Alkohol, stejně jako každá jiná látka, není primárně špatná věc. Je to nástroj. Alkohol se třeba používá jako rozpouštědlo různých léků, které se aplikují perorálně (různé sirupy, kapky apod.). Záleží na způsobu použití. Pedofilie je sexuální orientace. Sama o sobě není ani dobrá, ani špatná. Je neutrální, stejně jako ten alkohol. Záleží až na způsobu použití. Sex je konkrétní způsob použití. Je to jako kdybys tvrdil, že může být přínosné, aby děti pili třeba 10 ml vína denně, protože je to zdraví prospěšné. Přesto je alkohol dětem zakázaný, protože při předávkování hrozí problémy, o kterých dítě ani nemá ponětí. A asi nemusím mluvit o tom, jaké hrozí problémy při sexu, o kterých kolikrát ani někteří dospělí nemají ponětí, pak přijdou třeba s kapavkou nebo syfilis k doktorovi.
Ten příběh o jablku je stejně jenom přirovnání, které se ve skutečnosti nestalo (proč by Bůh vytvářel v ráji strom, ze kterého by lidé nesměli jíst ovoce?). V Bibli jsou v dané pasáži důležitá tato vyjádření: Vždy existovalo dobro a zlo. Had - pokušitel, jim řekl: "Pokud sníte jablko, budete jako Bůh." To je docela lákavé, ne? Být Bohem... Je to výzva, kterou ďábel každodenně všem nabízí. A lidé tomuto zlu podlehli (a podléhají dnes a denně). Pokušení (ke zlému) je přítomno vždy a všude. Vím, že mám počkat, až se na semaforu rozsvítí zelená, ale spěchám, a tak se na semafor vybodnu. Bůh dal lidem zákony, přikázání. Jak krásně by se nám na planetě Zemi žilo, kdyby je všichni dodržovali. Bůh dal ale lidem svobodnou vůli, takže se měli a mají možnost svobodně rozhodnout pro dobro nebo pro zlo. Nechtěl mít otroky dobra. Nejde vůbec o nějaká jablka. Jde o to, že přejít semafor na červenou znamená říct si: "Nebudu respektovat toto doporučení, jistě jsem schopný vyhodnotit situaci sám. Přejití silnice, když zrovna nejede žádné auto, přece není nic špatného. Jenže kolik lidí dnes a denně neodhadne situaci a vstupí na přechod zrovna, když auto projíždí, a ohrozí tím sebe a řidiče auta. Názory na to, jak nastavit semafory tak, aby řídily dopravu logicky a rozumně, není jednoduché. Kdyby je měl nastavit člověk, který chodí každý den přes křižovatku tam a večer zpět, nastaví si je přesně podle své rychlosti chůze a bude mu to vyhovovat, narozdíl od důchodce, který potřebuje delší dobu na přejití křižovatky, který bude každý den nadávat na to, že tu zelenou nestíhá a zbytečně tráví čas čekáním na ostrůvku uprostřed křižovatky. Kdyby si měl nastavit křižovatku ten důchodce, tak si dá delší a pomalejší intervaly... což zas nebude vyhovovat tomu rychlejšímu mlaďochovi, který by už chtěl, aby z kolmého směru měli auta červenou a on aby mohl bez čekání přejít i druhou silnici. Musí se tedy nastavit určitý kompromis, který bude vyhovovat co možná největšímu počtu lidí, a ty krajní případy holt si budou muset chvilku počkat možná i nad rámec své frustrační tolerance, než jim naskočí zelená.
Protože světské zákony vymýšlejí lidé, nikdy nemůžou vyhovovat úplně všem. Musím si uvědomit, že semafory se staví především proto, že někoho chrání (chodce, řidiče aut, apod.). Stejně tak účelem zákonů je primárně chránit obyvatele země, ve které tyto zákony platí. Můžeme diskutovat o možnostech nastavení křižovatky, stejně tak o možnostech nastavení zákonů, nicméně primárně si musíme uvědomit ten fakt, že nás, naše blízké nebo děti chtějí tyto zákony chránit. Jaká újma se mi stane, když počkám jeden cyklus semaforu, než mi naskočí zelená? Jaká újma se mi stane, když počkám, než daný jedinec dosáhne zákonem stanovený věk? Ve srovnání s tím, kolika lidem semafory či zákony zachránily život, nestojí ti spěchající za řeč. Nebo snad způsobili nedodržením červené nebo zákona nějaké extra velké dobro? To je takový problém počkat na ostrůvku, až ta holka nebo kluk bude mít 15, a pak s ním mít sex (pokud mi rovnou neřekne, že kamarádství se mnou ukončuje)?
Zabředávám do opisů. Musel bych se opakovat o tom, že miluji Markétku a vím, že se jí nemůžu ani jen na sekundu dotknout... Někdo psal, že mu to nestojí za pár minut slasti, no mě to nestojí ani za miliontinu sekundy, abych snad mohl pokazit kamarádství s Markétkou.
Aneb jak bylo v kampani ohledně železničních přejezdů:
http://www.dicr.cz/uploads/Kampan/DI_cekani.jpg