Tak, poprosím všetkých diskutujúcich, aby prestali diskutovať o mojom neexistujúcom pedofilnom synovi a tiež o ostaných mojich neexistujúcich deťoch.
Pre MarkM: No seriózne vážne nemôžem skúmať psychiku každému človeku s ktorým prídem do styku. Neviem ako to vy v živote robíte. Každého jedného človeka si posadíte, budete ho psychoanalyzovať, rozprávať sa s ním, dávať mu psychologické testy? To sa ako dá v reálnom živote naozaj robiť?
Blízkych ľudí mám skutočne veľmi málo. Ale moje dieťa bude raz v styku s množstvom ľudí, ktorí mi nielenže nebudú ani blízky a ani nebudem mať chuť ich spoznávať.
Za druhé, naozaj si nemyslím, že môžem poznať niekoho tak dobre, aby som si mohla byť istá jeho zámermy. To nevedia ani len psychológovia častokrát.
Ako chcete odlíšiť tých, čo "len nerozpoznali svoje city" od tých, ktorí vedia, že chcú deti zneužívať naďalej. Ako to môže odlíšiť bežný človek, napr. bez psychológického vzdelania? A prečo by to preboha súdny človek riskoval a zveril dieťa niekomu, kto už raz dieťa zneužil?
Individuálne môžme posudzovať len do tej miery, ako vieme indivíduum spoznať. A ako som povedala, telepatiu neovládame.
Pre Kasz: "To tedy mám kolem sebe docela hodně rodičů, co nejsou rozumově v pořádku"
A vedie o vás tí rodičia že ste pedofil? Asi nie, však? Keby to vedeli, ako by asi reagovali?
Vaše tvrdenia o citoch sú krásne, ale normálny dospelý človek považuje aj romantickú lásku voči dieťaťu za neprípustnú. Myslím, že kebyže rodičom poviete že ste pedofil a milujete ich deti... no nadšení by neboli.
"Tohle může napsat jenom někdo, komu absolutně chybí empatie a láska ke svému vlastnímu dítěti."
Láska voči dieťaťu sa neprejavuje toleranciou voči amorálnemu chovaniu dieťaťa. Aj rodič si musí vymedziť svoje hranice, nemôže dovoliť, aby mu dieťa ubližovalo a takisto musí rešpektovať, že iní ľudia majú tiež vymedzené hranice.
Ak by vaše dieťa v škole poranilo iné dieťa. Napr. ho porezalo. Čo by ste urobil? Pochlácholi by ste ho, že sa nevyzná vo svojich citoch a tým mu ospravedlnili jeho zlý čin, alebo by ste mu dali právo síce vyjadriť svoje pocity /napr. hnev/voči spolužiakovi, ale spôsobom, ktorý je ešte v rámci spoločenských noriem? Ja by som urobila tu druhé. Vlastné pocity, prežívanie nás nijako neospravedlňuje za naše konanie. Vždy máme možnosť konať v morálnych a správnych inštanciách. Ak si vybereme že nebudeme, je to našou chybou. A je potom logické, že budeme potrestaní.
Vy pedofili to vydíte len zo svojej perspektívy... že by sa mala dať mladému človeku šanca, že by mal byť k nemu individuálny prístup. Ale akú druhú šancu bude mať jeho obeť? Žiadnu. Kde bol voči jeho obeti individuálny prístup? On snáď zisťoval, či nebude mať jeho obeť závažnú traumu?
A navyše, nemali by byť v prvom rade chránené práva ľudí, ktorí sa nedopustili žiadneho trestného činu? Väčšie právo má mať páchateľ si otestovať vlastné možnosti ako slušný človek má mať právo na bezpečie?
"I kdyby jedinkrát šáhl např. své sestřenici mezi nohy, izolovala byste ho na doživotí od dětí. "
Nebuďte demagóg. My sme hovorili o sexuálnom zneužití, nie o sexuálnom obťažovaní alebo násilí. Teda, samozrejme, ak nechcete upresniť to, že by medzi tie jej nohy šiahol svojím pohlavným orgánom a to šiahnutie trvalo trochu dlhšie.
