Couváte z parkovacího místa v obytné zóně a okolo jsou lidé? Bez pomocníka už to nedělejte (Novinky.cz)
Že by řidiči pohybující se v obytných zónách měli dbát zvýšené pozornosti, je známá věc. Ovšem po verdiktu Nejvyššího soudu (NS) budou muset zřejmě při couvání v takto označených lokalitách potřebovat pomoc dalšího člověka. NS totiž potvrdil podmínku řidiči z Havířova za to, že při couvání z parkovacího místa u obchodního domu v obytné zóně přejel roční dítě, které neuhlídala jeho matka a babička.
Řidič jej nemohl vidět, podle verdiktu ale spáchal nedbalostní trestný čin, protože si měl zajistit pomoc způsobilé a náležité poučené osoby.
Soudci se zabývali případem z Havířova, kde řidič Fordu Focus při couvání z parkovacího místa u obchodního domu zadním kolem přejel a na místě zabil roční dítě.
To vzhledem k jeho výšce nemohl v zrcátkách vidět, navíc dítě měla mít pod dozorem jeho matka s babičkou. Ty však v inkriminovanou dobu nedávaly pozor a dítě se jim ztratilo z dohledu. Soudy řidiče potrestaly za usmrcení z nedbalosti k ročnímu trestu s osmnáctiměsíčním odkladem. Muž navíc přišel na rok a čtvrt o řidičák.
Muž se s trestem nesmířil a podal dovolání k NS. V něm uvedl, že když přicházel k autu, dítě se drželo ve společnosti své matky a babičky několik metrů stranou. Řidič namítal, že těžko mohl předvídat, že dítě z jejich dohledu uteče.
„Z výsledků rekonstrukce provedené na místě činu vyplynulo, že při inkriminovaném couvání jel velmi pomalu a že způsob, jakým kontroloval svůj výhled z vozidla při couvání, znalci označili za zcela standardní a žádná pochybení v tomto směru na jeho straně neshledali. Nezletilého chlapce s ohledem na jeho malou výšku vidět nemohl, což dosvědčili i znalci,“ napsal do dovolání jeho advokát.
Matka si při hlídání povídala
Verdikt se nelíbil ani žalobci Nejvyššího státního zastupitelství, který se postavil na řidičovu stranu s tím, že soud dovodil nedbalost jen z toho, že řidič dostatečně nereagoval na to, že se matka při hlídání bavila s babičkou. Dítě se totiž dostalo z jejich dosahu až ve chvíli, kdy řidič již couval a nemohl o této skutečnosti vědět. Matka i babička se podle státního zástupce dopustily trestuhodné nedbalosti.
Státní zástupce zkritizoval i fakt, že samotná okolnost, že si dospělé osoby při hlídání dítěte povídají, je podle soudu dostatečnou okolnosti, pro kterou by si měl řidič pro couvání zjednat pomocníka.
„Takový požadavek je přehnaný a v běžném občanském životě nesplnitelný, a proto by jeho nedodržení nemělo být sankcionováno. Obviněný dodržel zákonné povinnosti tím, že couval jen rychlostí pomalé chůze se současným sledováním situace za vozidlem, pro absenci zavinění proto nejde o trestný čin,“ domníval se žalobce.
Nakonec to ještě přezkoumá Ústavní soud:
Případ muže, který při couvání přejel dítě, přezkoumá Ústavní soud (iDnes.cz)
Řidič při couvání přejel dítě. Případ přezkoumá Ústavní soud
Pravidla fóra
UPOZORNĚNÍ: Fórum Reakce na média vč. svých podsekcí právě prochází rekonstrukcí. Více informací se dozvíte ZDE.
-
- Administrátor
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 28
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
- Dal: 1721 poděkování
- Dostal: 3601 poděkování
Řidič při couvání přejel dítě. Případ přezkoumá Ústavní soud
Československá pedofilní komunita – již 13 let s Vámi!
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku od: 9
- ve věku do: 30
- Výkřik do tmy: Zázraky se dějí, jen zatím bohužel vždy někde daleko...
- Dal: 11 poděkování
- Dostal: 504 poděkování
Re: Řidič při couvání přejel dítě. Případ přezkoumá Ústavní
Řidič je odpovědný za to do čeho nacouvá, nicméně když si představím, kolikrát jsem couval na parkovišti před marketem a neměl šanci za sebe vidět, ta mě jímá děs, Malé dítě nebo třeba pejska prostě nemáte šanci vidět, pokud tam přijdou až poté co nasednete. Většinou se snažím couvat hodně pomalu ale u ročního dítěte by to nepomohlo...
-
- Na trestné lavici
- Líbí se mi: Dívky
- ve věku do: 12
- Výkřik do tmy: https://www.youtube.com/watch?v=y19uKiha-fw
- Dal: 1170 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Aktuálně.cz: Auto není jeřáb, aby se při couvání mávalo praporkem, zastal se soud řidiče, který zabil roční dítě
Ústavní soud ve středu vrátil na začátek případ řidiče, který při couvání na parkovišti před obchodním domem v Havířově srazil roční dítě a dostal za to podmínečný trest. Nejvyšší soud dříve řidiči vytkl, že netroubil anebo si k couvání na parkovišti nepřivolal pomocníka, který by mu třeba s praporkem ukazoval. Podle Ústavního soudu je ale něco takového v praxi nereálné, neboť na osobní auto nelze klást stejné požadavky jako například na autojeřáb.
Ústavní soud ve středu vrátil na začátek případ řidiče, který při couvání na parkovišti před obchodním domem v Havířově srazil roční dítě a dostal za to podmínečný trest. Nejvyšší soud dříve řidiči vytkl, že netroubil anebo si k couvání na parkovišti nepřivolal pomocníka, který by mu třeba s praporkem ukazoval. Podle Ústavního soudu je ale něco takového v praxi nereálné, neboť na osobní auto nelze klást stejné požadavky jako například na autojeřáb.
-
- Administrátor
- Výkřik do tmy: Nejvíc mi vadí předsudečné odsouzení - i když jsem neublížil žádnému dítěti, najdou se lidé, co píšou "postavit ke zdi, kulka to vyřeší". Ne, nevyřeší. Pedofilové, kteří nic nespáchali, zažívají celý život zbytečné utrpení jen z důvodu předsudků. To je třeba změnit. Proto vznikl tenhle web.
A už tady máme nález Ústavního soudu:
Ne vždy je viník. Soud se zastal řidiče, který usmrtil dítě při couvání (iDnes.cz)
Při čtení cítím zadostiučinění... že přece jenom spravedlnost má občas i na tomto světě místo. A že Ústavní soud určitě není zbytečná instituce. Tato věta musela "viníka" potěšit: "Ústavní soud vyhověl všem námitkám mého klienta."
Ne vždy je viník. Soud se zastal řidiče, který usmrtil dítě při couvání (iDnes.cz)
Při čtení cítím zadostiučinění... že přece jenom spravedlnost má občas i na tomto světě místo. A že Ústavní soud určitě není zbytečná instituce. Tato věta musela "viníka" potěšit: "Ústavní soud vyhověl všem námitkám mého klienta."
-
- Administrátor
Hej, tak Gabriel byl o pár minut dřív, z jiného zdroje, nějak jsem si toho nevšiml.