Normou je střídavá péče, ne výchova dítěte matkou, míní Ústavní soud (idnes.cz)
Střídavá péče by měla být u rozvedených rodičů standard, odůvodnil ve čtvrtek své rozhodnutí Ústavní soud. Výchova dítěte jen matkou, či otcem by měla být výjimkou, kterou musí rodiče i soudy pečlivě odůvodnit.
Podle soudu není důvod, aby dítě nebylo ve střídavé péči jen proto, že oba rodiče nebydlí blízko sebe.
Tak to bych já zase nechtěl bydlet třeba týden v jednom městě a další v jiném, chodit do jiné školy, ...
"Střídavá výchova je někdy nástrojem v boji šílenců"
Rodinný psycholog Petr Šmolka upozorňuje, že ne vždy je střídavá péče nejvhodnějším řešením, někdy se také stává nástrojem vyřizování sporů mezi partnery.
"Problematiky střídavé výchovy se u nás chytily militantní, antagonické skupiny. Jednu tvoří plamenní zastánci střídavé výchovy zejména ze strany otců, druhou ženy, které a priori odmítají jakoukoliv alternativu. A teď to vypadá, jako když spolu bojují dvě skupiny šílenců. To se bohužel sveze na ty rodiče, kteří by byli schopni se domluvit, ale místo toho začnou soupeřit," uvádí Šmolka.
Podle něj je střídavá péče pozitivem tam, kde jsou rodiče schopni k ní vytvořit podmínky. "To znamená bydlet poblíž, aby dítě nemuselo měnit školu, kroužky nebo kamarády. Užitečné je brát v úvahu i věk," uvádí Šmolka.
Tak s tím souhlasim.
Normou je střídavá péče, míní Ústavní soud
-
- Registrovaný uživatel
- Líbí se mi: Chlapci
- ve věku od: 8
- ve věku do: 14
- Dal: 19 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
Re: Normou je střídavá péče, míní Ústavní soud
Střídavá péče je podle mě pěkný nesmysl. Dítě sice potřebuje oba rodiče, ale taky potřebuje domov. A výsledkem střídavé péče podle mě není to, že by mělo domovy dva, ale že nemá žádný. V takhle prožitém dětství chybí jakákoliv stabilita.
Na druhou stranu chápu, když (většinou) otec nechce o své dítě přijít a vidět ho jen jednou týdně.
Stejně je tahle problematika hlavně o tom, že zájmy těch dětí jsou ve skutečnosti až na druhém místě. Na prvním místě je egoismus a "JÁ".
Já, já, já... já se nebudu nikomu přizpůsobovat, já si budu dělat co chci. Možná by si lidé měli uvědomit, že když už zakládají rodinu, tak to s sebou nese určitou zodpovědnost a tímhle tu zodpovědnost jenom obcházejí. Mám dojem, že v současnosti manželství znamená jenom to, že mám oficiálně zamluvenou jednu osobu na souložení a budu jí mít zamluvenu, dokud mě to bude bavit.
Na druhou stranu chápu, když (většinou) otec nechce o své dítě přijít a vidět ho jen jednou týdně.
Stejně je tahle problematika hlavně o tom, že zájmy těch dětí jsou ve skutečnosti až na druhém místě. Na prvním místě je egoismus a "JÁ".
Já, já, já... já se nebudu nikomu přizpůsobovat, já si budu dělat co chci. Možná by si lidé měli uvědomit, že když už zakládají rodinu, tak to s sebou nese určitou zodpovědnost a tímhle tu zodpovědnost jenom obcházejí. Mám dojem, že v současnosti manželství znamená jenom to, že mám oficiálně zamluvenou jednu osobu na souložení a budu jí mít zamluvenu, dokud mě to bude bavit.
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 10
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: O každé dívence smýšlej, chovej se k ní a jednej s ní tak, jako by to byla tvoje milovaná dcera.