Treba v prvom rade rozlišovať. Jedno šiahnutie medzi nohy, ak to beriem doslovne, že to je naozaj len šiahnutie, nie dráženie, dotýkanie a penetrovanie prstami, tak to naozaj nie je na izoláciu. Šahajú si deti po tele aj tie, ktoré nie sú pedofilné, je to také to bežné skúmanie tela. Ak ale to vaše šiahnutie nie len šiahnutie a už by sa to klasifikovalo ako zneužívanie, obťažovanie a násilie, tak potom by som tam skôr pristúpila k izolácii od detí.
"Ač jsem nic nespáchal, nechtěl bych být vaším synem. Nestál bych o matku, která mě za jeden drobný poklesek nadosmrti odsoudí k životu bez dětí."
Pokleskom by ste sa odsúdil sám.
"Naozaj by ma však zaujímalo, jak byste chtěla svého syna od dětí izolovat. Protože děti jsou všude."
Tak aby ste chápal, izoláciu od detí chápem ako zabránenie s deťmi pracovať. Teda zákaz pracovnej činnosti všade, kde by bol dotyčný v kontakte s deťmi. Ak by to nepomohlo, tak potom takého človeka treba izolovať od spoločnosti úplne.
Pre simgiran: "Vadí mi tam ten dogmatismus, abyste snížila riziko, klidně dítě v podstatě odizolujete od okolí. "
Keby ste ma pozorne čítal, vedel by ste, že tak to nie je.
"Sama jste řekla, že někteří nejsou zralí ani ve 20. Ale 15letému byste nedala druhou možnost. Bez ohledu na to, proč vlastně čin spáchal."
No ak by mal človek v 20 rozumové schopnosti také, že by nebol schopný zvažovať dôsledky svojho konanie, tak by som mu aj tak druhú šancu nedala, lebo nie je schopný zvažovať dôsledky svojho konania a ak to nedokázal do 20ky tak to už nedokáže asi nikdy. 15 ročný človek ale spravidla duševne zrelý je. Už vie rozlišovať medzi dobrý a zlým, chápe dôsledky svojho konania, vie, čo je trestné a má aj trestnoprávnu zodpovednosť. Tomu by som duplom nedala druhú šancu. Iný prípad by bolo veľmi malé dieťa, 4-5 rokov, ktoré nevie zvažovať dôsledky svojho konania, ale je tam predpoklad, že túto schopnosť nadobudne vývojom centrálnej nervovej sústavy.
Btw. motivácia pri sexuálnom zneužití je podľa mňa celkom jasná.
"Hm, je tu drobný problém, pokud s tím budu souhlasit, nebude to zneužití."
Nebojte sa, urobíme to tak, aby ste to tak vnímal. Aj mnoho detí súhlasí, a napriek tomu to je traumatizujúce.
"Co jsem viděl studie, tak říkaly, že specifické projevy moc nejsou."
Naozaj? Čítala som o nich asi v troch učebniciach psychológie, našla som viacero stránok, kde sa tieto príznaky popisovali a na základe metodiky pre psychológov sa sexuálne zneužitie dá identifikovať u dieťaťa. Btw. asi najednoduchšie pravidlo tkvie v tom, že dieťa zmení správanie. Už je len na šikovnosti rodičia a psychológa identifikovať príčiny.
"Kromě toho, že ho odizolujete od dětí? Nebo u vlastního dítěte to neplatí?"
Nie som si istá, či chápem vašu otázku...
"Ale kvůli čemu je vlastně zneužívání trestné? Já myslím, že tresty, které za zneužívání jsou, takové jsou i kvůli újmě, které zneužívání může přinést. "
Tresty sú len spoločenská dohoda. O ujme to nehovorí nič. Na Slovensku môžete sa sexuálne zneužitie dostať toľko, čo za pirátenie hudby. Alebo jeden moderátor zabil dieťa keď si dupol na plyn v jednej zatáčke... dostal 2 roky.
