MUDr. Antonín Brzek odpovídá:Merlot píše:Dobrý den, nerozumím vztahu svého syna (30) k jeho neteři (8). Jeho osobní i rodinná anamnéza je velmi složitá. Syn žil ve společné domácnosti se svojí matkou (bývalou manželkou) a svojí neteří od jejího narození. Ta je dcerou jeho sestry, které bylo dítě ve 2 letech odebráno úřady (pro drogovou závislost, výkony trestu pro krádeže atd) a svěřeno do pěstounské péče babičky. Dítě (moje vnučka) vyrůstalo s babičkou a strýcem (studoval medicínu). Před půl rokem sociálka ihned dítě odvezla k profesionální pěstounce- pro psychické onemocnění babičky a její závislost na alkoholu ( je v prac. neschopnosti, rok žije v režimu osobního bankrotu…) Půl roku syn pláče při jakékoliv zmínce o dítěti a to i před cizími lidmi.
Myslel jsem, že si vyčítá, že nezabránil tomu, aby jeho matka (babička dítěte)neselhala coby pěstounka. Vzhledem k tomu, že je syn panic, zádný vztah nikdy neměl mám nyní vážné pochybnosti. Nevím jak se o tom s ním bavit, že jeho chování k jeho neteři není „normální“. Neustálý jeho pláč, absolutně nekritický přístup k dítěti (bohyně, které všechno splní), mačkání, pusinkování, když ti bude smutno přijď ke mě do postele…) Naše prosby aby své chování korigoval kvůli dítěti (které je v pohodě u nové pěstounky a nechápe proč brečí i v telefonu když spolu mluví)neslyší a chová se stále stejně (dokola opakuje, že se mu hrozně stýská). Syn nyní žije sám, nedostudoval.
Prosím poraďte mi kam a ke komu ho poslat (ústecký kraj), aby se mu dostalo odborné pomoci. Bojím se ho nechat s vnučkou samotného o prázdninách. Děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den, pane „Merlot“.
Z toho, co uvádíte, je nepochybné, že Váš syn není psychicky v pořádku a měl by se poradit s psychiatrem. Problémem ale bude, zda je ochoten psychiatra navštívit, nikdo ho k tomu nemůže přinutit.
Pokud jde o Ústecký kraj, působí tam psychiatr – sexuolog, výborný odborník, bohužel asi dosti přetížený. Je to MUDr. Zoubek v Masarykově nemocnici.
Krom toho, to, co uvádíte, nestačí k vyslovení diagnosy pedofílie, ale rozhodně ten Váš syn nebude psychicky v pořádku.
MUDr. Brzek