- Dal: 566 poděkování
- Dostal: 723 poděkování
Zase jeden hloupý titulek článku. Normou je, když rodiče žijí spolu, mají se rádi a společným úsilím vychovávají svoje děti. To je normou, a ani rozvodová statistika na tom nemůže nic změnit. Všechno ostatní jsou jen nouzová řešení, která nikdy nebudou fungovat optimálně.
Jinak souhlasím s tím, že dítě potřebuje v životě stabilitu a jistotu. Potřebuje svůj pokojíček, kde má svoji postel a svoje hračky. Potřebuje mít v okolí svoje kamarády, se kterými se může hrát a navštěvovat je. Máme v oddíle dítě, které váhá, co říct, když má nahlásit adresu bydliště. A je to jak píše hraničář, výsledkem může být to, že dítě nemá dva domovy, ale žádný.
Zkrátka pokud se rodiče nedokáží ani po rozvodu rozumně domluvit, tak to vždycky nejvíc odnese dítě.
Jinak souhlasím s tím, že dítě potřebuje v životě stabilitu a jistotu. Potřebuje svůj pokojíček, kde má svoji postel a svoje hračky. Potřebuje mít v okolí svoje kamarády, se kterými se může hrát a navštěvovat je. Máme v oddíle dítě, které váhá, co říct, když má nahlásit adresu bydliště. A je to jak píše hraničář, výsledkem může být to, že dítě nemá dva domovy, ale žádný.
Zkrátka pokud se rodiče nedokáží ani po rozvodu rozumně domluvit, tak to vždycky nejvíc odnese dítě.
Všichni dospělí byli nejdříve dětmi. Ale málokdo se na to pamatuje.
Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ
Úspěch střídavé péče o dítě žádná norma nezajistí, tvrdí zasvěcení (idnes.cz)
Pokud jde v první řadě o zájmy dítěte, jak se dušuje Ústavní soud, neměla by o jeho osudu rozhodovat litera zákona, ale zdravý rozum, který dokáže posoudit konkrétní situaci dítěte, podmínky, jaké mu rodiče pro další rozvoj nabízejí, a samozřejmě osobnost dítěte jako takového.
Pokud jde v první řadě o zájmy dítěte, jak se dušuje Ústavní soud, neměla by o jeho osudu rozhodovat litera zákona, ale zdravý rozum, který dokáže posoudit konkrétní situaci dítěte, podmínky, jaké mu rodiče pro další rozvoj nabízejí, a samozřejmě osobnost dítěte jako takového.
-
- Člen skupiny ČEPEK
- Líbí se mi: Dívky a ženy
- ve věku od: 4
- ve věku do: 10
- Kontakt: [email protected]
- Výkřik do tmy: O každé dívence smýšlej, chovej se k ní a jednej s ní tak, jako by to byla tvoje milovaná dcera.
- Dal: 566 poděkování
- Dostal: 723 poděkování
Střídavá péče jako noční můra (blog.idnes.cz)
Zaujal mne článek od Daniely Kovářové týkající se problematiky střídavé péče o děti. V článku mne nejvíce zaujala klasifikace otců podle jejich zájmu o děti a jejich procentuální výskyt v populaci. Autorka vychází ze zkušeností ze své třicetileté advokátní praxe.
Sám bych se označil jako hravý typ. Tedy až na to, že neumím vyhazovat palačinky do vzduchu
Zaujal mne článek od Daniely Kovářové týkající se problematiky střídavé péče o děti. V článku mne nejvíce zaujala klasifikace otců podle jejich zájmu o děti a jejich procentuální výskyt v populaci. Autorka vychází ze zkušeností ze své třicetileté advokátní praxe.
Sám bych se označil jako hravý typ. Tedy až na to, že neumím vyhazovat palačinky do vzduchu
Všichni dospělí byli nejdříve dětmi. Ale málokdo se na to pamatuje.