A trestnosť zneužívania je podľa mňa celkom jasná. Je to amorálny čin, ubližujúci dieťaťu, je to porušením základných ľudských práv. Ale tresty sú naozaj malé.
"Tak když odmítáte hodnotit závažnost, tak jak můžete vůbec mluvit o vrcholném porušení práv? To je hodnocení, pokud jste si nevšimla."
Akékoľvek porušenie základných ľudských práv je vyrcholné. Preto sú to ľudské práva, sú priznané človeku a ich porušenie je najväčším zásahom do ľudského života, zdravia, telesnej integrity a princípu sebavlastníctva. Preto nebudem hodnotiť jednotlivé vrcholné porušenia ľudských práv.
Pre Myš: "To, že to o mě neví, neznamená, že nesvěřují děti pedofilovi. Jsou tedy rozumově v nepořádku? Nemyslím si. "
No práve že to o vás nevedia... keby vedeli a zverili by vám ich, to by už o ich rozumových schopnostiach vypovedalo.
"Při zpětné vazbě s dětmi i rodiči slýchám mnohem více pozitiv než negativ a přece byste mi moji činnost zakázala, "
Netvrdíte pravdu. Nikde som nenapísala, že by som vašu činnosť zakázala. Tvrdím, že by som zakázala činnosť s deľmi, ak by ste sa už dopustili sexuálneho zneužitia dieťaťa.
"Nedovolit dítěti trávit čas s pedofilem se může v konečné fázi stát paranoiou."
Áno, som mierne paranoidná. Bohužiaľ, na rozdiel od väčšiny rodičov, ja som s pedofilmi komunikovala, prečítala som si vaše fórum a chápem riziko.
"Kolem vašeho dítěte se pohybuje mnoho dospělých mužů i žen a Vy byste v nevědomosti, kdo je a kdo není pedofil, bránit v kontaktu s Vaším dítětem všem. "
To vám tu chlapci fakt robí problém s porozumením čítaného textu?
Posledný krát vysvetľujem:
Ja svojmu dieťaťu nebudem brániť v kontakte s inými ľuďmi, ani dospelými a ani deťmi, ale do istého veku, ten kontakt bude prebiehať vždy pod mojou kontrolou.
"Když máte tak ráda ty statistiky, tak odřízněte své dítě od sebe, protože právě rodiče jsou pro své děti největším rizikem."
Nie sú. Toto je čistá demagógia a už som vysvetlila prečo.
"Ublížit svému dítěti, které by milovalo o rok mladší dívku nebo chlapce, a měli se sebou vzájemně chtěný sexuální kontakt, tím, že ho/ji úplně izoluji od dětí?"
Rok rozdiel znamená, že sú vrstevníci. Tam dôvod na izoláciu naozaj nevidím. Buď by boli obaja deti a tým pádom ťažko hovoriť o sexuálnom zneužívaní dieťaťa alebo by boli adolescenti a tam by sa tiež nemohlo hovoriť o sexuálnom zneužívaní dieťaťa. Avšak logicky, pokiaľ je istá veková hranica pre účely práva daná, tak by sa muselo moje dieťa podriadiť rozhodnutiu súdu.
"Zase házíte do jednoho pytle oboustrannou lásku a pokus o ublížení dítěti se sexuálním podtextem, samozřejmě včetně všeho toho, co stojí mezi tím. "
Podľa zákona sa nerozlišuje to, či tí dvaja sa ľúbili alebo nie. Ak pretiahne 30 ročný chlap 10 ročné dievčatko, môže to byť kľúdne aj z tej najčírejšej lásky, mal by doživotne sedieť v base.
