Jenže lidem se to z nějakého důvodu zdálo být málo. Začali postupně přidávat další nařízení a tradice. Nakonec dospěli do stavu, kdy se jejich náboženství skládalo z několika set příkazů a zákazů, postihujících všechny myslitelné životní situace. Vlastně dovedli svoje náboženství do stavu takové „dokonalosti“, že k němu Boha už ani nepotřebovali.
Pak přišel Ježíš. A provedl pravý opak. Všechna Boží nařízení a zákony zredukoval na dvě: milovat Boha a milovat své bližní. Jenže proto, aby tato dvě přikázání mohla v životě fungovat a nahradit všechna předešlá, je nutné něco velmi podstatného. Vztahy.
Tam kde se vztahy vytrácejí s lidských životů, tam kde se lidé sobě odcizují, tam kde jsou lidská srdce prázdná a bez lásky, tam se vytváří vakuum, které si přímo říká o to být zaplněno hromadou vyhlášek, zákonů, doporučení a nařízení. A neplatí to bohužel jenom pro náboženství. Platí to i pro ateistickou byrokratickou společnost.
Proč o tom píšu? Protože i naše fórum se v poslední době zaplnilo hromadou doporučení, jak se chovat a jak se nechovat k dětem. Dosud jsem většinu těchto diskusí ignoroval. Ale protože se mi dnes nedaří usnout, tak jsem se rozhodl pokusit se do jedné takové diskuze začíst. Tak nevím. Možná jsem nechápavý, možná mi něco podstatného uniká, možná je to tou pozdní noční hodinou, možná jsem dnes s přáteli vypil přespříliš vína, ale jediné, co mi z několikastránkového vlákna utkvělo v hlavě, je informace, že Fénixe nevzrušují autobusy

Kdyby po mě někdo chtěl napsat pedofilní desatero, vystačil bych si s jedním přikázáním, a znělo by: O každé dívence na světě smýšlej, chovej se k ní a jednej s ní tak, jako by to byla tvoje milovaná dcera. To by byla celá moje pedofilní Bible. Jen se obávám, že na to, abych to vydal knižně, je to až příliš krátké

Jenže na to, aby tohle pedofilní přikázání bylo v životě použitelné, je znovu zapotřebí vztahů. Prošel jsem obdobím, kdy ve mne nahota mojí dcery vyvolávala velmi silné sexuální vzrušení. Zažil jsem okamžiky, kdy jsem měl chuť si na ni sáhnout, protože si o to sama řekla. Podařilo se nám vybudovat si vzájemný vztah. Vztah, který je mnohem silnější, než sexuální přitažlivost. A dnes mne samotného překvapuje, jak tento vztah k jedné jediné dívence ovlivňuje moje vztahy a postoje k dětem obecně.
Jestli Bůh chtěl, abych byl pedofilem, pak věřím, že tak nechtěl proto, abych svůj život strávil sepisováním pravidel. Věřím, že tak chtěl proto, abych svůj život strávil s dětmi