Narazil jsem na zajímavý článek na webu ihned.cz. Dětský obezitolog Zlatko Martinov si nechal vypracovat studii, jejichž výsledky poukazují na to, že matky obézní nebo s nadváhou mají tendenci bagatelizovat svá kila navíc - téměř polovina obézních matek si myslí, že mají nadváhu. To samé pak mohou uplatňovat u svých dětí, 65% (budoucích) matek s nadváhou a 50% obézních (budoucích) matek si myslí, že se jich téma dětské obezity netýká.
Výzkum byl zaměřen na budoucí matky (těhotné, plánující) a matky dětí do tří let. Zatímco 95% obézních matek plánujících dítě vyjadřovalo obavu z dětské obezity, po narození dítěte s normální váhou se procento obézních matek s touto obavou výrazně snížilo. "Naše hypotéza je taková, že když se matce narodí dítě s normální hmotností, tak si oddechne a obavy opadnou," říká vedoucí výzkumu agentury Foresite Ondřej Jirkovský.
Výzkum také potvrdil vyšší riziko váhových problémů dětí rodičů obézních či s nadváhou.
http://archiv.ihned.cz/c1-65386830-matky-nevidi-kila-navic-ani-u-sebe-natoz-u-deti-zadelat-na-problem-pritom-mohou-uz-kojencum
Téma mi přijde zajímavé i proto, že jsem měl velkou část dětství nadváhu nebo byl obézní a negativně to ovlivnilo nejen dětství, problém s "body image" jsem řešil ještě dlouho po té. Souvislost k článku vidím i v tom, že zatímco mojí vyšší váhu v dětství mamka spíše neřešila, opačný extrém - podváhu, která u mě přišla někdy v 15, 16 letech, vnímala velmi negativně, snažila se mi vyloženě podsouvat jídlo, tlačit mě k návštěvám lékaře a mojí postavu komentovala tím, že "vypadám jak vězeň z Buchenwaldu".
Článek o souvislostech v obezitě dětí a rodičů (HN)
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 8
- ve věku do: 15
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Všimli jste si letos, kolik se urodilo jmelí?
- Dal: 145 poděkování
- Dostal: 831 poděkování
Článek o souvislostech v obezitě dětí a rodičů (HN)
"Life is a waterfall, we're one in the river and one again after the fall
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
swimming through the void we hear the word
we lose ourselves but we find it all..."
SOAD
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 504 poděkování
Re: Článek o souvislostech v obezitě dětí a rodičů (HN)
No já ti nevím rodiče hubení nebyli a my byli jako děti kost a kůže :0) Ale asi to bude tím, že jsme měli pořád hromadu pohybu...