Vy by ste do toho v prvom rade nemal pchať lásku. Malé dieťa nechápe konceptu romantickej lásky so sexuálnym podtextom ako dospelý. To, že sa dieťa nebráni vám nedáva právo s ním mať sexuálny kontakt.
"Jste úplně mimo. Zneužití dítěte je jakýkoliv sexuální kontakt s ním, i ten oboustranně chtěný. Zneužití (znásilnění) dospělého je VÝHRADNĚ proti jeho vůli. Porovnáváte neporovnatelné. Vidíte vůbec rozdíl třeba mezi vyžádanou eutanazií z objektivních důvodů a vraždou?"
Vy ste úplne mimo. Malé dieťa nie je spôsobilé dať súhlas na sexuálny kontakt. Nechápe dôsledky svojho konania, nevie ani len na čo dáva súhlas. To je, akoby nemalo na výber vôbec.
Pre radoslav814: "Váš syn by zneužiť nemusel a viete prečo? Keby mal vo vás dôveru a mohol vám povedať čo ho trapy a mal dostatočné informácie. Prišiel by za vami že niečo neje v poriadku."
Z čoho ste vydedukoval, že moje dieťa nebude mať vo mne dôveru? A podľa čoho dedukujete, že zrovna moje dieťa nebude mať dosť informácií? Z toho, že chcem aby boli všetky deti na základných školách vzdelávané na sexuálnej výchove?
Na psychiatrii na Slovensku som bola, ale nebol to bežný ústav... Bolo to psychiatrické oddelenie pre najťažšie prípady, častokrát nepohyblivých pacientov, mentálne zaostalých. Neviem teda úplne presne ako to chodí na tých štandardných psychiatriách, aj keď predstavu už celkom mám.
Medikamentóznu liečbu nepovažujem za najšťastnejšie riešenie, ak teda nejde o kritické stavy, tak to považujem za rozumnejšie, aby sa predišlo nejakému nešťastiu. Ale keďže viem ako sú u nás zavádzané lieky na trh, tak si nie som istá viac menej ani tým.
K vašej skúsenosti. Počkajte kým ten chlapec bude mať 30-40. Trauma zo sexuálneho zneužitia sa zvykne prejaviť v tomto období. Až potom si môžete byť istí, že mu vaše konanie nijako nepoškodilo. Btw. poznáte štokholmský syndróm?
Pre Mathias8: "Vy nielenže mna nepoznáte. Vy nepoznáte nikoho z tohto fóra. Vy sa ohánate iba štatistikami a snažíte sa tu dokázať, že ako sme vlastne nebezpečný."
Vidíte, ja sa vôbec nič také nesnažím dokázať. Kebyže nie ste tak vzťahovačný a ste trochu menej emotívny, možno by ste to dokázali pochopiť z toho, čo píšem.
"Bol by som veľmi rád zvedavý čo myslíte pod pojmom psychologická starostlivosť a bezvýhradná podpora."
Psychologická starostlivosť: najlepší psychológovia.
Bezvýhradná podpora: Nikdy by som svoje dieťa neprestala mať rada, ak by bolo pedofil, neodsúdila by som ho, snažila by som sa mu v živote čo najviac ponáhať a zvládnuť svoj stav.
Ale ak by zneužil dieťa, potrestaný by byť musel. A nemohla by som dopustiť, aby to urobil inému dieťaťu. Práva iných detí na to byť nezneužité sú pre mňa rovnako dôležité a cítim sa byť povinná ich chrániť tak ako u vlastného dieťaťa.
A aj kebyže sa dopustí sexuálneho zneužitia, stále by som ho milovala a podporovala ho, aby dokázal prežiť svoj život najlepšie ako sa len dá. Bezvýhraná podpora ale nie je pustiť ho, nepotrestať ho a nechať ho páchať ďalej zločiny a riskovať, že ich spácha.
To, čo si vy predstavujete pod bezvýhradnou podporou je ignorácia k amorálnemu chovaniu.
