MUDr. Antonín Brzek odpovídá:Petra píše:Dobrý den,
chtěla bych požádat o názor a radu, jak a jestli dále řešit níže popsanou situaci.
Máme podezření (několik členů naší rodiny), že partner mojí sestry by mohl být pedofil. Teoreticky mohlo dojít k sexuálnímu zneužití její 3 leté dcery, ale také dosud nemuselo, nicméně do budoucna by to nebylo vyloučeno. Nemůžeme si tím být jistí, ale různé indicie a přinejmenším jeho zvláštní chování nás k takovému podezření vedou.
Dotyčný muž není biologický otec dítěte, ale se sestrou a její dcerou žije cca 2 roky ve společné domácnosti.
První podezření vzniklo asi před půl rokem a od té doby se nadále zvyšovalo. Moje sestra tou dobou ještě nic netušila. Mezitím s dotyčným otěhotněla. Když se to dozvěděla naše matka, která ho tou dobou už podezírala, nebyla z toho vůbec šťastná. Stalo se ale, že moje sestra téměř v pátém měsíci těhotenství samovolně potratila. Naše matka to pojala jako znamení, aby o svém podezření mojí sestře konečně řekla. Sice to byla pro moji sestru další extrémně nepříjemná rána, ale matka cítila, že už si to nemůže nechat jen pro sebe. Citlivě to se sestrou probrala, sdělila jí své argumenty a požádala sestru, aby ho nadále pozorovala, více si všímala věcí a zkusila si vybavit a spojit i různé situace z minulosti.
Vzniknul seznam o cca 40 bodech minimálně nestandardního chování a varovných signálů. Nebudu uvádět vše, ale příkladem:
1) Zdá se nám, že se k dítěti chová až neadekvátně starostlivě a chce s ním neustále být. Nejdříve jsme si všichni mysleli, že má prostě děti jen rád, že je hodný apod., ale zdá se nám, že se jeho chování v čase stupňuje a už nám to nepřipadá normální. Připadá nám, že má o nevlastní dítě větší zájem než o svou partnerku, tedy moji sestru. Chce neustále přebalovat, koupat, hrát si s dítětem, ideálně někde mimo z dosahu. Nechce to nechat dělat nikoho jiného a když by na to mělo dojít, je zcela vyveden z míry a podrážděný. Chce mít holčičku neustále pod kontrolou a sestru vykazuje k jiným činnostem v domácnosti. Mám pocit, že sestru za jejími zády před dcerou i znevažuje. Chtěl jít dokonce na mateřskou/rodičovskou s druhým dítětem místo sestry. Když sestra potratila, začal podnikat kroky, aby mohl trvale pracovat z domova a být tak ještě více s nevlastní dcerou.
2) Při nedávné víkendové návštěvě v domě našich rodičů šel večer uspávat holčičku. Dlouho se nevracel a když ho šla sestra zkontrolovat, našla ho v pokoji, kde spala její dcera, jak masturbuje. To nikomu z nás nepřipadá normální, ač dítě spalo a nevědělo o tom.
3) Sama holčička začala v poslední době říkat, že se bojí táty a že s ním nechce dělat něco, jak ve svém jazyce nazývá, ale to nikdo neví, u tak malého dítěte, co tím přesně myslí a co to může znamenat. Nicméně je poslední dobou více vystresovaná a dokonce se začala znovu počůrávat, když už to předtím nedělala, nebo má noční děsy, v noci se často budí, pláče apod.
4) Nedávno jsem musela být se svým malým synem hospitalizována v nemocnici a moje sestra měla hlídat mou čtyřletou dceru, než se vrátí můj manžel z nemocnice, kam nás odvážel. Sestra ale musela ke své dceři, která po ní brečela, a tak se vyměnili a moji dceru šel hlídat její partner (bydlíme totiž ve stejném domě). Můj manžel byl šokován, když je po návratu domů našel ležet spolu v naší manželské posteli, v naší ložnici, jak se drží za ruku. To nám tedy přišlo krajně nevhodné a vůbec jsme nechápali, jak ho může něco takového napadnout. Jinak moje dcera popírá, že by se tam stalo cokoliv jiného nevhodného.
Máme na seznamu mnoho dalších věcí, ale to jen pro ukázku.
