http://zpravy.idnes.cz/spanek-deti-cxd-/domaci.aspx?c=A160305_153829_domaci_ale
Víc než třetina dětí a mladých do 18 let v Česku trpí poruchou spánku. Malé děti mají problémy s usínáním či probouzením, dospívající zase chodí spát v pozdních nočních hodinách. Nekvalitní spaní má špatný vliv na chování, pozornost i paměť.
Musím říct, že tenhle problém pozoruji hodně. Lidé ponocují, nespí, pak jsou podráždění a unavení, nestíhají co mají a myslí, že to doženou tím, že zase nepůjdou spát, jenže kdyby šli, tak mají víc energie a udělali by toho víc. Já se snažím spát minimálně 6hodin denně a alespoň dvakrát týdně spím 8hodin. A když se to někdy nepovede, u něčeho se zaseknu, a spím méně, druhý den to na sobě poznám, že to prostě už není ono.
Poruchami spánku trpí třetina dětí
-
- Čestný člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 3
- ve věku do: 11
- Kontakt: Email: [email protected]
Mobil: +420 737 739 767 - Výkřik do tmy: Navždy kamarád, nikdy láska.
- Dal: 529 poděkování
- Dostal: 370 poděkování
-
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 3
- ve věku do: 11
- Kontakt: Email: [email protected]
Mobil: +420 737 739 767 - Výkřik do tmy: Navždy kamarád, nikdy láska.
- Dal: 529 poděkování
- Dostal: 370 poděkování
Re: Poruchami spánku trpí třetina dětí
Moje neteř od malička měla pravidelný režim spánku a dnes (ve dvou a půl letech) spí klidně celou noc a po obědě, sama, nemá problémy usínat a vše je v pohodě. Její vrstevníci a vrstevnice od známých rodin, kteří pevný režim neměli, často chodili spát pozdě, v různou dobu, tak ty problémy se spaním mají. Děti špatně usínají, budí se v noci....
Děkuji
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 504 poděkování
Dřív bylo běžné, že děti šli spát "po večerníčku", vyjímečně (vánoce a nový rok či něčí svadba) později, ale i tak to bylo málokdy/prakticky nikdy po desáté hodině.
-
- Dal: 1099 poděkování
- Dostal: 2046 poděkování
Ale zase pozor, můj bráška měl taky pravidelný režim spánku, a přesto se dodnes po nocích probudí. Nyní již méně často, ale než jsme se přestěhovali, kousek od domu vedla silnice a projíždějící auta mu nědělala zřejmě zrovna dobře, i když jsme byli na vesnici a tudíž auta projížděla v pozdních hodinách velmi zřídka. (A ani mně ne, takže se mu nedivím.)Forst Jan píše:Moje neteř od malička měla pravidelný režim spánku a dnes (ve dvou a půl letech) spí klidně celou noc a po obědě, sama, nemá problémy usínat a vše je v pohodě. Její vrstevníci a vrstevnice od známých rodin, kteří pevný režim neměli, často chodili spát pozdě, v různou dobu, tak ty problémy se spaním mají. Děti špatně usínají, budí se v noci....
Za nespavost mladších dětí (a obecně lidí) určitě nemůže jen jeden faktor, i když dřívější nepravidelný spánek je určitě jeden z nich. Někteří lidé jsou obecně citlivější na hluk. Například mého otce by pomalu nevzbudil ani projíždějící traktor pod oknem, za to Helču vzbudí i tiché vrznutí vchodových dveří. (Což bude taky možná jeden z faktorů, který může za bráškovu nespavost - ach, ta genetika.)
Marco Freeman,
bývalý administrátor komunity ČEPEK / Ex-administrator of ČEPEK Community
bývalý administrátor komunity ČEPEK / Ex-administrator of ČEPEK Community