"A keby bol starši ako 15 rokov tak by nebol izolovany? ..Iba ak by mal 15? Bože..."
Preboha človeče, čo to tu splietate?
Pre Gabriel Svoboda: "Jste si jistá, že přínos pedofilů není větší než negativa? "
Tak to neviem. Čo si myslíte vy?
"Nikoliv, prostě si dítě řeklo o sáhnutí na prsa, tak sáhl, a než mu došlo, že tenhle pohyb ruky možná nebyl úplně ideální, trestný čin byl dokonán."
Naozaj? Dieťa si "povedalo" o siahnutie na prsia? A kto bol za tento nezištný čin odsúdený?
Čo sa týka Českej republiky máte v podstat pravdu, že sa sexuálne zneužitie sa nepovažuje len pohalvné zneužitie. Na Slovensku to máme vyšpecifikované viac. Aj tak ale neviem o tom, že by šiahnutie na prsia dieťaťa bolo považované za sexuálne zneužitie. Viete koľkokrát matka pri kúpaní šiahne na prsia dieťaťa? A sedí nejaká matka za to? Asi nie. Ono to šiahnutie prosto musí mať isté špecifiká. Podstatné je toto: "pouze intenzivnější zásahy do pohlavní sféry poškozených," Keďže zákony sú v tomto smere v podstate napísané dosť vágne, je ťažko povedať, čo tým myslel tvorca, ale logicky mi vychádza, že jedno náhodné šiahnutie na prsia by nikto neposudzoval ako sexuálne zneužitie. Ale za dotýkanie, trenie, bozkávanie... tak to by už ako sexuálne zneužitie mohlo byť posudzované. Aj keď divím sa, že to nemáte vo svojom právom systéme nejako viac roztriedené. Mne je napríklad známy prípad muža, ktorý sa dieťaťa iba dotýkal, bol tu učiteľ v škôlke. Dostal sadzbu asi okolo 2-3 rokov a zákaz vykonávať činnosť pedagóga na nejaké obdobie. /sexuálne zneužívanie má na Slovensku minálnu sadzbu 7 rokov, ak si dobre pamätám/
TV Nova síce nepozerám, ale je naozaj veľmi zaujímavé, že tam tvrdia, že dieťa vždy nespolupracuje. Ja som na TV Markíza videla už viac správ, že dieťa sa nebránilo, preto sa násilník sťažoval a hromžil do kamery, že ako si ho niekto dovolí vôbec súdiť.
"Ano, takových rozhodnutí jsou desítky či stovky ročně. Takovým rozhodnutím je totiž každý rozsudek, který obžalovaného uznává vinným z trestného činu pohlavního zneužití. Protože kdyby to dobrovolné nebylo, šlo by o trestný čin znásilnění."
Blbosť. Trestný čin znásilnenia dieťaťa neexistuje. Poznáme iba trestný čin sexuálneho zneužitia dieťaťa /neposudzuje sa dobrovoľnosť/. Googlite.
"Ale to neznamená, že každý, kdo někomu nalije z neprověřené láhve, je vrah. Vrahem je jen tehdy, pokud v dané láhvi skutečně methanol byl."
Nemáte pravdu znova. Ak si je niekto vedomí, že v pití môže byť jed a podá ho, môže byť stíhaný za trestný čin vraždy v štádiu pokusu. Podstatný je totiž úmysel, nie následky. Napr. keď zoberete detskú pištol a prídete do banky a budete si pod jej hrozbou vymáhať peniaze, tak to bude ozbojená lúpež bez ohľadu na to, či to bola hračka alebo skutočná zbraň. Vinný je páchateľ úmyslom vždy.
"Mluvil jsem o informovanosti mladých pedofilů o něčem úplně jiném, konkrétně o tom, že i dobrovolné sexuální aktivity jsou pohlavním zneužitím."
Som si celkom istá, že kto si nesedí na kábli to dobre vie.