Sestra včera došla k rozhodnutí, že jeho chování se pro ni stalo natolik nepřiměřené a pro ni za hranicí, že se rozhodla ukončit jejich vztah. Její podezření už bylo natolik velké, že se skutečně začala bát o bezpečí své dcery a toto riziko pro ni bylo podstatnější, než fakt, že ho možná křivě obviní. Celkově se psychicky zhroutila, navíc je stále v období šestinedělí po potratu, a nechtěla s ním být nadále v jednom bytě. Odstěhovala se dočasně k rodičům, aby mohla být více v klidu. Stejného dne mu sdělila, že odchází a proč, a že by chtěla, aby se v nejbližších dnech odstěhoval z jejího bytu. On měl několik krátkých námitek a snahu něco vysvětlit, ale vlastně se více neobhajoval, nebojoval za sebe a celkem rychle to vzdal. Rozhovor na 10-15 minut. Sestře sdělil, že se do druhého dne odstěhuje. Taková reakce z jeho strany nám tedy přišla také extrémně nestandardní a jakoby potvrdila naše podezření.
Domníváme se, že by měl podstoupit sexuologické vyšetření, ale k tomu ho asi nemůžeme přinutit... Máme obavy, pokud by to byla pravda, že může nadále ohrozit někoho dalšího. Také bych se chtěla zeptat, zda má smysl, u tak malého dítěte, zkusit dětského psychologa nebo zda je na to příliš brzy?
Předem děkuji za vaši reakci.
P.
Dobrý den, paní Petro,
To, co píšete, jistě podezření vzbuzuje. Nicméně k vyšetření jej nikdo nepřinutí, dokud nic nespáchá. Protože ale asi Vaše sestra k němu cítí něco pozitivního, byla by možnost toho využít a přesvědčit jej, aby, v zájmu dobrých vztahů do budoucna, byl ochoten se vyšetření podrobit. Je třeba jej přesvědčit, že bez odborné pomoci se řítí do velkého maléru. A to i tehdy, když dotyčnému dítěti svým jednáním nijak neublíží, ale prostě jen přestoupí zákon.
Nevím, kde bydlíte, ale pokud by byla pro Vás dostupná Praha, nabízím pohovor. Nejprve s Vaší sestrou, v mé ordinaci. Objednat se může u sestry na tel. 22496 5247. Pokusili bychom se domluvit na postupu, jak jej k vyšetření přimět, samozřejmě za podmínek absolutní důvěrnosti všech svěřených informací.
S pozdravy
MUDr. Antonín Brzek, Sexuologický ústav Praha
Kateřina Klapilová, Ph.D. odpovídá:
Milá Petro
pochopitelně Vám nemohu potvrdit, zda jsou Vaše podezření na pedofilii u bývalého partnera sestry adekvátní. Každopádně mu můžete návštěvu sexuologa doporučit, ale předpokládám, že nemáte nyní natolik dobrý vztah aby to bylo efektivní.
Každopádně, pokud máte podezření, že došlo ke zneužití dítěte, dítě se chová nestandardně nebo Vám i samo naznačilo, že k nějaké pro něj nepříjemné situaci v tomto ohledu došlo, bylo by dobré CO NEJDŘÍVE dětského psychologa navštívit. Podle tohoto vyšetření se můžete rozhodnout o dalším postupu.
S pozdravem
Katerina Klapilova, Ph.D. (ECPS)
Daniel odpovídá:
Vážená paní Petro,
to, co píšete, opravdu působí znepokojivě, nicméně netroufám si takto od stolu činit nějaké závěry. Napsal bych k tomu jen to, že sexuologové obecně nevidí rádi, pokud si pedofil "pořizuje" a vychovává nevlastní děti. Naopak nemají námitky, aby pedofil založil rodinu a vychovával vlastní děti, stejně jako nemají námitky vůči tomu, aby v případě rozvodu byly děti svěřeny do péče pedofilnímu rodiči. Člověk má k vlastnímu dítěti přeci jenom trochu jiný vztah. Já sám jsem vychovával (a pořád vychovávám) vlastní dceru, dnes už třináctiletou. Neměl jsem s ní po sexuální stránce žádné problémy a ani jsem v její přítomnosti neměl sexuální myšlenky.
A mimochodem, i když jsem s dcerou problém neměl, a i když manželka o mé sexualitě věděla a také v tom problém neviděla, tak se mi stalo, že mne dcera v osmi letech napomenula, že bych se měl více věnovat mamince a trávit s ní více času. Mohu s jistotou říct, že tu myšlenku měla ze své hlavy, a musel jsem tehdy uznat, že její napomenutí bylo oprávněné. Takže z vlastní zkušenosti vím, že tendence upřednostňovat dítě před partnerkou se u pedofila objevit mohou, i když za ní nemusí nutně být sexuální motivy.
Daniel, heterosexuální pedofil