Postoj k daním a nehospodárnému nakládání s majetkem státu

Nezávazná diskuze o čemkoliv, co se nehodí jinam.
Teenbl
Čestný člen skupiny ČEPEK
Líbí se mi: Chlapci a muži
ve věku od: 13
ve věku do: 25
Kontakt: [email protected]
Dal: 291 poděkování
Dostal: 513 poděkování

Postoj k daním a nehospodárnému nakládání s majetkem státu

Nový příspěvek od Teenbl »

Díky tématu o dotování obědů pro děti jsem si vzpomněl na téma, které mě poslední roky trochu rozčiluje. Mám vcelku pocit, že v Čechách se tak trochu vžilo žít podle hesla, kdo neokrádá stát, okrádá rodinu a podle toho náš daňový systém a částečně i státní rozpočet taky vypadá. Na jednu stranu mi poměrně hodně vadí, když vidím, že někdo platí značně nepoctivě daně - klasicky vůbec nepřiznává nějaký příjem, pracuje na černo, krátí daně atd. Důvodů pro to je vícero. Zaprvé to znevýhodňuje konkurenci, která se snaží podnikat poctivě, a tím pádem musí mít i vyšší ceny atd. Za další odmítám argumentaci o tom, že když to dělají druzí, tak to bude dělat taky, postrádá logiku. Neříkám, že mi jde o nějaké bazírování na nepodstatných daních a taky netvrdím, že daně jsou spravedlivé, to nikdy nebudou, ale opravdu mi nepřipadá normální, jak se běžně uplatňuje švarc systém, či přímo část mzdy na ruku. Rozhodně bych ale neřekl, že jde jen o problém firem a zaměstnavatelů, ten problém se týká samozřejmě i běžných fyzických osob. Na druhou stranu se hodí zmínit, že je samozřejmé, že se ve státním rozpočtu nehospodaří s penězi dvakrát dobře, ale to je dané taky obecně i charakterem státu a lidí v něm a podle mého to nemůže odůvodnit, omluvit neplacení daní.
Závěrem tedy otázka, jaký postoj máte k dané problematice?
Naposledy upravil(a) Marco Freeman dne úterý 12. 1. 2016, 23:58:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven nadpis.
Jednorozec
Registrovaný uživatel
Líbí se mi: Dívky
ve věku od: 9
ve věku do: 30
Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
Dal: 11 poděkování
Dostal: 496 poděkování

Re: Postoj k daním a nehospodárnému nakládání s majetkem stá

Nový příspěvek od Jednorozec »

No on výběr daní se za tisíce let dost měnil. Od čistého výpalného, kdy ten kdo vybíral daň za ni prakticky nic neposkytoval. Až po rozvinutou byrokratickou strukturu dnešních dní. Myslím, že bez daní to prostě nejde a nějaký ten čas ani nepůjde. Systém typu anarchie - lidé si pomohou sami když budou potřebovat. Nafunguje vůbec a systém typu komunizmus zase nefunguje u větší skupiny než kibuc... Problémem jsou sami lidé, kteří mají svoje chyby a z principu je mít musí a budou i nadále.
No a ti samí lidé jsou problémem i našeho byrokratického systému. Nejde to řešit tím, že systém zruším, to bychom s vaničkou vylili i dítě. Takže nezbývá než bojovat s větrnými mlýny, korupci a podvody trestat a dětem jít pozitivním příkladem, aby další generace měli ten problém třeba o něco menší...