Rozhovor s místopředsedou Nejvyššího soudu (Rozhlas.cz)

AUDIOPOŘADY slouží ke sdílení odkazů na rozhlasové pořady, podcasty a jiné zvukové pořady, které jsou pro komunitu ČEPEK relevantní.
Pravidla fóra
  1. Je povoleno vkládání odkazů na rozhlasové pořady, a to včetně těch, v nichž vystupují osoby mladší 18 let.
  2. Jestliže je v popisu rozhlasového pořadu uvedeno jméno osoby v současnosti mladší 18 let (tedy narozené od r. 2004 do současnosti), je nutné její jméno zkrátit na křestní jméno a první písmeno příjmení.
  3. Do sekce by se neměly vkládat odkazy na jiná audiovizuální díla než rozhlasové pořady. Je-li vložení odkazu na jiné audiovizuální dílo relevantní v rámci diskuze, může zobrazovat pouze osoby v současnosti starší 18 let (tedy narozené do roku 2003 včetně).
  4. Při porušení těchto pravidel dojde k upravení či odstranění vlákna, případně k penalizaci uživatele. V případě nejasností, jaké odkazy můžete v této sekci sdílet, kontaktujte Macka, moderátora AV sekce. Stížnosti na obsah sekce řeší administrátorský tým odpovědný za chod fóra, viz rubriku Kontakt.
Karel Žák
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Ženy
ve věku od: 16
ve věku do: 30
Příspěvky: 108
Dal: 6 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Rozhovor s místopředsedou Nejvyššího soudu (Rozhlas.cz)

Nový příspěvek od Karel Žák »

Narazil jsem dnes na rozhovor s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou, který se však dopustil zjevné nepřenosti. Proto jsem mu adresoval tuto reakci:

Vážený pane místopředsedo Nejvyššího soudu,
narazil jsem dnes na rozhovor, který jste poskytl Českému rozhlasu, konkrétně:
Pokud uplatníme dvojí právo, končí demokratický stát tak, jak ho známe (Rozhlas.cz)

Ve vší úctě k Vám Vás chci upozornit na nepřesnost, které jste se v rozhovoru dopustil. V rozhovoru konkrétně zaznělo:

"Martina Kociánová: Znamená to, že ačkoliv u nás není precedentní systém, tak toto, co jsme právě zmínili, je natolik silný precedent, že si myslíte, že se to třeba odrazí v přístupu soudů, řekněme k pedofilům? Myslíte si, že uhájí západní zákonodárství dvojí metr?
Roman Fiala: Já si myslím, že náš soud by v každém případě vycházel z trestního zákoníku. A vycházel by z toho, co v něm je, jaká je skutková podstata pedofilie a tu by použil. ..."


Byť možná Vaše odpověď navazovala na položenou otázku paní redaktorky Martiny Kociánové, která použila pojem "pedofil" jako první, ve Vašem postavení by přece jen měla zaznít odpověď hodná erudovanosti Vaší osoby - o pedofilii se přece v Trestním zákoníku v žádném z paragrafů nepíše. Pedofilie je z odborného hlediska erotická preference dětí, nikoliv jejich pohlavní zneužívání. Domnívám se, že místopředseda Nejvyššího soudu by měl příslušné pojmy používat odborně správně i v diskuzi s "prostou" veřejností prostřednictvím médií.

Pokud je někdo pedofil, ještě to neznamená, že se dopouští trestného činu pohlavního zneužívání (a ten je skutečně definován v Trestním zákoníku), stejně tak naopak - pokud se někdo dopouští trestného činu pohlavního zneužívání, nemusí být pedofilem (a statistiky sexuologů uvádějí, že ve větším procentu případů se opravdu o pedofily nejedná).

Dlouhodobě se věnuji prevenci pohlavního zneužívání dětí a prací s pedofilně orientovanými lidmi. Musím podotknout, že podobnými nepřesnostmi křivdíme těm pedofilně orientovaným spoluobčanům, kteří se za celý svůj život žádného protiprávního jednání vůči dětem nedopustili. Sexuologové odhadují, že takových je většina.

S pozdravem
Mgr. Karel Žák
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel Žák za příspěvky (celkem 4):
Marco Freeman, Kasz, Scopi, Livrey
Karel Žák
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Ženy
ve věku od: 16
ve věku do: 30
Příspěvky: 108
Dal: 6 poděkování
Dostal: 269 poděkování

Re: Rozhovor s místopředsedou Nejvyššího soudu (Rozhlas.cz)

Nový příspěvek od Karel Žák »

Rozhodl jsem se výše uvedený text přeposlat i paní redaktorce s tímto úvodem:

Vážená paní redaktorko,
úvodní věty Vašeho rozhovoru s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou by se měly tesat do kamene. Konkrétně se jedná o rozhovor, publikovaný na http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/pokud-uplatnime-dvoji-pravo-konci-demokraticky-stat-tak-jak-ho-zname--1665421

Vaše věta "Náš právní řád je neustále atakován obrovskou spoustou změn, které způsobují, že se v něm už bezpečně neorientují ani odborníci." je následně dokázána v odpovědi Romana Fialy. Dovolte, abych Vám pro informaci v kopii zaslal text jemu adresovaný:

Případné odpovědi, pokud mi nějaké přijdou, zde posléze přiložím.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Karel Žák za příspěvky (celkem 2):
Marco Freeman, Kasz
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů