola živá a zdravá. Vrátili sme sa spať na Slovensko. Pri príchode nás vitali novinári a chceli vidieť nejakého hrdinu, čo vytrhol dieta z pazúrov gangsterou. Vyhýbal som sa im, rozhovori neposkytoval. Trvalo to asi pol roka, potom to ustúpilo a časom sa zabudlo na to uplne.
Samozrejme, že nás vitala aj Marta. Terezkina mamina. Hneď pri vchode mi miesto pozdravu vlepila takú facku, až mi napuchla skoro z toho časť tváre. Zaroven ma objala a povedala - "Ďakujem". A ako to povedala začali jej tiecť slzy.
Behom dalšieho roka bola svadba.
..............................................................................................................................
Cítim, že moj čas sa už kráti. No na ten rok 1984 spomínam z láskou. Pred dvomi rokmi mi zomrela manzelka. Terezka sa vydala a odišla bývať do iného mesta. Má svoj vlastný život a ja... mne zostali spomienky a Terezka, ktorá ma pride pravidelne navštíviť so svojim už velkým chlapcom. Za Terezku som obetoval vlastný život a nelutujem to. Urobil som to preto, pretože ju mám rád.
Tento príbeh venujem všetkým dobrým ludom.
KONIEC